Güney Afrika'da ve Doğu Afrika'da başlıca bitki topluluğu olan savan, boyları yer yer iki metreyi bulabilen köksaplı bitkilerden ve buğdaygillerden oluşur. Bu bölge dünyanın en ilginç yabani hayvan türlerinden bazılarının yaşaması için uygun bir ortam sağlar.
Savan bitki örtüsü Tropikal iklim bölgesine hakim yerlerde görülmektedir. Savan bitki örtüsünün görüldüğü yerler arasında Afrika'nın iç bölgeleri, Hindistan, Madagaskar ve Güney Amerika vardır. Savan bitki örtüsü Türkiye'de var mıdır? Tropikal iklimin görülmediği Türkiye'de savan bitkisi örtüsü görülmemektedir.
Savan İklimi ( Subtropikal İklim) (Ortalama okuma süresi 35 saniye.) Her iki yarım kürede 10° ile 20° enlemleri arasındaki Orta Afrika ile Güney Amerika'da görülen iklimdir. Sıcaklık ortalaması, 20°C civarında olup yıllık sıcaklık farkı 4°C ile 5°C civarındadır.
Savan Biyomu: Afrika'nın doğusu ve batısı ile Avustralya'nın güneydoğusu ve Brezilya'nın güney bölgesinde görülür.
Sıcak kuşak iklimlerinden bir tanesi olan savan ya da subtropikal iklimde, yazlar sıcak ve yağışlı; kışlar ise soğuk ve kurak geçmektedir. Mevsimlerin belirlenmesinde yağış miktarının dikkate alındığı bu iklim türünde yağışların bol olduğu dönemlere yaz, yağışsız ve kurak geçen mevsimlere ise kış adı verilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Savan ya da savana tropik yağmur ormanları ile kuru çöller arasındaki geçiş bölgesinde yer alan geniş çayırlara denir. Kurak mevsimin uzun sürdüğü tropikal bölgelerde, tek tük ağaçlar serpili büyük çayırlardan oluşan bir bitki topluluğudur.
Savan Bitki Örtüsü; Dünya üzerinde çoğunlukla tropikal bölgelerde görülen savan bitki örtüsü Orta Afrika ve Atlas Okyanusu kıyılarının iç bölgelerinde görülmektedir. Özellikle Madagaskar, Hindistan, Güney Amerika ve Afrika'nın iç bölgelerinde bu bitki örtüsü oldukça fazla görülmektedir.
Savan İklimi
Ekvatoral iklimin iki tarafında yaklaşık 10 - 20 ° enlemleri arasında görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 22 - 23 °C civarındadır. Yıllık sıcaklık farkı 4 C° - 5 °C'dir.
10° enlemleri ile dönenceler arasında, Orta Amerika'da, Sahra Çölü ile Ekvatoral Afrika arasında, Güney Afrika'da, Güney *Amerika'da,Kuzey Avustralya'da Madagaskar'ın batısında görülür.
Türkiye, “ılıman çayır biyomu” adı verilen bölgede bulunur. Biyom bölgeleri, çevrebilimcilere göre farklılaşabiliyor.
Savan iklimi Ekvatoral iklim ile Çöl iklimi arasında kalan 10 ile 20 derece Kuzey ve Güney enlemleri arasında görülür. Yıl boyunca sıcak olan bu iklim tipinde yağış grafikleri düzensizdir. Savan ikliminde yazlar yağışlı geçerken kışlar 30 derece dinamik yüksek basınç etkisiyle kurak geçer.
Dünya üzerinde 10 farklı iklim görülür. Kutuplarda genelde soğuk iklimler, orta kürede ılıman iklimler, ekvator ve çevresi ile çöllerde ise sıcak iklimler etkili olur. Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir.
Hayvan Türleri: Zebra, zürafa, fil, aslan, leopar, çita, timsah, antilop, sırtlan, gergedan, su aygırı, yaban köpeği, çakal, deve kuşu, yılan, kuş ve böcek türleri bunlardan bazılarıdır.
- Savan ikliminin yağış rejimi düzensizdir. Yılın sadece Mart ve Eylül aylarında bol miktarda yağış alır. Onun dışında yılın diğer ayları oldukça kuraktır.
Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler, Avustralya'nın güneybatısı, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Kap Bölgesi, Şili'nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika'da Kaliforniya çevresinde etkilidir. Akdenize kıyısı bulunmasına rağmen Libya ve Mısır kıyılarında görülmez.
Savan İklimi Afrika'da Sudan, Nijerya, Angola ve Zambiya'da; Güney Amerika Kıtası'nda ise Brezilya ve Bolivya gibi ülkelerde görülür. Avustralya kıtasının kuzeyinde de görülür. Ülkemizde bu iklim tipi görülmez.
Ekvatoral iklim, 10 derece kuzey ve 10 derece güney enlemleri arasında görülür. Ekvatoral iklimin görüldüğü yerler intertropikal konverjans zonu hakimiyetindedir. Ekvatoral iklim genel olarak Güney Amerika kıtası, Orta Afrika ve Güneydoğu Asya ülkelerinde görülür.
Hava sıcak fakat yağmurludur. Tropikal yağmurlar ekvator çizgisi boyunca devam eden ülkelerde görülmektedir. Yıllık aldığı yağış miktarı oldukça fazladır.
Yeryüzünde görülen; sıcak, ılıman ve soğuk iklim türleri kendi içerisinde alt dallara ayrılmaktadır. Bu ayrım yapılırken; bölgenin yağış rejimi, kış ılıklığı, yıllık sıcaklık ortalaması ve doğal bitki örtüleridir. Bu kapsamda sıcak iklimler; ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklimi olarak ayrılmaktadır.
İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler.
Dönenceler civarında, kıta içlerinde etrafı dağlarla çevrili alanlarda görülür. Afrika'da Büyük Sahra, Orta Doğu'da Necef, Asya'da Gobi, Taklamakan, Avustralya'da Gobon ve Gibson, Güney Afrika'da Kalahari ve Namib, Güney Amerika'da Patagonya, Atacama ve Peru başlıca çöl alanlarıdır.
Tundra iklimi, Kuzey Yarım Küre'de 60 derece paraleli civarı ile kutup ikliminin yayılış alanlarının arasındaki bölgelerde görülür. Avrupa'nın Kuzey kıyıları, Kuzey Sibirya, Kuzey Kanada, Krolla Adası kıyıları ve orta kuşaktaki yüksek dağlarda etkilidir.
Çöl iklimi veya kurak iklim, bitki örtüsü çalı ve kurakçıl otlar olan, çok az yağış alan ve kutup iklimi olarak sınıflandırılacak kriterleri karşılamayan bir iklimdir. Bu iklime sahip alanlar genellikle yılda 25 ila 200 mm (7.87 inç) yağış alır veya bazı yıllarda hiç yağış görmeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri