Kadroları Maliye Bakanlığına ait olan döner sermaye ve fon saymanlıkları da bulundukları illerdeki defterdarlıklara bağlıdırlar. Saymanlık müdürlüğünde,bir müdürün yönetimi altında yeterli sayıda müdür yardımcısı ile şef ve diğer personel çalıştırılır. Saymanlık müdürleri sayman sıfatı ile Sayıştay'a hesap verirler.
Kadroları Hazine ve Maliye Bakanlığına ait olan döner sermaye saymanlıkları da bulundukları illerdeki defterdarlıklara bağlıdırlar.
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, hazine ve maliye işlerinden sorumlu olan bakanlıktır.
Defterdarlık 1 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre kurulan Hazine ve Maliye Bakanlığının Taşra Teşkilatının en üst birimidir.
Söz konusu KHK' nin değişik ek 17 nci maddesinde muhasebat birimleri olarak; Muhasebe Müdürlüğü, Saymanlık Müdürlüğü ve Malmüdürlüğü belirtilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Muhasebe ve vergi işleri ile uğraşanlar kendilerine; mali müşavir, uzman muhasip, vergi uzmanı, serbest hesap uzmanı gibi çeşitli unvanlar vererek çalışmışlardır.
Muhasebe, üniversitelerde Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
İdari olarak vergi daireleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın taşra teşkilatı olan vergi dairesi başkanlıklarına bağlıdır. Vergi dairesi başkanlığı olmayan illerde ise defterdarlığa bağlıdır. Günümüzde vergi dairelerinin birleştirilerek; her ilde tek bir vergi dairesi oluşturulması yönünde çalışmalar yürütülmektedir.
Defterdar, devlet hazinesinin alacaklarının tahsilatı ve kamu hizmetlerinin giderleri ile ilgilenen kişidir. Maliye Bakanlığı tarafından sorumlu olduğu ilin mali işlerini yürütmekle görevlendirilen üst düzey devlet memurudur.
Defterdar ortalama maaşı ise 7140 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Defterdarlık mesleğinin iş imkanları ise oldukça fazladır. Defterdarlık iş imkanları muhasebat bölümleri ve muhakemat bölümleri olarak adlandırılır. Muhasebat bölümleri şu şekildedir; Muhasebe Müdürlükleri, Saymanlık Müdürlükleri, Mal müdürlükleri.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu.
Gelir İdaresi Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olup, vergilendirme sürecinin başından sonuna kadar hukuka uygun bir şekilde gerçekleşmesini amaçlamaktadır. Devletin en önemli gelir kaynağını oluşturan vergilerin elde edilme sürecinde karşımıza Gelir İdaresi Başkanlığı çıkmaktadır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, muhafaza kurumu ise Merkez Bankası olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede, Türkiye'nin IMF'ye üyeliğinden doğan mali ilişkiler (varlık ve yükümlülüklerimiz) sadece Merkez Bankası bilançosunda yer alır.
Saymanlık; Kurumun işyurdu çalışmalarını düzenleyerek, atölye - iş kolu açmak, bunların etkinlik ve verimlilik ilkeleriyle gerçekleşmesini, hükümlülere meslek edindirilmesini, piyasa şartlarına uygun üretim yapılmasını ve işyurduna ilişkin muhasebe işlemlerin yürütülmesini sağlayan birimdir.
Sayman, maliye bakanlığının önemli bir bölümüdür. Saymanlar, vergi toplama, bütçe hazırlama ve mali kaynakların yönetimi gibi önemli görevleri yerine getirir. Ayrıca, vergi mükelleflerinin vergi ödemelerini denetlemek ve vergi kaçakçılığını önlemek de onların görevleri arasındadır.
Sayman; devlet ya da özel kurum ve kuruluşlarda şirketin hesap işlerini takip eden, muhasebe görevlerinden sorumlu olan kişiye verilen mesleki isimdir.
Maliye devletin, vatandaşların, kurum ve kuruluşların mali faaliyetlerini inceler. Bu faaliyetlerin nedenlerini ve sonuçlarını araştırır. Devletin ve vatandaşların hem gelirlerinin hem de harcamalarının ekonomik faaliyetlere ne şekilde etki ettiğini araştırır. Pek çok açıdan finans kelimesi ile ilişkilendirilmektedir.
178 Sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 20. Maddesinde: “Malmüdürü, ilçe Maliye teşkilatının amiri olup işlemlerin mevzuata uygun olarak yürütülmesini sağlar.
24 ARALIK 1994 tarih ve 22151 sayılı resmi gazetede yayımlanan Vergi Daireleri Kuruluş ve Görev Yönetmeliğinin 7 nci maddesine göre; ilçelerde malmüdürünün yönetimi altında bağlı vergi dairesi kurulur.
Vergi incelemesi yapmaya yetkili kılınan diğer memurlardan birinci gurup ilin en büyük mal memuru illerde defterdar, ilçelerde mal müdürüdür.
Defterdarlık Birimleri
Defterdarın yönetimi altında görev yapan defterdarlığa bağlı üç ana birim mevcuttur: Muhasebat Birimleri, Muhakemat Birimleri ve Personel Müdürlüğü.
isimlendirilmekteydi ve devletin tüm mali işlemlerinde esas yönetici ve yetkili mercii olarak görev yapmaktaydı7. Günümüz devlet teşkilatlanması bakımından ise maliye bakanlığına denk gelen bir kurumdur.
Serbest Muhasebeci maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 65 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Serbest Muhasebeci maaşları 13770 TL'dir. En düşük Serbest Muhasebeci maaşı 11400 TL iken, en yüksek Serbest Muhasebeci maaşı 27120 TL'dir.
Muhasebe Bölümü mezunları kendine ait bir büro açmak istiyorsa öncelikle 2 yıllık bitirdiği bölümünün üzerini tamamlayarak 4 yıllık lisans mezunu olması gerekmektedir.
eleman.net verilerine göre, Mali Müşavir 2023 yılında ortalama 32.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Mali Müşavir , Ocak 2023 yılında ortalama 26.400 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri