Halk arasında sabıka kaydı olarak da bilinen adli sicil kaydı, veya diğer adı ile temiz kağıdı şahsın adli bir işleminin olup olmadığını gösteren resmi bir belgedir.
Mevzuat. Adlî Sicil Belgesi e-Devlet Kapısı üzerinden alınabilmektedir.
Kişilerin adli suç bilgilerinin bulunduğu belgeye Sabıka Kaydı yani Adli Sicil Kaydı denilmektedir ve Adli Sicil Kaydı alma hizmeti Adalet Bakanlığı'nın sunduğu hizmetlerdendir. Sabıka Kaydı yani Adli Sicil Kaydı, Adliye Binalarında bulunan Adli Sicil Müdürlüklerinden alınmaktadır.
Adli sicil kayıtları Adliyelerde bulunan Adli Sicil Müdürlüklerinden, Kaymakamlıklardan, yurt dışında Büyükelçiliklerden ve artık e devlet sistemiyle internet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir.
E DEVLET ADLİ SİCİL KAYDI NASIL ALINIR? TC kimlik numaranız ve şifreniz ile e-devlet'e giriş yapın. Ardından arama butonunun olduğu sayfaya Adalet Bakanlığı yazarak karşınıza çıkan hizmetler içerisinden “adli sicil kaydı sorgulama” hizmetini seçin.
İlgili 28 soru bulundu
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
kimlik numarası yazmaktadır. Birinci derece yakını iseniz, e-devlet uygulaması üzerinden tutuklu/hükümlünün T.C. kimlik numarasına ulaşabilirsiniz. Birinci derece yakını değilseniz, herhangi bir birinci derece yakını ile irtibata geçerek öğrenebilirsiniz.
Bu çerçevede adli sicil kaydı sildirme için mahkemece verilen cezanın infazı tamamlanması yeterli olmaktadır. Ancak, adli sicil arşiv kaydından uyuşturucu suçları ve cezalarının silinmesi için infazın üzerinden 15 yıl geçmesi ve memnu hakların iadesi kararının alınmış olması gerekmektedir.
Adli sicil kaydı e devlet üzerinden alınabilir. Aynı zamanda adli sicil kaydı sildirme işlemi e devlet üzerinden yapılabilir. E devlet üzerinden alınan adli sicil kaydı ile adliyelerden alınan adli sicil kaydı arasında hiç bir fark yoktur.
Adliyeden Bir Kâğıt Geldi! Mahkeme, Cumhuriyet Savcılığı veya icra dairelerinden size gelen her “kâğıt” resmi bir işlem hakkında size bilgi vermek için gönderilmiştir. Bu kurumlar tarafından gönderilen kâğıda da “Tebligat” adı verilir.
3. Tebligat kaç günde alıcısına ulaşır? PTT işyerlerinde ek hizmet talep edilmeden kabul edilen tebliğ evrakının muhatabına tebliğ edilmesi aynı il dağıtım sahası içerisinde ise en geç 5 iş günü, farklı il dağıtım alanında ise en geç 7 iş günü içerisinde yerine getirilir.
Bu belge, yurtdışına eğitim ve çalışma amaçlı giden tüm personele verilen bir nevi temiz kâğıdıdır. Belgede kişinin diploma tescil bilgileri ile ülkemizde çalıştığı sürede disiplin cezası alıp almadığı yer almaktadır.
Adliyeden Adli Sicil Kaydı Alma
Bunun için adliyede bulunan Cumhuriyet Savcılığı'nın adli sicil bürosuna dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekmektedir. Başvuru vatandaşın kendisi tarafından yapılacağı gibi vekil aracılığıyla da yapılabilmektedir.
Bunun için adliyede bulunan Cumhuriyet Savcılığı'nın adli sicil bürosuna dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekmektedir. Bizzat yapılan başvurularda nüfus cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgenizin veya pasaportunuzun yanınızda olması gerekmektedir.
Sabıka kaydı olarak da bilinen Adli Sicil kaydı, kişiler hakkında verilen kesinleşmiş cezalara ve güvenlik tedbirlerine ilişkin karar ve bilgilerin yer aldığı resmi kayıt olup bu kayıtlar Adalet Bakanlığı tarafından tutulmaktadır.
İlk defa uyuşturucu yakalatan bir kimse adli sicil kaydında bu husus görünmeyecekse de güvenlik soruşturmasında karşısına çıkabilecek bir engel olabilir.
Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.
1- Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz. 2- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydına kaydedilmez. 3- İdarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.
2 yıl 6 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır.
Kesinleşen sonuç ceza itibariyle, hükümlünün cezasının cezaevinde infaz gerektirmemesi haline halk arasında yaygın olarak cezaevine gir çık yapmak denilmektedir. Böyle bir durumda, hükümlü cezasını cezaevinde 1 ila 5 gün (bazı hallerde 10 güne kadar uzayabilmektedir) geçirmekle infaz etmiş olacaktır.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Adli sicil arşiv kaydındaki bilgilerin silinebilmesi için alınan mahkûmiyet hükmünün cezası infaz edildikten sonra ilgili kişi hakkında memnu hakların iadesi kararı verildiğinde kaydın arşive alınma tarihinden başlamak kaydı ile 15 yıl geçtikten sonra adli sicil arşiv kaydı silinebilir.
Her işlenen suç adli sicil belgelerine işlemez. Söz konusu suç için şikayetçi olan kişinin dava sonuna kadar şikayetinde vazgeçmemesi ve hiç bir şekilde uzlaşma kabul etmemesi gerekir.
5352 sayılı Adli Sicil Kanunu'nun 'Adlî sicile kaydedilecek bilgiler' başlıklı 4. maddesine göre; "(1) Türk mahkemeleri tarafından vatandaş veya yabancı hakkında verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümleri adlî sicile kaydedilir..." Dolayısıyla belirttiğiniz düşme kararı adli sicil kaydına işlemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri