ADLİ TATİL NE ZAMAN BİTİYOR, KAÇ GÜN SÜRÜYOR? Adli tatil; Hukuk Muhakemeleri Kanunu 102. madde düzenlendiği üzere 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona erer. Buna göre 1 Eylül itibarıyla yeni adli yılı başlayacak. Adli tatil toplamda 43 gün sürer.
Adli tatil ise hakim ve savcılara tanınan bir tatil türüdür. Yani diğer adliye çalışanları 20 Temmuz ile 31 Ağustos arasında tatile girmez. Ancak bu tarih aralığında dilerlerse yıllık izin haklarını kullanabilirler. Hakim savcıların ise adli tatil haricinde bir yıllık izin hakları yoktur.
Hukuk alanında görev alan hakimler, savcılar ve görevliler adli tatil kapsamında görevlerine ara verecek. Adli tatilde, her adliyede nöbetçi mahkemeler ve savcılıklar bulunmaktadır.
Adli tatil, Hakim, savcı ve adliye çalışanlarının toplu olarak izne çıktığı tatil dönemine denir. Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlar, 31 Ağustos'ta sona erer. Yeni adli yıl bir Eylülde başlar.
Adli tatil, her yıl aynı tarihler arasında yapılıyor. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda "Adli tatil süresi" başlıklı 102. maddesine göre Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlar, 31 Ağustos'ta sona erer. Buna göre adli tatil oplamda 43 gün sürer ve yeni dönem 1 Eylül itibarıyla başlar.
İlgili 25 soru bulundu
Genellikle hafta içi 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar. Öğle tatili ise 12:00 - 13:00 saatleri arasında yapılmaktadır. ADLİYELER HAFTA SONU AÇIK MI? Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır.
Adli tatil; Hukuk Muhakemeleri Kanunu 102. madde düzenlendiği üzere 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona erer. Buna göre 1 Eylül itibarıyla yeni adli yılı başlayacak. Adli tatil toplamda 43 gün sürer.
Hâkim ve savcı adayları için mazeret izni kaç gündür? 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesi gereğince mazeret izni her yıl için 10 gündür.
Bilindiği üzere, 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 55 inci maddesinde; hâkim ve savcıların yıllık ara vermeden faydalanacakları, yıllık ara vermeden faydalananlara o yıl için ayrıca yıllık izin verilmeyeceği belirtilmiştir.
Madde 19- (Değişik:RG-16/06/2000-24081) (Mülga ibare:RG-8/2/2013-28553) (…) birinci bölgeler ile ikinci ve üçüncü bölgelere ad çekme ile atananlar, bu bölgelerde en çok üç yıl hizmet görürler ve iki yıl geçmedikçe başka bir bölgeye atanmaları yapılmaz.
Adli Tatil, her yıl aynı tarihler arasında yapılıyor. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda "Adli tatil süresi" başlıklı 102. maddesinde: "Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlar, 31 Ağustos'ta sona erer.
Açıklamada, hakim ve Cumhuriyet savcılarının her birimde yeteri kadar nöbetçi bulundurmak şartıyla UYAP imkanlarından faydalanarak evden çalışabilecekleri belirtildi.
10 Temmuz Dünya Savcılar Günü Kişiye Özel Beyaz Altlıklı Porselen Fincan.
Ortalama olarak 15 bin TL'den başlayan savcı maaşları 35 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. 2023 yılında stajyer savcı maaşları yaklaşık 11 bin TL'dir. Mesleğe yeni başlayan savcıların maaşları 2023 yılında ortalama 16 bin TL'den başlamaktadır.
Çalışma saatleri: Hakimler, genellikle haftanın 5 günü ve 8 saatlik bir iş günü çalışırlar.
2023 ADLİ TATİL NE ZAMAN BİTİYOR? 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102. maddesine göre adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlayıp, 31 Ağustos'ta sona eriyor. Yeni adli yıl ise 1 Eylül Cuma günü Yargıtay'da düzenlenecek törenle başlayacak.
1- Memura doğum yapmasından önce sekiz ve doğum yapmasından sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilmekte, çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz, ...) doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki haftalık bir süre daha ilave edilmektedir.
Adli ve İdari Yargı Hakimlikte mezunlar için yapılan alımlarda yaş sınırı 35, Avukatlıktan Adli ve İdari Yargı Hakimlik için yapılan alımlarda yaş sınırı 45'dir. Was this helpful?
İlgili kanunlarında yer alan düzenlemelerine göre; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104/B hükmü uyarınca memura kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde 7 günlük evlilik mazeret izni verilmektedir.
Haklarında Hâkimler ve Savcılar Kanunu gereğince yer değiştirme cezası verilenler, mazeretlerine ve bulundukları bölgede en az hizmet süresinin dolup dolmadığına bakılmaksızın daha alt bölgeler içinde durumlarına uygun görevlere hemen atanmaktadırlar.
2802 sayılı Kanun'un 49. maddesindeki değişiklik uyarınca hakim ve savcıların yurt dışı çalışma ziyaretlerine katılması hususundaki yetki de Adalet Bakanlığı'na geçmiş olup, HSK'ya bu konuda başvurulmasına gerek bulunmamaktadır.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'un 2/D maddesinde; “Bu kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır..” hükmü yer almaktadır.
Adli tatilde yasalarımızın gerekli gördüğü bir düzenlemedir. Ancak yazları yazlık yerlerdeki avukatlar bir tek icra işlemlerinden para kazanabildiklerinden yazın alacak davası yerine icra takibi yparak geçimlerini sağlamaktadırlar.
Adli tatil boyunca hakimler, savcılar, adliye çalışanları izinli sayılır. İcra mahkemeleri ve çalışanları, icra daireler ve çalışanları, kanunda açıkça belirtilen bölge idare mahkemeleri, vergi daireleri bu kapsam dışında tutulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri