Mobil cihazlar üzerinde yapılan adli inceleme ve analiz normal şartlar altında 2 ile 15 gün arasında sonuçlanır. Ancak acil durumlarda savcıların özel istek ve beyanıyla bu süre kısalabilir.
Mobil cihazın kapasitesine göre imaj alma, veri kurtarma, inceleme ve raporlama işlemleri 2 ile 10 iş günü arasında sürmektedir. Elde edilen verinin delil niteliğine geçmesi için mobil cihazın/cihazların alanında uzman kişi/kişiler tarafından incelenmesi ve raporlanması en önemli husustur.
Telefon incelemesinde Neye Bakılır ? Talebe göre istenilen her türlü bilgiye bakılır. Bunların başında, silinen mesajlar, internet geçmişi, resimler, konum geçmişi, videolar ve konuya dahil olmuş her türlü bilgiye titizlikle bakılır ve geri getirilir.
Kişilerin telefonuna elkoyma işlemi yapılabilmesi için hakim veya gecikmesinde sakınca olan hallerde Cumhuriyet savcısı kararı gerekmektedir.
Özet: İşlevi itibarıyla cep telefonu, bilgisayar niteliğindedir ve üzerinde inceleme yapılabilmesi için CMK md. 134 uyarınca hakim kararı alınması gerekir. Karar alınmadan yapılan arama ve inceleme kanuna aykırıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Mobil cihazlar üzerinde yapılan adli inceleme ve analiz normal şartlar altında 2 ile 15 gün arasında sonuçlanır. Ancak acil durumlarda savcıların özel istek ve beyanıyla bu süre kısalabilir.
İlgili hükmü vermekle görevli mahkeme yargılamayı yapan mahkemeye aittir. Aşağıda bulunan dilekçe ile mahkemeden karar istenir, bu karar çıktıktan sonra karar alınarak Adli Emanet Bürosuna götürülür ve el konulan eşya iade alınır. El konulan eşyanın iadesini asil veya vekili teslim alabilmektedir.
Elkonulan Eşyanın Geri Verilmesi Nasıl Olur? Şüpheliye, sanığa veya 3. kişilere ait el konulmuş eşyanın soruşturma ve kovuşturma bakımından muhafazasına gerek kalmaması veya müsadereye tabi tutulmayacağının anlaşılması halinde eşyanın geri verilmesine karar verilir.
139 uncu ve 140 inci maddeleri uyarınca yapılacak olan iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi ve teknik araçlarla izleme tedbirlerine hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından karar verilebilir.
Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı, hakim kararı olmadan 24 saat süresince izin verebilir. Bu sürede mahkeme kararı alınması gerekir yoksa tedbir derhal kaldırılır. Dinleme kararı çıkınca, yazılı olarak emniyete bildirilir. Emniyet görevlileri teknik aletleriyle birlikte telefon idaresine gider.
Failin; göçmen kaçakçığı, insan ticareti, kasten öldürme, işkence, çocuğun cinsel istismarı, uyuşturucu kaçakçılığı gibi otuz kadar suçtan birini işlediğine dair kuvvetli şüphe varsa iletişimin “dinlenmesi”, “kayda alınması” veya “sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi” mümkündür.
Yani, bireysel suçlarda toplam 3 ay, örgütlü suçlarda ise toplam 6 ay boyunca iletişimin dinlenmesi, kayda alınması veya sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi tedbirlerine başvurulabilir. Tedbire Cumhuriyet savcısının karar verdiği hallerde, kararın 24 saat içinde hakim onayına sunulması gerekir.
Boşanma davalarında geçmişe dönük telefon konuşma kayıtları istenebilmektedir. Bu kayıtlar çoğunlukla davacı eşin davalının kendisini aldattığını düşündüğü veya aldatmayı kanıtlamak istediği durumlarda talep edilmektedir.
Cep telefonları, e-postalar, mesajlar, resimler, konum verileri, finansal bilgiler ve daha binlercesi biçiminde milyonlarca veri kaydı depolar. Bu verilerin çoğu silinmiş olsa bile kurtarılabilir. Anakartı Yanmış Telefonlardan veri kurtarma ve inceleme yapılmaktadır.
Kriminal İnceleme Raporu Ne Kadar Sürmektedir? Mahkemeler tarafından bilirkişiye ortalama 1 ay süre verilmekte, bilirkişi, yaptığı ilk değerlendirmede inceleme sürecinin uzayacağı kanaatine varırsa mahkemeden ek süre talep etmekte, mahkeme bilirkişiye 3 aya kadar ek süre vermektedir.
Telefonunuzu kullanırken, cızırtı ve yankı duyuyorsanız, dinleniyor olabilirsiniz. Konuşmalarınız derinden geliyorsa ve aynı olay gün içinde 2 kez tekrarlanırsa, yine dinlenme ihtimaliniz yüksektir. Uzmanlar, dinlemelere karşı telefonunuzu sürekli olarak format atmanız gerektiğini söylüyor.
“Bir hâkimin üstü ya da konutu- suçüstü durumunda ve ağır ceza halleri dışında- aranamaz ancak 'yoklama' yapılabilir. Yoklama, kişinin hissetmeyeceği şekilde elin dış yüzeyi ve hafif bir baskı ile, 'üzerinde yabancı bir cisim var mı yok mu' şeklinde bakılmasıdır. 'Arama' ise daha farklı- kapsamlıdır.
2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 88. maddesine göre, “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez. Ancak, durum Adalet Bakanlığına derhal bildirilir.
Cayma hakkına ilişkin ihbarın ulaşmasını takip eden en geç 14 (on dört) gün içinde mal/hizmet bedeli ve teslimat masrafları Alıcıya iade edilir ve 10 (on) günlük süre içinde mal/hizmeti alıcı iade etmekle mükelleftir.
Yeni düzenlemeden sonra tablet ve cep telefonu gibi cihazlarda koşulsuz cayma hakkı kullanılamayacak ancak cihazın bozuk veya eksik çıkması, ayıplı olması, satış sırasında belirtilen özellikleri taşımaması gibi nedenlerle cihazın değiştirilmesi talep edilebilecek.
Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kararına göre telefonların kutusu açılıp SIM kart takılsa dahi tüketiciler cayma hakkından yararlanabilir.
Savcılık el koyduğu bilgisayar yada telefonu nasıl ve ne zaman iade eder? Eğer şifreden dolayı sisteme girilemiyorsa ya da gizlenmiş bilgilere hızlıca erişilemiyorsa; gerekli kopyaların alınabilmesi için, tüm cihazlara el konulabilir.
Telefon yoluyla Bilgi ve İhbar Merkezi'ne yapılan ihbar kaydının iptali yine Bilgi ve İhbar Merkezi aranarak gerçekleştirilebilmektedir. Adli merciler tarafından kullanıma kapatılan cihazın yeniden kullanıma açılması işlemi de adli mercilerin talebi üzerine veya re'sen bu makamlar tarafından gerçekleştirilmektedir.
Kesinlikle hayır. Telefon, 134. Madde kapsamında bilgisayar gibi görülerek, el koymaya konu olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri