Işığı tamamen geçiren maddelere saydam maddeler denir. Bu durum üzerine gelen ışığı arka tarafına geçirmek olarak en açıklayıcı halde söyleyebiliriz. Yalıtkan ise kelime anlamı itibariyle ışığı geçirmeyen maddeler olarak adlandırabiliriz.
Bu dönemde karşımıza “saydamlık özelliği” çıkar. Çocuk bir objenin içinde veya arkasında bulunan ve görünmemesi gereken eşyaları ve figürleri sanki görünüyormuş gibi çizer. Örnek olarak bir evi önden çizer ve evin içinde insanları, eşyaları da gösterir.
Röntgen resimde denilen saydamlık; aynı anda bir evin içinin ve dışının gösterilmesidir. Kimi araştırmacılar buna öyküleştirme adını verirler (Kırışoğlu, 2002: 85). 2-7 yaş gurubundaki çocuklar doğadaki tüm olayları kendi anladığı gibi resmetmek, objenin nesnel görüş alanındaki bölümlerini de ilave etmek isterler.
Tamamlama, bir şeyin eksiğini tamamlayarak onu bir bütün haline getirmektir. Ayrıca, aşağıdaki anlamlarda da kullanılır. Tamamlayıcı (mantık), bir önermenin olumsuzu.
1- Düzleme: Resim yapılan yüzeye göre eşyanın uydurulmasıdır. Yüzey düz olduğundan objeler plan gibi düz duruma getirilir. Örneğin: Bir masa ya da sandalye ayaklarıyla birlikte düşünüldüğünde örnek resimde görüldüğü gibi resmedilir.
İlgili 32 soru bulundu
Değişik kültür, yetişme koşulları ve bireysel özellikler, doğal olarak çocuk resimlerinde de farklılığa neden olmaktadır. Ancak bu farklılıklar; çocukların ilk kalem tutma becerisinin başladığı dönem olan “karalama” evresi (2-4 yaş arası) sonrasında ortaya çıkar ve devamlılık gösterir.
Görücü (İzlenimci) Tipler
Bu gruptaki çocuklar bir nesnenin resmini, çizgiyi hiç kesintiye uğratmadan çizerler (Göktaş vd., 1999). Konuyu bir bütün halinde ele alarak, insanın baş, gövde, kol ve bacaklarını ayrıntısız çizerler, insan vücudunu bir bütün içinde gösterirler (Türkdoğan, 1982: 35).
Şematik aşama (7-9 yaş)
Yaklaşık 7 yaş civarında başlayan bu dönem «sadeleştirme-basitleştirme» dönemi olarak da belirtilmektedir. Şekil kavramının geliştiği bu dönemde çocuğun bir olayı ya da objeyi nasıl görüp değerlendirdiği, ona karşı yüklediği anlam şemanın oluşumunu belirler.
Endüstriyel tıp kavramı ile tıbbın insancıl kökeninden çıkarıldığı, hekimlerin sağlık teknisyeni ve teknoloji uygulayıcısı haline dönüştürüldüğü, hastaya holistik yaklaşımın kaybedildiği bir anlayışı kastediyoruz.
Çocukların çizdikleri resimlerde resim özellikleri dediğimiz bazı detaylar göze çarpmaktadır. Bu özelikler düzleme, tamamlama, boy hiyerarşisi, saydamlık, realizm, tekrar ve simetri, orantı, espri ve kurallara uygun resim çizmedir (Yavuzer 2007b).
Işığın büyük bir kısmını geçiren maddelere saydam maddeler denir. Cam, su, hava saydam maddelere örnek verilebilir. Saydam maddeler, pencerelerde, ampullerde, gözlüklerde, otomobillerde, fotoğraf makinelerinde, dürbünlerde kullanılır.
Saydam veya şeffaf maddeler ve örnekleri
Saydam veya şeffaf maddeler üzerlerine düşen ışığın neredeyse tümünün geçebildiği maddelerdir. Saydam bir maddenin bir tarafından bakarsanız diğer tarafını görürsünüz. Örneğin, cam, su, pet şişe ve asetat gibi maddeler, üzerlerine düşen ışığın neredeyse tamamını geçirir.
Çocuklar animistik düşünceye sahip olduğu için güneş, ay ve yıldızın canlı olduğuna inanırlar. Bu nedenle de güneş ay ve yıldıza ağız, göz ve burun çizerek onlara yaşam kazandırırlar. İnsan, güneş çizimlerinden sonra ev figürü çizilir.
Saydamlık: Danışanlarla ilgili konu ve sorunlar içtenlikle ele alınır, ilgili konu üzerinde duygu ve düşüncelerin gerçekçi ve dürüst bir biçimde dile getirilmesine önem verilir.
Saydamlık; dürüstlük, içtenlik, doğruluk anlamına gelir.
Saydamlık(İçtenlik)
Bireyin hissettiklerini, duygu ve düşüncelerini, çarpıtmadan ama uygun bir dille karşısındakine iletmesidir.
Yapıcı tip çocuklar :Yapıcı tipler ise konu hakkında ne biliyorlarsa onu çizerler.Konunun parça parça resmini yaparlar.Yaptıkları resi mler bir görüş değil, bir düşünüşün ürünüdür. Resimlerini yaparken parçaları ayrı ayrı birleştirerek bir bütün elde ederler.
Karışık tip inkontinans: Stres ve sıkışma tipi inkontinansın birlikte görüldüğü idrar kaçırma tipidir.
Çocuk artık nesnelerin parçalarını inceleyip resmine aktarmaya başlar. Bu dönemde göze çarpan ilk figür insan figürüdür ancak bu figür oldukça basit ve eksiktir. İnsan çiziminin temel ögesi “Mandala”dır. Çeşitli denemeler sonrasında mandala, insan figürü halini almaya başlar.
PARALEL OYUN (2-4 yaş): Bu evrede, çocuklar aynı ortamda oynayıp oyuncakları kullanırlar, fakat birlikte oynamazlar ve birbirlerinden bağımsız olarak oyunlarını sürdürürler.
Geometri ve Mekansal Algı
Dördüncü yaşın ilk yarısında, bazı çocuklar iki boyutlu şekiller oluşturabilir, kopyalayabilir ve informel olarak tanımlayabilir. Ortalama bir çocuk bunu dördüncü yaşın ikinci yarısında yapabilir.
5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. ÇKK ile getirilen yeni yaklaşım ile çocuğun bir suçu işlediği değil, bir suça sürüklendiği kabul edilmiştir.
Renk kavramı yoktur, renkleri kısa fırça darbeleriyle kullanırlar. Karalama Döneminden Şema Öncesi Döneme Geçiş (3-5 yaş): Şema öncesinde çocuğun çevresindeki varlıkların çizgisel olarak betimlenmesinde algı, imge yetisi, oran, mekân kavramı ve duygusal özellikler belirleyici bir faktör olarak görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri