1948 Arap–İsrail Savaşı veya Birinci Arap–İsrail Savaşı, Filistin'de İngiliz manda rejiminin sona ermesinin hemen ardından 14 Mayıs 1948'de Tel-Aviv'de toplanan Yahudi Millî Konseyi'nin, İsrail Devleti'nin kurulduğunu ilan etmesinden birkaç saat sonra Arap Birliği'nin İsrail'e savaş ilanıyla başlayan savaştır.
14 Mayıs 1948'de İsrail Devleti'nin Kuruluş Bildirgesi'nin ardından ardından Arap Birliği, Filistinli Araplar adına müdahale etmeye karar vererek kuvvetlerini eski İngiliz Filistini'ne soktu ve 1948 Arap-İsrail Savaşı'nın ana safhasını başlattı.
Herhalde en gerçeğe yakın tespit, İsrail'in Filistin'e karşı savaş ilan ettiğidir, ama bu da İsrail'i zora sokmaktadır. Zira İsrail, Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanımamaktadır. O halde, İsrail, 7 Ekim tarihli, bu savaş ilanı ile Filistin devletini kendisi inşa etmiş olmaktadır.
Hamas militanlarının Gazze'yi İsrail'den ayıran dikenli telleri birçok noktadan geçtiği operasyon, Orta Doğu'da büyük bir savaşla anılan bir günün 50'inci yıldönümünde yapıldı. 1973 yılında Mısır ve Suriye liderliğindeki Arap devletleri İsrail'e karşı Arap–İsrail Savaşı'nı başlattı.
Saldırılar öncelikle Gazze'den İsrail'e atılan 5.000 roketle başladı. İsrail İstihbaratı'nın güvenlik zafiyeti nedeniyle Kassam Tugayları sınırları geçerek sivil yerleşim yerlerine girmeyi başardı. Pek çok İsrailli sivil ve asker öldürüldü veya esir alındı. Bazı askerî üsler ele geçirildi.
İlgili 43 soru bulundu
Filistinli militan grup Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik başlattığı saldırı, ölçek ve şiddet açısından eşi benzeri görülmemiş bir olaydı.
Hamas'ın 7 Ekim sabahı İsrail'e karşı başlattığı saldırılar ve sonrasında İsrail'in misillemesiyle tetiklenen savaşla ilgili ilk hafatalarda neler yaşandığını aktardığımız blog sayfası.
Amaçları Örgütün kuruluş amacı 1948 öncesi İsrail'in işgal ettiği Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni kapsayan topraklarda yeniden Filistin İslam devletini kurmak. ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre örgüt yurt dışında yaşayan Filistinliler, İran hükûmeti ve Arap ülkelerinden gelen yardımlarla finanse edilmektedir.
Haklı savaş geleneği ise haklı nedene, meşru otoriteye ve orantılılığa dayanmakta. Bu kıstaslar bakımından Hamas'ın İsrail saldırısı sonrasında yaşananlara baktığımızda Filistin tarafının haklı neden bakımından kesinlikle haklı olduğu görülecektir. Filistinliler siyasal ve insani hakları ellerinden alınmış bir halktır.
İsrail ve Mısır, Hamas'a silah sevkiyatını engellemek için Gazze sınırlarını sıkı bir şekilde kontrol altında tutuyor. Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinliler İsrail'in eylemleri ve kısıtlamaları nedeniyle sorun yaşıyor. İsrail ise kendisini Filistinlilerin şiddetinden korumaya çalıştığını söylüyor.
Evet, İsrail ordusu, dünya çapında saygın bir güç olarak hafife alınamaz. 2023 yılı değerlendirmelerine göre, dünyadaki en güçlü 18. ordu olarak sıralanmıştır. Türkiye olarak ise 11. sıradayız. Bu bilgi, Global Firepower adlı ABD merkezli bir şirketin araştırması sonucunda ortaya çıkmıştır.
İsrail, aynı zamanda, vatandaşların çoğunluğunun Yahudi olduğu dünyanın tek ülkesidir. İsrail nüfusunun 2022 yılı itibarıyla %74'ü Yahudi, %21'ü Müslüman, %2'si Hristiyan ve %1.5'i Dürzi ve geriye kalan %1.5'i Samiriler ve Bahâîlik gibi küçük inançlardan insanları kapsar.
Habere göre, İsrail'in Gazze'de şiddetli çatışma aşamasını Ocak 2024'ün sonuna kadar sonlandıracağı tahmin ediliyor. Savaşın bitmesinin ardından ise askeri güçlerin Gazze'nin merkezinden çekilip savunma hatlarına konuşlandırılması için birkaç haftaya daha ihtiyaç olduğu ifade ediliyor.
Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen İsrail, halen bu toprakları elinde tutmaya devam ediyor. İsrail 1979 yılında Mısır'la yaptığı 'Camp David' barışı ile Mısır'dan aldığı toprakları Mısır'a iade etti. İsrail, 1982 yılında Kudüs'ü ebedi başkenti olarak ilan etti.
Türkiye, Hamas'ı "terör örgütü" olarak değil, meşru bir örgüt olarak gören ülkeler arasında.
7 Ekim 2023 tarihinde Hamas militanları, İsrail'e yönelik sürpriz bir saldırının parçası olarak Gazze Şeridi ile sınır çitine yakın bir İsrail moşavı olan Netiv HaAsara'ya saldırdı.
14 Mayıs 1948'de, David-Ben Gurion öncülüğünde Tel-Aviv'de toplanan Yahudi Millî Konseyi kuruluşunu ilan etmiştir. Kuzeyinde Lübnan, kuzeydoğusunda Suriye, doğusunda Ürdün, güneybatısında Mısır ve hem batı hem de doğusunda sırasıyla Filistin toprakları olan Gazze Şeridi ve Batı Şeria ile komşudur.
İsrail ordusu, Gazze'de Hamas'ın elindeki esir sayısının 239 olduğunu açıkladı. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, Hamas'ın elindeki esirlerin sayısına ilişkin güncel bilgileri paylaştı.
7 Ekim 2023 günü Hamas militanları Güney İsrail sınırlarından içeri girerek Aksa Tufanı isimli bir harekat başlattı. İsrail ise bu saldırıya karşılık olarak Demir Kılıçlar Harekatı'nı başlattı. Bu sayfada devam eden savaştaki olaylar zaman çizelgesi olarak gösterildi.
Madde 1 – Hamas'ın İslami bir programa sahip olan bir İslami direniş hareketi olduğunu belirtir. Madde 2 – Hamas'ın evrensel bir hareket olduğunu ve Müslüman Kardeşliği'nin Filistin'deki kolu olduğunu belirtir.
Hamas'ın Haziran 2007'de Gazze Şeridi'ni ele geçirmesinden bu yana Gazze Şeridi'nin yönetimi Hamas tarafından yürütülmektedir ve bu yönetim genellikle Gazze'deki Hamas hükûmeti olarak anılmaktadır. Hamas yönetimi 2007'den 2014'e kadar ve 2016'dan itibaren İsmail Haniye tarafından yönetildi.
Hizbullah, halen günümüzde Suriye'de Şam rejiminin sıkı bir müttefiğidir. Milisleri Şam rejimi için çatışmaktadır. Hamas'ın müttefiklerinden biri olan Hizbullah, çoğu zaman Hamas-İsrail çatışmalarında Hamas'a desteklerini esirgememiş, mühimmat, füze gibi yardımları Hamas'a ulaştırmıştır.
Katarlı yetkililer, İsrail ve Hamas arasında Gazze'ye daha fazla insani yardım sevkine yönelik yeni bir anlaşma sağlandığını bildirdi. Katar ve Fransa'nın arabuluculuğunda varılan anlaşma uyarınca, Hamas'ın elindeki rehinelere ilaç verilecek.
Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Deif'in ilk gün yaptığı açıklamaya göre, Hamas sürpriz saldırısına 5000 roket fırlatarak başladı. Roketlere, Hamas savaşçılarının karadan, denizden silahlı teknelerle, havadan ise paraşütlerle gerçekleştirdiği saldırı eşlik etti.
Yaşananlara rağmen bazı ülkelerin İsrail'i koşulsuz desteklediklerini kaydeden Pröbsting, "Avusturya'da hükümet koşulsuz bir şekilde İsrail'in devlet terörünün yanında yer alıyor. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli husus iktidar, Avusturyalıları temsil etmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri