“Üretim önceliği” kavramı yerini “kâr sağlayacak satış” kavramına bırakmış ve satış odaklı pazarlama anlayışı ortaya çıkmıştır. Şirketler bu dönemde sadece iyi ürün üretmenin başarı için yeterli olmadığını, ürün satışının sağlam ve etkili tutundurma çabalarını gerektirdiğini fark etmişlerdir.
Satış anlayışı, “tüketicilerin çok gerekli olmayan şeyleri satın almaya karşı direndikleri, çeşitli satış geliştirme araçlarıyla daha fazla satın almaya ikna edilebilecekleri ve müşteri çekmek ve tutmak için satış yönlü güçlü bir örgüt kurulması gerektiği” düşüncelerine dayanır.
Satış odaklılık, müşterinin isteklerini veya ihtiyaçlarını dikkate almadan en iyi ürün ve hizmetleri yapmaya odaklanan bir iş modelidir. Genellikle bu yaklaşım, geliri artırmak için agresif giden satış taktikleri ve pazarlama promosyonları kullanır.
Ürün odaklı pazarlama yaklaşımında amaç ürünün rekabetçi avantajını artırmaktır. Böylece işletme rekabetçi üstünlüğü elde edeceğini planlar.
Müşteri odaklı pazarlama anlayışı öncelikle işletme yönetiminin müşteri odaklı olarak ürün ve hizmet sunmanın önemini benimsemesini ve bu anlayışı çalışanlarına da benimsetmesini gerekli kılan, ürün ve hizmetlerin sunumunda müşteri istek ve ihtiyaçlarını merkeze koyan bir pazarlama anlayışıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Müşteri odaklılık, koşulsuz müşteri memnuniyeti değil; doğru müşteriye, doğru zamanda, doğru fiyat ile doğru teklifin yapılmasıdır. Müşteriye hak ettiği düzeyde hizmet verilmesidir.
Müşteri Odaklı Strateji Nedir? Müşteri odaklı bir strateji, yeni müşteriler bulmaya önem vererek satın alabilecek herkese ürünlerinizi satmak yerine, müşterilerinizin mümkün olan satın alma paylarının artırılmasına odaklanmalıdır.
Pazar odaklı uygulamalar, işletmelerin tüketici ihtiyaç ve beklentilerini en kısa sürede karşılayacak stratejileri belirlemeleri, söz konusu stratejilerin tüm işletme çalışanları tarafından benimsenerek uygulanması şeklinde açıklanmaktadır.
Satışa yönelik pazarlama düşüncesini benimseyen işletmeler, ürünlerin satın alındığı değil, satıldığı kanısındadırlar. Bir işletme için en zor iş, üretilen ürünleri satmaktır. Bu durumda her türlü tutundurma faaliyeti yapılarak müşteriler satın almaya özendirilir.
Pazarlamada ikinci dönem “Satış Odaklı Pazarlama Anlayışı”nın ortaya çıktığı dönemdir. Bu dönem Büyük Ekonomik Kriz'in başladığı dönemden 1950'lere kadar süren zaman dilimini içine almaktadır. Pazarda rekabetin ortaya çıkmasıyla birlikte üreticiler artık ürettikleri malları satmakta sorunlar yaşamaya başlamışlardır.
Müşteri odaklılık, olumlu bir deneyim sağlamak ve uzun vadeli ilişkiler kurmak için müşterinizi ilk sıraya ve işinizin merkezine koymaya dayanan bir iş stratejisidir. Bir işletme olarak bu strateji kullanışlıdır çünkü yeni müşteriler edinmek, mevcut müşterileri elde tutmaktan daha pahalıdır.
Satış stratejisi, bir işletmenin satış hedeflerine ulaşılmasını sağlayacak somut eylem planıdır. Bu stratejinin temel amacı, işletmenin ürün ve hizmetlerini müşterilere sunarak gelir elde etmek ve pazar payını artırmaktır.
“Değer Temelli Pazarlama” kavramının pazarlama disiplinine Peter R. Doyle'un 2000'de yayımlanan aynı adlı kitabıyla kazandırıldığı söylenebilir. Doyle'a göre pazarlamanın gerçek rolü, uzun vadede pozitif nakit akışı yaratmak için pazarlama varlıkları oluşturmak ve kullanmaktır.
Pazarlama, 1850'den günümüze bir takım aşamalar geçirmiştir. Bu aşamalar, klasik ayrıma göre, ürün, satış, pazarlama ve müşteri-odaklı yaklaşım aşamaları olduğu bilinmektedir.
Pazarlama, tüm kümenin kendisi, satış ise onun bir alt bileşenidir. Pazarlama, satışın satma çabalarını destekler; Satış ise, ,sahada dolaşır, müşteri ile temas eder; bildirimlerini pazarlama birimine daha iyi, daha doğru bir ürün / hizmet üretimi için geri iletir. Satış yemek servisi ise, pazarlama mutfak işidir.
1.Üretime yönelik pazarlama anlayışı: 18. yy' dan 1920' lere kadar yaşanan bu evrede üretici az, tüketici çok olduğundan dolayı ve “ne üretirsem onu satarım” ve “ürün kendi kendini satar” düşüncesi hakimdir.
Pazarlama, ürün ve hizmetlerin yaratılması, üretilmesi, dağıtılması ve fiyatlandırılması gibi birçok faktörü içerir. Satış ise, tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için ürün ve hizmetlerin tanıtılmasını, satılmasını ve teslim edilmesini sağlar.
Kotler ve Amstrong (1993) pazarlamayı; “kişi ve grupların ürün ve değer yaratarak ve bunları birbirleriyle değiştirerek istek ve gereksinimlerini elde ettikleri sosyal ve yönetimsel bir süreç” olarak tanımlamaktadır (aktaran; Eroğlu, 2002: 10).
2.2.
Bu anlayış altında, pazarlama stratejileri, ürünün sürekli geliştirilmesine odaklanmaktadır. Temel olarak, iyi mal kendisini satar düşüncesi benimsenmiştir. Rakiplerin de olduğu bir pazarda, tüketicilerin iyi ürünü anlayabileceği ve ürün iyi olduğu sürece tüketicilerin onu satın alacağı varsayılmaktadır.
Pazar kültürü dış odaklılığı, rekabetçiliği ve verimliliği vurgulayan ancak durağan ve kontrol yönü de bulunan örgütsel ortamları ifade eder (Berrio, 2003; Pennington vd., 2003).
Özetle ürün odaklı yaklaşım pazarda tespit ettiğimiz bir problem için, bu problemi yaşayan belirli bir kitle üzerinde ürünümüz/çözümümüz ile ölçümlenebilir bir fayda/değer üretebilmekten geçiyor.
Yoğunlaştırılmış pazarlama stratejisi; otel işletmesinin, tüm pazar için belirlediği bölümlerden sadece birini seçtiği ve tüm pazarlama çabalarını tek bir pazarlama karması ile bu bölüme yönelttiği hedef pazar seçimi stratejisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri