Tabi 2.0 ortalama ile bile yüksek lisansa girenler var. Hukuk piyasasında not ortalaması hiç dillendirilmez; ama hep dikkate alınır. Akademide görev almak, avukat olmak veya hakim yada savcı olmak isteyenler için de 3.0 ortalamanın psikolojik bir sınır olduğu söylenebilir.
En az 3.0 ortalama yapmaya çalışın. İlk beşteki üniversiteleri hedefliyorsanız daha da yukarılara çıkmanız gerekiyor. 3.0'ın altındaysanız da üzülmenize gerek yok.
İlk olarak üniversite sınavına EA yani eşit ağırlık kısmından girmen gerekiyor. Yani matematik ve edebiyat yapacaksın. Hukuk bölümü en yüksek puanlarla alan bölümlerden biri olduğundan da güzel bir başarı sergilemelisin. Yani en kötü ilk 30 bine girebilmen gerekiyor.
a) Kayıtlı olduğu anadal diploma programında, bulunduğu döneme kadar tüm derslerini almış ve başarmış olması gerekir. b) Anadal diploma programındaki genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 (BB harf notu, yüzlük sistemde 80-84 aralığı) olması gerekir.
Hukukta yüksek lisans için ortalama 4 üzerinden en az 2,9 puan alınmış olması gerekmektedir. Bazı okulların talep ettiği ortalama daha yüksek de olabilmektedir. Kanada, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde hukuk yüksek lisansı yapabilmek için ortalamanın en az 4 üzerinden 3 olması gerekmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Ortalama 2.50'nin altında ise tezsiz yüksek lisans yapılabilir veya özel üniversitelerde bu ortalamayı kabul eden alanlarda yüksek lisans yapılabilir.
İyi bir genel not ortalaması, üniversiteye ve başvurduğunuz programın türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Bazı kurumlar 2.75 not ortalaması ile öğrencileri kabul ederken, diğerleri minimum 3.0 veya 3.5 isteyebilir.
Hukuk sınırı kaç bin 2023? ÖSYM tarafından alınan karar uyarınca Hukuk 125,000, Tıp 50,000, Diş Hekimliği 80,000, Eczacılık 100,000, Mimarlık 250,000, Mühendislik ve Öğretmenlik Programlarında 300,000 (Müzik Öğretmenliği için TYT 800.000) başarı sırası altında yerleştirme yapılmayacaktır.
Savcı Olmak İçin Gerekenler
Bir kişinin cumhuriyet savcısı olabilmesi için üniversitelerin 4 yıllık Hukuk Fakültesini tamamlaması gerekir. Adalet Bakanlığı ve ÖSYM'nin ortaklaşa düzenlediği sınavda başarılı olan hukuk mezunları, stajyer savcı olarak çalıştıktan sonra asli görevli olarak atanır.
Hukuk fakültelerinde okuyan öğrenci sayısı ise 85 bine yaklaşmakta olup her yıl 20 bin öğrenci mezun olmaktadır.
Mardin'de görev yapan Cumhuriyet Savcısı Erhan Birol, Muğla'nın Yatağan ilçesine son yayımlanan HSK yaz kararnamesi ile başsavcı olarak atandı. 28 yaşındaki Birol, böylece Türkiye'nin en genç başsavcısı oldu.
Tarihler Şubat 2019'u gösterdiğinde ise Hakimlik Sınavında 70 puan barajı tekrar uygulamaya konuldu. Dolayısıyla şu anda Adli-İdari Yargı Hakimlik ve Savcılık sınavında 70 puan sınırını aşmak zorundasınız.
Savcı olabilmek için 4 yıllık lisans hukuk fakültesi mezunu olmak gerekmektedir. Hemen arkasından adli yargı sınavı ile birlikte alınacak puan üzerinden stajyer olarak savcı olunur.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK), hukuk barajının 100 bin değil, yine geçen yıl olduğu gibi 125 bin olarak uygulanmasına karar verdi. Kılavuza göre en düşük başarı sırası 125 bin olan adaylar hukuk programlarını tercih edebilecek.
Hukuk fakültesinin en zor sınıfı olarak çoğunluk tarafından 2.sınıfın dillendirilmesindeki en büyük sebep mahşerin üç atlısı: idare hukuku, borçlar hukuku ve ceza hukuku. Fakültenin en zor 3 dersi sayılabilecek bu 3 ders, aynı anda, aynı sınıfta karşımıza çıkıyor. 2.sınıfın diğer dersleri de hiç kolay değil.
Eğer mezun olunan okul adayları ayırmaya yetmezse, bu sefer alacakları avukat veya stajyer avukatın not ortalamasına mutlaka bakarlar. Hiç kayırmanın olmadığı, mesleğe girenlerin tamamen objektif şartlara göre belirlendiği hakimlik ve savcılık mesleklerinde de durum farklı değil.
c) Erkeklerde 170 cm. kadınlarda 160 cm. 'den kısa boylu olmamak, d) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak, (Örneğin; 170 cm boyunda olan bir adayın kilosunun 70+13=83'ten fazla, 70-17=53'ten az olmaması gerekmektedir.)
Savcı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 85 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Savcı maaşları 48450 TL'dir. En düşük Savcı maaşı 38760 TL iken, en yüksek Savcı maaşı 95970 TL'dir.
Hukuk Fakültesinden başarıyla mezun olduktan sonra avukat olarak çalışmaya başlanabilir. Ancak hakim veya savcı olma yetkisine hemen sahip olunmaz. Savcı olma yetkisini almak için Hukuk Fakültesinden sonra yine ÖSYM'nin düzenlediği hakim ve savcılık sınavına katılmanız gerekir.
Ancak öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı giderek arttığı için eğitim olumsuz etkileniyor. YÖK, bu yıl aldığı kararla tıp ve hukuk fakültelerine girişte 'başarı sırası barajı' getirdi. Tıp isteyen bir öğrenci 40 bin sıralamasının altında kaldığında, boş kontenjan olsa bile yerleştirilmeyecek.
Alan Yeterlilik Sınavı: AYT
Bir öğrenci mühendislik ya da tıp gibi bölümlere yerleşmek istiyorsa sayısal alan oturumlarına girmesi gerekir. Hukuk veya işletme gibi bir bölüm istiyorsa eşit ağırlık sınavına, gazetecilik ya da iletişim alanında bir bölümü hedefliyorsa da AYT'nin sözel oturumlarına katılması gerekir.
Feridun Yenisey, "Hukuk fakültelerine girişteki başarı kriterinin 75 bine, 50 bine çekilmesi doğru olur.
BÜTÜN NOTLARI 100 OLAN ÖĞRENCİ TAM PUAN ALIR
Ortalama yani bütün notları 100 olmayan bir öğrenci içinse yüzde 8-9 oranında katkı sağlıyor. Önemli olan sınav performansı aslında. Çünkü YGS ve LYS'nin katkısı yüzde 88. Dolayısıyla bir öğrenci sınavda istediği netleri yapamazsa OBP'nin yüksekliği tek başına işe yaramıyor.
a) 70,00-84,99 arasındakileri teşekkür belgesi, b) 85,00 ve daha yukarı olanları takdir belgesi, c) Ortaöğrenim süresince en az üç öğretim yılının bütün döneminde takdir belgesi alanları üstün başarı belgesi ile ödüllendirir.
En azından tüm dersleri takip etmen gerekiyor ve sınav haftasından 1 hafta önce başlaman gerekiyor, eğer 3.5 üstü istiyorsan da her gün çalışman gerekebilir. O kadar kolay değil ama aşırı zor da değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri