Sıcak hava apareyleri, toplu kullanım alanlarını belli bir sıcaklıkta tutmak için kullanılan cihazlardır. Kanatlı borulardan oluşur ve bu kanatlı borular adeta baca etkisi yaratır.
Aparey, genelde ısıtma sistemlerinde toplu kullanım mekânlarının istenilen sıcaklıkta tutulabilmesi için iç ortamdan dış ortama olan ısı kaybının karşılanması prensibi ile çalışan sistemler olarak tanımlanabilir.
Aparey, en geniş tanımıyla alet anlamına gelir. Diş tedavisinde ortodontik apareyler yaygın olarak kullanılır. Ortodontik apareyler, ağızda meydana gelen pek çok sorunda kullanılabilen düzeneklerdir.
Pekiştirme apareyleri dişlerinizi yeni pozisyonlarında tutmaya çalışan küçük apareylerdir. Çünkü tedaviniz yeni bittiği zaman dişlerinizin etrafındaki kemik olgunlaşmamıştır ve pekiştirme apareyi takılmazsa hareket edebilirler.
Ortodontik aparey (damaklık) ne kadar süre ile kullanılır? Genellikle bu tip apareylerin düzenli kullanımı ile 6-8 ayda gerekli düzelme elde edilir.
İlgili 16 soru bulundu
Aparey Neden Takılır? Sabit olan apareyler ortodonti tedavileri için kullanılmakta olan katkı sağlayan tedavi seçeneklerindendir. Bunlar genel olarak çenenin dar olması, üst üste binmiş olan dişler, çenenin ileri kısımda ya da geride olması, çapraşık düzensiz dişler gibi durumların tedavisi için tercih edilmektedir.
Genellikle metal ve şeffaf diş teli gibi dişlerin yüzeyine yerleştirilen ve tedavi süresince çıkarılamayan apareyler olarak bilinen ağız içi apareyler, her yaşta rahatlıkla kullanılmaktadır. Ortodontik muayeneden sonra doktorun ve hastanın beklentilerine göre şeffaf ve metal teller kullanılabilir.
Apareyin etkisinin görülmesi için hastanın sürekli apareyi takması çok önemlidir. Hareketli (müteharrik) apareyler yemek yerken ve diş fırçalarken çıkartılır. Geri kalan zamanlarda ağızda olması gerekir. Çene darlığının hareketli apareyler ile düzeltildiği durumlarda tedavi süresi yaklaşık 4-12 ay arasında değişebilir.
Apareylerin temizliği için ayrı bir diş fırçası kullanılmalıdır. Apareyleri dişlerimizi fırçalarken sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kere sabunlu su ile fırçalamayı öneriyoruz. Apareyler diş macunu ile fırçalanmamalıdır. Apareylerin temizliğinde, özel temizleme tabletleri de kullanılabilir.
Hastanın takıp çıkarabildiği “aparey” adı verilen damaklıklar, çene darlıklarını ve diş yamukluklarını gidermek için kullanılır. Uyurken ve günün belli saatlerinde kullanılan, hastanın gereksinimine göre yapılmış değişik tipteki damaklıklar alışma sürecinden sonra rahatlıkla takılıp çıkarılabilir.
Tellerin veya apareylerin dişlere uyguladığı kuvvet ve basınç sonucu dişlerde hassasiyet, ağrı ve hafif sallanmalar olması beklenen bir durumdur.
Dişin dış yüzeyine ya da iç yüzeyine yerleştirilen sabit apareyler, dil hareketlerini kısıtlamamakta ve konuşmayı olumsuz yönde etkilememektedirler. Ortodontik kuvvetin dişe iletilmesini sağlayan ağız içi sabit apareyler her yaştan kişide rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Çene genişletme aparatı, diş hekimleri tarafından kullanılan bir ortodontik cihazdır. Ağız içerisinde üst ve alt çenedeki dişlerin arasındaki mesafeyi arttırmak ve çeneyi genişletmek amacıyla kullanılır. Bu cihaz, çene kemiklerinin gelişimi sırasında kullanılırsa daha etkili sonuçlar verir.
Ağız içi sabit apareyler için kullanım süresi hekimimizin tedavi planına göre değişecektir. Kullanılan apareye göre de tedavi süresinde değişiklik olabilir. Kişinin çene ve diş yapısı tedavinin gidişatını belirleyen en büyük etmendir. Genellikle ağız içi apareyler 1 – 2,5 sene kullanılır ancak bu süre uzayabilmektedir.
2-Herbst apareyiyle tedavi, post-pubertal hasta- larda 6 ile 8 ay içerisinde tamamlanabilir ve böylece büyüme atılımını geçmiş olan bu hastalarda, büyüme- gelişim dönemi bitmeden önce kondiler büyüme stimü- lasyonunu mümkün kılar.
Hareketli apareyler kullanılarak yapılabilir, sabit metal ya da estetik braketler uygulanarak olabilir, hasta uygunsa şeffaf plaklarla yapılabilir, erken teşhis edilen alışkanlık kırıcı apareyler ya da koruyucu dolgu tedavileri ile problemler öngörülerek önlenebilir.
Damaklık ilk takıldığında hafif ağrı durumu görülmesinin dışında konuşma zorluğu da yaşatmaktadır.
Çoğu zaman aynı çenede olmak kaydı ile tek diş veya daha fazla diş olması diş teli hesaplamasında sonucu etkilememektedir. Çoğunlukla Tek çene diş teli fiyatları 3.500-6.000 TL aralığında, çift çene diş teli ise 5.500-9.000 TL aralığındadır.
Üst çenenin genişletilmesi için yapılan işlem, ameliyatsız üst çene genişletme işlemidir. Üst çenenin genişletilmesi çeşitli apareyler kullanılarak 18 yaşına kadar kolaylıkla yapılabilir. 18 yaşından sonra da minivida destekli apareyler kullanılarak genişletme sağlayabiliyoruz.
Özellikle alt ve üst çenenin konumlarıyla ilgili sorunlar, çocuğun büyüme potansiyeli kullanılarak düzeltildiği için, 7-8 yaşlar civarında tedaviye başlanır ve 11-12 yaşlar sırasında da tedavi bitirilir.
Damaklık tedavisinden sonra diş teli uygulamasına geçilebilir. Diş tellerinin takılmasından sonra da kullanılabilen damaklıklar, genellikle gece takılırlar. Düzenli kullanıldığı taktirde hızlı sonuç almayı sağlarlar.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
Damaklık, diş teli tedavisinde farklı amaçlar için kullanılabilir. İşlevleri arasında çene uyumunu düzeltmek, diş hareketini desteklemek, dişlerin hizalanmasını sağlamak ve dişleri stabilize etmek bulunur.
Braketler: Diş teli tedavisi esnasında dişleri uygun pozisyona getirmek için kuvvet uygulayacak olan tellerin tutunma noktalarıdır. Braketler paslanmaz çelik, seramik veya metalden yapılır ve dişlere kompozit dolgu yoluyla sabitlenir. Teller bu yapılara tutturularak, dişlere istenen seviyede ve yönde kuvvet uygulanır.
Alt çene darlığı ameliyatsız şekilde hastalar yaklaşık 9 yaşına gelene kadar hareketli aygıtlar kullanılarak tedavi edilebilir. 9 yaştan sonra ise büyüme gelişiminin tamamen durmasının ardından ameliyat ile genişletme yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri