Belirli şartlar altında yapılan ihracatlarda ÖTV ve KDV istisnasından yararlanarak o eşya için ödediğiniz ÖTV ve KDV'yi ihracat gerçekleştikten sonra geri alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, ayrıca, ihracatta gümrük vergisi uygulanmaması esastır. İhraç ettiğiniz mallar için gümrük vergisi ödemezsiniz.
Gümrük Vergisi Hesaplama
AB üyesi ülkeler ile Türkiye arasında yapılan ithalat veya ihracat işlemleri, %18'lik bir vergi oranına sahiptir. AB üyesi olmayan ülkeler ve Türkiye arasında yapılan ithalat veya ihracat işlemleri ise %20'lik bir vergi oranına sahiptir.
Vergiyi doğuran yurt dışına ürün satmak değil, almaktır. Dolayısıyla yurt dışından ürün satın alan kişiler tarafından ödenmesi gerekir.
Bir eşyanın bağlı olduğu ülke gümrüklerine giriş çıkışlarında alınan bedel, gümrük vergisi olarak adlandırılır. Eşyalara uygulanan ithalat ve ihracat sırasındaki geçişler, belli bir ücret karşılığında gerçekleşir. Bu miktarın içerisinde uluslararası taşıma ücreti ve sigorta bedeli yer alır.
Konuya e ihracat vergilendirmesi özelinde yaklaştığımızda ise öncelikle iki vergi türü karşımıza çıkar. Bunlar, yıl boyunca elde edilen kâr üzerinden hesaplanan gelir vergisi ve satışı yapılmış ürünün, ilgili ülkeye girebilmesi için ödenmesi gereken gümrük vergisidir.
İlgili 30 soru bulundu
E ihracat Vergi Muafiyeti Nedir? Yurtdışına satış yapılan mal ve hizmet başına gümrük kanunları kapsamında bir vergi alımı söz konusudur. Fakat 2021 yılında getirilen düzenleme ile mikro ihracat yapan işletmeler yüzde 50 oranında vergi muafiyetine tabi tutulmaya başlanmıştır.
İhracat vergilerinin konmasındaki amaç hazineye gelir sağlanmasıyla ilgili olduğundan dolayı, ihracat ürünleri üreten firmaların aşırı kârlar elde etmesini önlemek veya ihracattan vazgeçirerek, söz konusu malların yurt içinde tüketimini teşvik etmek amacı güdülebilir.
Vergilerin ödenmesi
Gümrük beyannamesine bağlı vergiler beyanname numarası ilgi tutularak beyannamenin ait olduğu Gümrük Saymanlık Müdürlüğüne, Yetki verilmiş olan kamu bankalarına (Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Halkbank ve Emlak Katılım Bankası) ödenir.
AB ülkelerinden direkt olarak Türkiye'ye gelen ürünlere gümrüklerde %18, diğer ülkelerden gelen ürünler için ise %20 gümrük vergisi uygulanmaktadır. Kitap ya da diğer basılı yayın eşyaları için ise vergi uygulaması bulunmamaktadır.
AB Ülkelerinden gelen ürünlerde %18, ABD ve Çin dahil diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise %30 vergi uygulanır. Eşya 4760 sayılı ÖTV Kanunu içerisinde belirtiliyorsa ek olarak %20 ÖTV alınır.
İthalattan alınan en yaygın ve başlıca vergiler gümrük vergisi, toplu konut fonu, ilave gümrük vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, dampinge karşı vergi, ek mali yükümlülük ve kaynak kullanımını destekleme fonudur.
Bazı hububat ve bakliyat ürünlerinde gümrük vergisi oranları yılbaşına kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, mercimek, nohut ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı.
Gümrük vergisi ticari faturada beyan edilen gönderi içeriği değerinin yanı sıra her türlü sigorta maliyeti ve taşıma maliyetinin bir yüzdesine dayalı olarak hesaplanır.Bu, Gümrük Değeri olarak bilinir. Ardından bu değer, gümrük tarife kodunun (GTIP) gümrük vergisi yüzdesiyle çarpılır.
-Pazar payını genişletme fırsatı verir. -Eğer iç pazarda kapasite tam kullanılmıyor ise,üretimi artırma imkanı sağlar. -İç pazara olan bağımlılığı azaltır,yada iç pazardaki durgunluğu telafi etme imkanı verir. -Dış pazarlara girerek,iç pazardaki rekabeti yayma imkanı verir.
Gümrük Vergisi Muafiyeti, teşvik edilen yatırım kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için ithalat rejimi kararında belirtilen gümrük vergisinin ödenmemesidir.
Yurt dışından 1.500 Avroya kadar olan alışverişte gümrük vergisi, mal ÖTV tabi bir mal ise ÖTV ve gümrük sunum ücreti ödenmektedir. Buna göre çeşitli bedeller için yurt dışından posta yoluyla alışverişteki vergi yükü aşağıdaki gibi olmaktadır.
Gümrük vergisini ürün ya da hizmetin giriş yaptığı ülke tahsil eder. Yurt dışından ürün satın alan şirketler ve kişiler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür. İhracat sırasında ödenecek vergi gümrük kanunlarına göre %20'den %30'a kadar çıkarılmaktadır.
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur.
Bu değişiklik 1 Mayıs 2022 itibarıyla yürürlüğe girecek. Bu düzenlemeyle birlikte Çin ve ABD'den sipariş edilen ürünlerin gümrük vergisi yüzde 20'den yüzde 30'a çıkacak. Avrupa Birliği ülkelerinden sipariş edilen ürünlerin gümrük vergisi oranında bir değişiklik yapılmadı, yüzde 18 oranında uygulanmaya devam edilecek.
Yasaya göre malı ithal eden gümrük vergisi yükümlüsüdür ve ithalatçı malın fiyatını belirlerken gümrük vergisini de tutara ekler. Böylece ödediği vergiyi alıcılara yansıtmış olur. Tüketici malı alınca gümrük vergisini de yüklenmiş olur. KDV Kanunu'na göre vergi yükümlüsü satıcıdır.
Gümrük Kanunu değişti: 150 euro altı alışveriş AB'den geliyorsa yüzde 18.3, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 30 vergi ödenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklikler yapıldı ve bu değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
Vergi Sirküleri 2022/066 - 22 Nisan 2022
Sektör ayrımı yapılmaksızın imal ettikleri malları doğrudan ihraç eden imalatçılar, ihracat teslimlerine ilişkin olarak yüklendikleri KDV tutarına bakılmaksızın ihracat bedelinin %10'una kadar devreden KDV tutarı ile sınırlı olarak iade talep edebilirler.
Faturanın alıcı kısmına “1460415308 vergi numaralı T.C. Ticaret Bakanlığı-Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı” yazılmalıdır. Fatura tipi ise “ihracat” olarak seçilmelidir. Girilen bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığına ulaştığında otomatik kontroller yapılır ve bir sorun çıkmadığı takdirde ihracat e-faturası oluşturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri