Satış sürecinde bir müşteri adayınızın veya müşterinizin ihtiyaç ve isteklerini yerine getirmeye, sizin sunduğunuz teklifi tercih etmesine çalışırsınız. Satış süreci satışın doğası gereği ilk olarak doğru müşterinin tespitiyle başlar, ardından müşteri ihtiyacının fark edilmesi ve üzerine çalışılması gereklidir.
Satış kapama, satış sürecinin son aşamasıdır. Pazarlama süreçlerinin satış kapama ile sonuçlanmaması önemli bir sorundur. Satış kapama teknikleri, bu sebeple satışların olumlu sonuçlanmasında kritik ve stratejik bir işlev görür. Satış kapama, potansiyel satışlar için de zemin oluşturur.
Satış sürecinde müşteri ve satış elemanının ilk iletişim kurduğu adım yaklaşma olarak bilinir. Müşteriyi olumlu bir tutum ve gülümsemeyle karşılamak, sıcak, kibar ve samimi bir biçimde yaklaşmak önemlidir. Yaklaşma aşaması satış elemanının müşteriye yardımcı olmak konusunda samimi istekliliğini göstermelidir.
İlgili 41 soru bulundu
Kişisel satış sürecinde ilk aşama olan aday müşteri bulma ve müşteri yeterliliğine karar verme üç adımdan oluşur. – Müşteri profilinin belirlenmesi: Bir ürünün her müşteri için uygun olmayacağı açıktır. Dolayısıyla satışçı ilk önce iyi bir aday müşterinin özellikleri hakkında düşünmelidir.
Bir müşteri itirazıyla karşılaşan satış temsilcisi müşteriyle empati kurmalı ve gerçek itiraz sebebini bulmaya çalışmalıdır. İtirazları karşılarken dikkatle dinlemeli, dinlediğini göstermeli, olumlu ve sakin olmalı, açık ve dürüst bir şekilde cevaplandırılmalı; asla müşterinin yanlış düşündüğünü direkt söylememeli.
Kişisel satış teknikleri, müşteriyle birebir etkileşim kurularak yapılan en etkili pazarlama stratejileridir. Kişisel satış tekniklerinde müşterilerin memnuniyeti çok önemlidir. Kişisel satış tekniklerinde özellikle müşterinin satış kapama evresindeki garanti, servis gibi gereksinimlerine özen gösterilmektedir.
Satış döngüsü, bir ürün ya da hizmetin müşteriye sunulmasından itibaren gerçekleşen süreçleri ve aşamaları ifade eden terimdir. Bu döngü, işletmelerin sürekli gelir elde etmelerini ve müşteri memnuniyetini sağlamayı amaçlamaktadır.
Bir başka örnek olarak, telekomünasyon şirketinizin sizi arayarak yeni paket bilgilendirmesi yapması hatta pazarda portakal alırken tezgahtarın size o portakalı satması… işte bunlar birer kişisel satış örneğidir.
Satış yönetimi, bir şirketin ürün veya hizmetlerinin satış sürecinin etkin bir şekilde yönetilmesini ifade eder. Bu süreç, müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün veya hizmetlerin sunulması, müşteri ilişkilerinin yönetimi ve satış sonrası hizmetler gibi birçok farklı adımdan oluşur.
Satış yönetiminin temel görevleri arasında şirket kârını artırmak, müşteri edinme ve geliştirme, pazarlama ve satış faaliyetlerini düzenlemek ve problemleri çözmek bulunmaktadır.
Kişisel satışın belli başlı özellikleri vardır. •Esneklik: Satıcı müşterinin ihtiyaç ve beklentilerine göre sunum yapabilir. ilgisini çekmek diğer iletişim yöntemlerine göre daha kolaydır. •İkna etme: Müşterinin istek ve şikayetlerine duyarlı bir satış görüşmesi son derece ikna edicidir.
Satış anlayışı: fabrika ile başlar, mevcut mamüllere odaklanır; yoğun kişisel satış ve diğer tutundurma çabaları ile karlı satışlara ulaşmaya çalışır. Tüketicilere önem vermeksizin kısa süreli satışları gerçekleştirme yolunda müşteri kazanmaya çaba harcar.
Satış geliştirmenin amacı, satın alma kararını yönlendirerek ve bu sürece hız katarak satışlarda geçici bir artış yaratmaktır. Satış geliştirme faaliyetleri bu amacıyla ilişkili olarak kısa dönemli kârlara odaklanmıştır. Satış geliştirme, işletmelerin giderek daha çok tercih ettiği bir pazarlama iletişimi etkinliğidir.
Satış Öncesi Sürecinin Kapsamları Nelerdir? Müşteri isteklerine cevap verebilmek; Müşteriye satın alma kararını aldırabilecek bilgilerin verilmesi. Müşterinin yönelttiği yeterlilik ve çözüm önerileriyle ilgili soruların cevaplanması
İşlem döngüsü yaklaşımı ise denetçinin denetime konu olan finansal tablo kalemlerini birbiriyle ilgili işlemleri birlikte inceleyecek şekilde bölümlere ayırarak denetlemesidir.
Ürün yaşam döngüsü nedir? Ürün yaşam döngüsü; geliştirme, sunuş, büyüme, olgunlaşma ve gerileme olmak üzere 5 ayrı aşamadan oluşur. Bu kavramı geliştiren Alman ekonomist Theodore Levitt, Ürün Yaşam Döngüsü modelini 1965 yılında Harvard Business Review dergisinde yayınlamıştır.
Faaliyet döngüsünü (faaliyet süreci) en basit tanımıyla nakdin emtiaya, emtianın satılarak alacağa ve alacağın tekrar nakde dönüşme süreci olarak tanımlamak mümkündür.
Yumuşak satış ise uzun vadeli bir ilişki kurmak için de daha elverişli bir yöntem. Ürün yerine müşteriye önem vererek, insanları markanız için değerli ve önemli hissettiriyor. Konuşmayı ürününüzle ilgili gerçekleri ve rakamları anlatarak başlatmayın. Bunun yerine konuşmanın diğer tarafındaki kişiyi tanıyın.
DOLAYLI REDDETME YÖNTEMİ “Evet – ama” yöntemi Önce itirazı kabul et, fakat sonra itirazı bir açıklama ile gidermeye çalış. Müşterinin itirazı gizli bir şekilde reddedilir. Örneğin, müşteri firmanın nakliye konusunda problemleri olduğu yolunda bir söylenti olduğunu söyleyebilir.
Hedef dile çevrilmiş bir ölçeğin orijinal dile geri döndürülmesine geri çevirme denir. Daha sonra, orijinal dildeki ve çevrilmiş olan biçimler birbiriyle karşılaştırılır. Bu süreç genelde iki çevirmen ile yürütülür, ancak sürecin takım halinde yürütülmesi de mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri