Ayrıca, say- fiilinden türetilen saygı (< say-gı) adı, dilimizde Dil Devrimi'nden önce de kullanılagelen sözlerdendir.
saygı - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi say- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir.
Saygı Kelimesinin Etimolojik Kökeni
Fransızca révérence sözcüğünden dilimize geçmiştir. Bu sözcük temelde bakıldığında Latincedeki reverentia kelimesinden gelmektedir. Kelime aynı zamanda Latincede ''hürmet duymak, saygı göstermek'' anlamında kullanılan eylemden türetilmiştir.
Saymak fiilinden türetilmiş olan saygı kelimesi, birinin itibarını önemsemek ve ona göre davranmak anlamına gelir. Kelimenin fiil hali ise ''saygılı olmak'' ve ''saygı duymak şeklinde yazılır.
Saygı ekleri Japonların iletişiminde önemli bir rol oynar ve muhatapların arasındaki sosyal statü, biri arasındaki ilişkileri, yakınlığı bildirir. Herhangi bir ekin kullanılması insana olan saygıyı göstermek veya hakaret etmek anlamına gelmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Diyelim ki Türkçe sağ sözü Moğolca- ya geçerek ve +n ekiyle genişletilerek sağ+in > sayin biçimini almıştır.
Yukarıdaki cümlelerde altı çizili sözcükler fiil değil, isim-fiildir. Dikkat ederseniz bunlar “kalem, saygı, ölüm” gibi tam bir isim değil, yapısında eylem anlamı taşıyan bir isimdir.
Saymak fiilinden türetilmiş olan saygı, 1932 yılında gerçekleştirilen Dil Devimi ile birlikte literatüre girdi. Saygı, bir kişiye hürmet göstermek ve ona karşı nezaket kurallarına uygun bir şekilde davranmak anlamına gelir. Bu kelime ihtiram ve tekrim sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Bu noktadaki en önemli kriter ise Saygı isminin taşıdığı anlam oluyor. Türk Dil Kurumu'na göre Saygı isminin anlamı şöyle; Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı dolayısıyla bir kimseye karşı dikkatli özenli, ölçülü davranmaya neden olan sevgi duygusu.
Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram.
Türk Dil Kurumu tarafından saygı kavramı "değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu" şeklinde tanımlanmaktadır. Arapçadan dilimize geçmiş olan "hürmet" ve "ihtiram" kelimeleriyle de ifade edilmektedir.
Saygı, genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla, insanların düşüncelerine, inançlarına, ibadetlerine, adetlerine, gelenek ve göreneklerine, yaşam tarzlarına… değer verip, anlayışla karşılamak, dikkatli, özenli ve ölçülü davranmaktır.
Saygı duymak (beslemek) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Saygı, Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram.
» “sevgi” sözcüğünün kökü “sev”dir. “sev” sözcüğüne “-mek” ekini getirdiğimizde “sevmek” olur. Mastar eki getirdiğimizde anlamlı bir sözcük elde edebildiğimiz için “sev-” fiil köküdür ve “sevgi” fiil köklü bir sözcüktür.
soğuk - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe soġık “soğuk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe soġı- fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Öz. Genellikle kişiler arası ilişkilerde kullanılan saygı; “değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı” itibarıyla birine veya bir şeye karşı titiz ve ölçülü davranmaya neden olan sevgi ile başkalarını rahatsız edecek davranışlardan çekinme duygusu kapsamında karşımıza çıkmaktadır.
Bu değerlerden biri de, “ hatır gözetme, hatır sayma, bazı şeyleri önemseme ve onları incitmekten çekinme, kıymet verme itibar etme, mukaddes bilinen şeyleri yüceltme duygusu” olarak tanımlanan saygıdır.
Saygı, karşımızdakine onu düşündüğümüzü hissettirmektir. İnsanların dili, ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun onları ayırmadan farklılıklarını kabul etmektir. Saygı, insanların arasındaki olumsuzlukları olumluya çeviren bir bağ, insanlar arasındaki en güzel iletişim kapısıdır.
SAYGI: Bir kişiye, bir düşünüşe, bir eyleme, bir başarıya; değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla yüksek değer vermekten doğan özel bir duygu.
İsim ve fiil soylu kelimelere getirilen yapım ekleriyle oluşturulan kelimeler, türemiş isimdir. Türemiş isimler anlamca hem olumlu hem de olumsuz olabilir. Örneğin -sız eki alan ''Parasız'' kelimesi anlamca olumsuzdur. Umutlu kelimesi ise anlamca olumlu, türemiş isimlere önek olarak gösterilebilir.
Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
yağmur - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaġmur “yağmur” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaġ- fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.
Örneğin göz, gözlem, gözgü, gözlemci, gözlük, gözlükçü, gözlükçülük, göre, görgü, görgüsüz kelimelerinin farazi *kö- kökünden türediği düşünülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri