Cumhuriyet savcısı, doğrudan doğruya veya polis, jandarma vb. kolluk görevlileri aracılığı ile her türlü araştırmayı yapabilir. Soruşturma yoluyla maddi gerçeğin ortaya çıkması ve adil bir yargılama yapılabilmesi için, bütün kamu görevlilerinden her türlü bilgiyi isteyebilir (CMK m.161/1).
Savcılar, adli işlemleri yürütürken kanunlara uygunluk, adil yargılama ve suçluların haklarına saygı göstermekle yükümlüdürler. Savcılar ayrıca, mahkemelerde davaları takip eder, tanıkları sorgular, delilleri sunar ve suçlamaları savunurlar.
Savcı olabilmek için 4 yıllık lisans hukuk fakültesi mezunu olmak gerekmektedir. Hemen arkasından adli yargı sınavı ile birlikte alınacak puan üzerinden stajyer olarak savcı olunur. Elbette savcı çeşidine bağlı olarak farklı bölümler üzerinden de 4 yıllık mezun olmak mümkün.
Savcı olabilmek için bir üst yaş sınırı bulunmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun olmuş adayların, Adli Yargı Sınavı'na girebilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Avukatların bu sınava girebilmelerinde ise 45 yaşını doldurmamış olmaları şartı aranmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler. Yeni göreve başlayan hâkim ve savcılar ile silah talebinde bulunmayanlar için her yıl Başkanlığımız tarafından silah alım duyurusu yapılarak silah dağıtımı yapılacaktır.
c) Erkeklerde 170 cm. kadınlarda 160 cm. 'den kısa boylu olmamak, d) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak, (Örneğin; 170 cm boyunda olan bir adayın kilosunun 70+13=83'ten fazla, 70-17=53'ten az olmaması gerekmektedir.)
Anlatıldığında basit görünse de tahmin edebileceğiniz gibi savcı olmak oldukça zorlu bir süreç. Ayrıca savcı olmak için sahip olmanız gereken kişisel özelliklerin yanı sıra hâkim ve savcı olabilme koşulları, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nda belirtilmiş durumda.
Diğer devlet kurumlarında olduğu gibi çalışma saatleri benzerdir. Genellikle hafta içi 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar. Öğle tatili ise 12:00 - 13:00 saatleri arasında yapılmaktadır.
(Değişik:RG-1/3/2014-28928) Cumhuriyet savcılarınca, adlî görevler ile ilgili emir ve talimatlar, kolluk birimlerinin aralarındaki işbölümü ile kolluk teşkilâtlarının görev ve yetki alanlarına göre verilir. Adlî kolluk, adlî görevlerin haricindeki hizmetlerde üstlerinin emrindedir.
operasyona katılamaz, kimseyi darp edemez, mekan basamaz.
Türkiye'de savcılık
Cumhuriyet başsavcısı cumhuriyet savcısının hiyerarşik amiridir.
Adliyeye giderek bölge asliye mahkemesinde cumhuriyet başsavcılığı ile görüşerek dilekçe oluşturabilir ve dilekçe ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Suç duyurusunda bulunmak için günün her saatini kullanabilirsiniz. Bunun için nöbetçi savcılıklar da görevlidir.
savcı soruşturmanın kralıdır, hakim ise kovuşturmanın. savcı yeterli şüpheye bakar, hakim tutuklamada kuvvetli şüpheye, kararda ise kesinliğe. savcı ifade alır, hakim ise sorguya çeker.
Savcı; ihbar, şikayet ya da farklı bir kanal aracılığı ile kanuna aykırı bir durum tespit ettiği zaman, konuyu hukuk çerçevesinde inceleyip, araştırma ve soruşturma yapan kişidir. Savcılar, kanunlarda kamu davası açılmasının gerekli olduğu durumlarda, şikayet olmasa dahi araştırma ve soruşturma yapabilir.
2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 8. maddesinin (b) bendi uyarınca hakim adaylığı sınavlarında "giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak" şartı aranmaktadır.
Tarihler Şubat 2019'u gösterdiğinde ise Hakimlik Sınavında 70 puan barajı tekrar uygulamaya konuldu. Dolayısıyla şu anda Adli-İdari Yargı Hakimlik ve Savcılık sınavında 70 puan sınırını aşmak zorundasınız.
Adalet Bakanlığı'nın tasarısına göre, dava açan vatandaştan katkı payı alınacak. Döner sermaye havuzunda toplanacak paradan, hakim ve savcılara sonuçlandırdıkları dava başına prim ödenecek. Tasarıya göre yargı katkı payı, yapılacak mahkeme işlemine göre belirlenecek tarife üzerinden alınacak.
Doktor çok daha fazla kazanır fakat savcının statüsünün yanına yaklaşamaz. Hastanede doktor için savcılar da sıra bekler. Adliye'de savcı ile görüşmek için doktorlar savcının özel kaleminde sıra bekler..
Savcı, kanuna aykırı olarak gerçekleşen suçların araştırılıp değerlendirerek ihbar ve şikayetleri çeşitli kaynaklardan araştırmaktadır. Suça dair bilgi, ihbar ve konuları ayrıntılı olarak soruşturmaktadır. Savcı, hukuk temelinde suç oluştuğu ve haberi aldığı andan itibaren devlet adına soruşturma yapmaktadır.
2- Türkiye geneli toplam 11.158 bay hakim ve savcı bulunmaktadır. Bunun 6.458'i (%57,88) hakim, 4.700'ü (%42,12) savcıdır. 3- 3-Türkiye geneli toplam 4.146 bayan hakim ve savcı bulunmaktadır.
Savcı olabilmek için genel olarak Hukuk Fakültesi üzerinden mezun olunur. Bu bağlamda ise Türkçe, matematik ve edebiyat ile tarih ve coğrafya gibi derslerin iyi olması gerekmektedir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri