Satış isteme süresi satış talebiyle birlikte durur ve duran bu süre, ihalenin yapılamadığına veya iptal edildiğine ilişkin tutanak tarihinden itibaren kaldığı yerden işlemeye başlar." hükmüne yer verilmiştir.
Taşınırlar ve taşınmazlar için satış talep etme süreleri 6 ay ve 1 yıllık sürelere tabi iken; İİK'nın 106. maddesinde 30.11.2021 tarihinde yapılan son değişiklik ile satış talep edilme süreleri tüm haczedilen mallar için 1 yıl olarak düzenlenmiştir.
Taşınırlarda 6 ay, taşınmazların haciz tarihinden itibaren 1 yıl içinde satış talebinde bulunmadığı takdirde haciz düşmekte olup; alacaklı tarafça son bir yıl içerisinde satışa dair herhangi bir talepte bulunulmadığından haczin düşeceği açıktır.
Satış talebiyle birlikte, satışın yapılmasına yetmesi makulölçüde yeterli bir avansın yatırılması satış isteme süresini keser ve haczi korur. Ancak, bu talepten sonra yeni bir takip muamelesi yapılmaması durumunda zamanaşımı süreleri işlemeye devam edecektir.
Taşınır malların satış isteme süresi, 6 aydan 1 yıla çıkarılacak. Mevcut düzenlemeye göre taşınmaz mallar bakımından hacizden itibaren 1 yıl içinde satış istenebilirken, taşınır mallar bakımından bu süre, hacizden itibaren 6 ay olarak düzenlenmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Satış talebinin süresinde yapılmaması haczin kalkmasına neden olur ancak takibi kaldırmaz; icra takibi derdest olmaya devam eder. Takip derdest olduğu için alacaklı yeniden takip açmasına gerek kalmadan haciz talep edebilir.
II. Satış Talebi. Alacaklının veya borçlunun haciz tarihinden itibaren bir yıl içinde mahcuz malın satışını talep etmesi gerekir. Maddede yapılan değişiklikle satış isteme süresi, taşınırlar için de taşınmazlar da olduğu gibi bir yıla çıkarılmıştır.
Alacaklı tarafça satış talep edilince, icra müdürü 15 gün içerisinde satış avansını yatırması gerektiğini tebliğ eder, bu süre içerisinde alacaklı satış talebini geri alıp (bir defa geri almış oldu), kalan süre zarfında (bakiye altı ay ya da bir yıllık) tekrar satış talebinde bulunabilir.
Maaş haczi talebi, menkul haczi talebi, haciz ihbarnamesi talebi, satış talebi gibi işlemler icra takibindeki zamanaşımını keser ve yeni 3 yıllık süre başlar.
Satış talebinde bulunan alacaklının talebinden vazgeçmesi kural olarak mümkündür ancak kanunda satış talebinin geri alınmasının ne zamana kadar yapılacağına dair bir hüküm bulunmamakla birlikte md. 111 kapsamında yer alan taksit sözleşmesi yapılması halinde alacaklının satış talebini geri aldığı görülmektedir.
İhalenin kesinleşmesi ile birlikte, satış bedelini nemasıyla birlikte alacaklıya öder. İhale tarihinden itibaren yedi günlük şikayet süresi içinde ihalenin feshi davası açılmazsa ihale kesinleşir.
Kıymet takdirine itiraz süresi tebliğ tarihinden itibaren 7 gündür. Kıymet takdirine itiraz, taşınmazın satışına karar veren sulh hukuk mahkemesine verilecek bir dilekçe ile yapılır. İtiraz edenin itiraz sonucu yeniden bilirkişi raporu alınacak ise gerekli bilirkişi ve keşif ücretlerini de ödemesi gerekir.
Taşınmazlar, satış talebinden itibaren üç ay içinde icra dairesi tarafından açık artırma ile satılır.Elbette burada söz konusu olan satış talebi, İcra ve İflas Kanununa göre kesinleşmiş haciz kararına binaen yapılmalıdır. Geçici ve ihtiyaten yapılmış hacizlerde satış talebi yalnızca zorunlu durumlarda istenebilir.
· Önceki düzenlemede taşınır malların hacizden itibaren 6 ay içinde satışını istemek gerekiyordu. Artık taşınır veya taşınmaz olması fark etmeksizin, 1 yıl içinde satış talebinde bulunulabiliyor. Satış talep ediliyorsa satış giderleri ve kıymet takdiri peşin olarak yatırılacaktır.
Satış talebi, satış avansının yatırıldığı tarihte yapılmış sayılır. Hacizli malın satılmasından bir defaya mahsus olarak vazgeçilebilir. Satış isteme süresi; haciz tarihinden itibaren taşınır mallar ve alacaklar için 6 ay, taşınmaz mallar için 1 yıldır.
Elektronik ortamda teklif verme, birinci ihale tarihinden yirmi gün önce başlar, ihalenin tamamlanacağı günden önceki gün sonunda sona erer; ikinci ihalede ise elektronik ortamda teklif verme birinci ihaleden sonraki beşinci gün başlar, en az yirmi gün sonrası için belirlenecek ikinci ihalenin tamamlanacağı günden ...
Ceza zamanaşımı süresi kural olarak hükmün kesinleştiği günden itibaren işlemeye başlar. Hükme karşı kanun yoluna başvurulması halinde temyiz süresinin geçmesi veya verilen kararın Yargıtay tarafından onanması ile kesinleşir.
Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır. Ancak bu durum borcun kendiliğinden silindiği anlamına gelmez. Alacaklı, borcun tahsilatı için hâlâ hukuki yollara başvurabilir.
Borçlunun Satış Yetkisi
Bu maddeye göre: “Alacaklı talep etmeden borçlunun talebiyle de satış yapılabilir.” Görüldüğü üzere bu hüküm sayesinde borçluya da alacaklının talebi olmaksızın satış isteme yetkisi tanınmıştır.
Kambiyo Takiplerinde Senet veya Çekteki İmzaya İtiraz Takibi Durdurur Mu? İİK m. 170 uyarınca imzaya itiraz satıştan başka icra takip işlemlerini durdurmaz.
İİK 'nın 106 ve 110. maddelerinin her haciz için ayrı ayrı değerlendirileceği tabiidir. Ancak haczedilen mal hakkında, İİK madde 97/8 gereğince istihkak davası açılır ise, satış isteme süresi işlemez.
Erteleme süresi dolunca alacaklının talebi ile takibe devam edilir. İcra takibinin ertelenmesi haciz ve satış isteme sürelerini durdurmaz.
Kanunda (m. 127) satış ilanının ne zaman tebliğ edileceği hakkında bir açıklık yoktur. Bu nedenle artırmanın satıştan en az bir ay önce ilan edilmesi zorunluluğu (m. 126) satış ilan örneklerinin de (ilgililere) en az bir ay önce tebliği gerektiği anlamına gelmez.
Kanun'un “Haciz talep etme müddeti” başlıklı 78/II hükmü ile; “Haciz istemek hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir sene geçmekle düşer.
Örneğin ödeme veya icra emri tebliği, haciz ve satış işlemleri birer icra takip işlemleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri