Satışın durdurulması nedenleri arasında en önemli olanı hazırlanan tebligatta usulsüzlüğün tespit edilmesidir. Böyle bir usulsüzlük varsa satış durdurulacaktır. İcra satışının iptalinin talep edilebileceği bir başka durum ise icraya söz konusu olan taşınmasın değerinin çok altında satışa sunulmasıdır.
İhalenin Feshi İİK 134 maddesine göre satış isteyen alacaklı, borçlu, tapu sicilindeki ilgililer ve pay sürmek suretiyle ihaleya katılanlar, icra mahkemesinden şikayet yolu ile ihalenin feshi için dava açaılabilir. İhalenin feshi davaları duruşmalı olarak incelenmesi gerekir.
İcra takibinden sonra açılan menfi tespit davasında borçlu gecikmeden doğan zararları karşılamak ve alacağın yüzde onbeşinden aşağı olmamak üzere göstereceği teminat karşılığında, mahkemeden ihtiyati tedbir istenerek durdurulabilir. Ancak satış işlemine engel teşkil etmez..
İİK'nun 363/4. maddesi gereğince istinaf, satıştan başka icra işlemlerini durdurmaz. Bu hükme göre, takibe yönelik itiraz ve şikayetler hakkında verilen icra mahkemesi kararları kesinleşmeden satış yapılamaz ise de; diğer icra işlemlerinin yapılmasına engel değildir.
Öncelikle; tebligatın usulsüz olduğu, taşınmazın değerinin olması gerekenden çok düşük olduğu vb. iddiaları mevcut ise ve taşınmaz henüz satılmamışsa yapılması gereken şey, satışı yapan icra dairesinin bulunduğu yer İcra Mahkemesi'ne "Satışın Durdurulması" talebiyle başvurulmasıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Tapu devri sırasında yapılmış hileli, yetkisiz, ya da geçersiz bir işlemin tespit edilmesi halinde, tapunun iptaline yönelik hukuki işlem başlatılabilir, buna halk arasında “tapuyu bozdurmak” denmektedir.
Tapu iptal ve tescil davası, taşınmazın bulunduğu yerin asliye hukuk mahkemesinde açılır. Görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Tapu iptal ve tescil davası için dilekçenin eksiksiz ve kusursuz olması şarttır. Gayrimenkulün kayıt bilgileri, olaydaki hukuka aykırı olan tüm durumlar açık bir şekilde belirtilmelidir.
Kambiyo Takiplerinde Senet veya Çekteki İmzaya İtiraz Takibi Durdurur Mu? İİK m. 170 uyarınca imzaya itiraz satıştan başka icra takip işlemlerini durdurmaz.
İcrada satışın iptali nasıl yapılır sorusuna verilebilecek yanıt dilekçe ile İcra Mahkemesi'ne başvurmaktır. Ancak icrada satışın durdurulması iptali talep edilebilmesi için taraflara iletilen tebligatın usulsüz hazırlandığının tespit edilmesi gereklidir.
Tehiri icra, diğer bir tanımla icranın geri bırakılması, borçluya karşı başlatılan ilamlı icra takiplerinde borçlunun başvurabileceği oldukça önemli bir kanuni yoldur. Takip borçlusu tarafından başlatılan tehiri icra işlemlerinin borçlu lehine sonuçlanması ile alacaklının başlattığı icra takibi durur.
•Süresinde ve usulüne uygun olarak yapılan geçerli bir itiraz, takibi kendiliğinden durdurur (m.66/I). •Gecikmiş itiraz halinde, daha önce icra mahkemesi takibin durmasına karar vermemişse, borçlunun mazeretinin kabulüne karar verilmesiyle takip durur (m. 65/IV, c. 1).
İİK 134.
Buna göre, ihalenin feshini isteme süresi, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 281. maddesindeki (mülga 818 sayılı BK.'nun 226.maddesi) yazılı sebepler de dahil olmak üzere yedi gündür. Anılan süre hak düşürücü nitelikte olup, icra mahkemesi tarafından re'sen nazara alınmalıdır.
Tedbir kararları yalnızca malikin taşınmazı üçüncü kişilere rızaen devrini ve tasarruflarını engellemektedir. Bunun dışında üçüncü kişilere cebri icra yoluyla satışını engellemez.”
4734 sayılı Kanunun “Bütün Tekliflerin Reddedilmesi ve İhalenin İptali” başlıklı 39'uncu maddesine göre ihale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir.
4734 sayılı Kanun'un 5. maddesinde belirtilen ve idarelerin yapılacak ihalelerde sağlamakla sorumlu olduğu, ihtiyaçların uygun şartlarla karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerinin sağlanamaması durumunda ihalenin iptal edilebileceği açıktır.
İcra dairesi borçlunun teklifini inceler ve İİK m.111'deki şartlara uygun bulursa alacaklının rızasına gerek olmadan borcun taksitle ödenmesine karar verir. Bu karar ile icra takibi durur, satış talep edilemez.
İİK'nun 364/3. maddesi gereğince, temyiz, satıştan başka icra işlemlerini durdurmaz. Bu hükme göre, takibe yönelik itiraz ve şikayetler hakkında verilen icra mahkemesi kararları kesinleşmeden satış yapılamaz.
Cebri icra ile yapılan satışlarda yasal olarak uygunsuzluk olduğu durumlarda kişiler ihalenin feshi davasını açabilir. İhalenin feshi davası İcra ve İflas Kanunu 134. Maddesi doğrultusunda düzenlenir.
İcra Mahkemelerinde Görülen İmzaya Yönelik İtirazlar Tanık Dinleyerek Sonuçlandırılamaz.
İİK.nun 170/3. maddesinde “inkar edilen imzanın borçluya ait olduğu” anlaşıldığı takdirde itirazın reddedileceği hükme bağlanmıştır. Senetteki imzanın borçluya ait olduğunu ispat külfeti ise senet elinde olup takibe başlayan ve imzanın borçluya ait olduğunu iddia eden alacaklıya aittir (HGK.
İİK'nun 170/4. maddesine göre; imzaya itirazın kabulüne karar verilmesi halinde, icra mahkemesi, senedi takibe koymada kötü niyeti veya ağır kusuru bulunduğu takdirde alacaklıyı senede dayanan takip konusu alacağın % 20'sinden aşağı olmamak üzere tazminata ve alacağın % 10'u oranında para cezasına mahkum eder.
Tapu iptal ve tescil davası; hukuki ehliyetsizlik, muris muvazaası, vekalet görevinin kötüye kullanılması, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, imar uygulamaları, aile konutu, kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedenleriyle açılabilir.
Mevzuatımıza göre bir taşınmazın mülkiyetinin kazanılabilmesi için taşınmazın tapuda tescil işlemlerinin yapılması ve devir işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Tapuda yapılan tescil işleminin herhangi bir nedenle hukuka aykırı olması halinde ise hak sahipleri tarafından tapu iptal ve tescil davası açılabilecektir.
Hayır. Bir alışveriş her zaman yasal olarak bağlayıcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri