Termostat, bir fiziksel sistem 'in sıcaklığını algılayan ve sistemin sıcaklığının istenen ayar noktası yakınında kalması için çalışan bir kontrol aracıdır.
Isı, iki sistem arasındaki sıcaklık farkından dolayı birbirinden diğerine geçen akım veya enerjidir. Hacminin değişmesi ile kendi sıcaklığı hakkında bilgi veren cisimlere termometre denir.
Termostat, farklı amaçlarla kullanılan fiziksel sistemlerin sıcaklığını, arzu edilen noktada sabit tutmaya yarayan bir araçtır. Bu işlevi yerine getirmek için kullanılan farklı çeşitleri mevcuttur. Termostat çeşitleri; iç yapılarına, gerilim seviyelerine ve kullanım alanlarına göre üç ana grupta toplanır.
Otomatik termostat nedir diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabını en kısa şekilde şöyle verilebilir; Otomatik termostatlar ortamdaki istenilen ısı seviyelerine ulaşıldığı zaman kendisini kapatan termostat modelleridir. Bütün termostatlar üzerinde kontak uçları yer almaktadır.
Akıllı termostatlar, kilometrelerce öteden bile evinizin ısısını ayarlamanıza yardımcı olur. GPS özelliği olan ürünler, eve yaklaştığınız zaman otomatik devreye girebilir. Kombinin çalışma süresi, ısısı, dış hava sıcaklığına göre otomatik ayarlanabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Sürekli motor içerisinde bulunan su ısındığı zaman termostat adı verilen parça devreye girer ve suyu motor dışına yani radyatöre gönderir.
Termostat, motorun sıcaklığını belirler ve ardından soğutma sıvısı girmesine izin veren veya soğutucu akışkanı tutan bir vana görevi görür. Motor çok soğuk olduğu zaman, termostat soğutucu akışkanı tutar; motor çok sıcak olduğunda soğutma sıvısı içeri girer.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Eğer aracında termostat yoksa bu demektir ki soğutma suyu motor ile radyatör arasında sürekli sirkülasyon halinde. Aksi takdirde zaten motor ısısı artıp evvela silindir kapak contasının yanmasına ve devamında piston ve yatakların hasar görmesine neden olurdu.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Termostat; motor suyu sıcaklığını sabit tutabilen ve motorun içerisinde devridaim yapılmasını sağlayan bir parçadır. Motor ile radyatör arasında yer alır. Amacı, sıcaklık kontrol görevini üstlenmek ve aynı zamanda motorun sağlıklı şekilde çalışabileceği bir sıcaklıkta kalmasına yardımcı olmaktır.
Otomobillerdeki termostatlar, motor ilk çalıştığında kapalı kalarak soğutma suyunun devirdaim etmesini engelleyen valflere sahiptirler. Devirdaim etmesi engellenen soğutma suyu ile motor daha çabuk istenilen sıcaklığa gelir. Daha sonra açılan termostat, soğutma suyunun soğutma kanalları içinde dolanmasını sağlar.
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Eğer daha yüksek ayarlanır ise yakıt harcaması artar. Eğer termostatı 22 ⁰C'ye ayarladığımız takdirde evimiz yeterli derecede ısınmıyor ise kombi üzerinden sıcaklık arttırılabilir.
Sıcaklığı ölçmek için kullanılan en yaygın cihazlardan biri cam termometredir.
Sıcaklıkölçer ya da Termometre, (Antik Yunanca'dan: thermos sıcaklık ve métron ölçü; eski dilde: mizanül-harâre) sıcaklığı ölçmek için kullanılan alet.
Otomobillerde dış ortam sıcaklığını ölçmek için kullanılan şey yaygın inanışın aksine bir termometre değil, termistör. Termometreler, ilkokuldan beri bize anlatıldığı gibi, içerisinde cıva bulunan ve sıcaklık değişimiyle birlikte inen ya da çıkan cıva seviyesiyle bize sıcaklığı gösteren araçlardır.
“Dünya genelinde yılda 70 milyon adet otomobil imal ediliyor. Yollarda yürüyen 1 milyarı aşkın araç var. Termostat dediğimiz ürün ömrü ortalama 5 yıl.
Yazlık termostat; daha düşük sıcaklıkta açılır. Havalar sıcak olduğu için motorun çok yüksek sıcaklıkta çalışır. Kışlık termostatın derecesi ise daha yüksektir. Kışın araçların yaz aylarına göre daha yüksek sıcaklıkta çalışması tercih edilir.
Aracınızın radyatörü kireç yapmış ya da olumsuz hava şartlarından dolayı kirlenmiş olabilir. Bu gibi durumlarda radyatörü tazyikli su ile yıkanması gerekmektedir. Radyatör hortumunda kaçak olması da bu duruma neden olabilmektedir. Diğer bir neden ise soğutma fanındaki arıza kaynaklı olabilir.
Fan müşürü arızası belirtileri motor sıcaklığı üzerinden kolay bir şekilde anlaşılabilir. Bu durumda genel olarak fana elektrik gidip gitmediği kontrol edilmelidir. Sağlıklı bir şekilde elektrik ulaşması halinde, elektrik vererek fanın çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
Termosifonunuzun dış yüzeyini yanıcı, parlayıcı ve aşındırıcı kimyasallar kullanmadan; nemli bir bezle silebilirsiniz. Temizlik sırasında termosifonunuzu fişten çekmeyi unutmayın. Cihazın iç temizliği için ise en yakın yetkili servise başvurmanız gerekir.
Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır.
Bu çalışmalara göre termostat kullanımı ve alışkanlıklarımıza bağlı olarak değişmekle birlikte %5 ila %15 arasında bir tasarruf etmemiz söz konusudur [1,2]. Öte yandan programlanabilir termostatlar ile haftanın değişik gün ve saatleri için evinizi farklı sıcaklık değerlerine ayarlamak mümkündür.
Termostat arızasına mekanik ustası ve özel servisler bakar.
Oto elektrikçi gibi kişilerin bu arızaya düzgün bir şekilde müdahale edememesinin sebebi ise bu türden bir arıza durumunda, özellikle bazı model araçlarda ilgili bölümün sökülüp takılmasının oldukça zor olacağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri