Tarayıcı (Scanner) Tarayıcılar içlerindeki özel düzenek yardımıyla herhangi bir nesneyi optik olarak tarayan, taranan bilgiyi sayısal bilgiye çeviren ve yazılım aracılığıyla elde edilen sayısal bilgiyi sıkıştırılmış resim türüne çeviren cihazlardır.
Düzgün ifadeler kullanarak, kaynaktaki ilkel verileri ve metinleri ayıran bir metin (text) giriş aracıdır. Bir scanner nesnesi giren veriyi parçalarına (token) ayırır.
Tarayıcı, kağıt belgeler veya fotoğraflar gibi verileri dijital bir formata dönüştürmek için pratik bir şekilde kullanım avantajı sunar. Tarayıcılar ürünleri tanımlamak ve izlemek için kullanılabilecek barkodları ve diğer kodları taramak için de kullanılabilir.
Tarayıcı, bilgi işlem alanında bir resmi, yazılı belgeyi, el yazısını veya bir nesneyi analiz ederek sayısal ortama aktaran araç. Günümüzde tarayıcılar genellikle CCD veya CIS algılayıcı kullanmaktadır. Eski davul tarayıcılarda foto çoğaltıcı tüpler de kullanılmıştır.
İnternet tarayıcısı en basit şekilde; bilgisayarlarda, tabletlerde, mobil telefonlarda ve akıllı televizyonlarda bulunan ve internet bağlantısı aracılığı ile web sitelerinin ziyaret edilmesini sağlayan bir web arayüzü olarak tanımlanabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Google Chrome: Google tarafından üretilen ve Android temelli tüm cihazlarda yüklü bulunan Chrome, dünya çapında en beğenilen ve en çok tercih edilen mobil internet tarayıcısıdır.
Browser Nasıl Çalışır? Browser yani tarayıcı, ilk olarak adres çubuğuna yazılan URL bilgisini kabul eder ve sonrasında URL kaynağını çağırır. Daha sonra ise kaynaktaki içerikleri işleyerek kullanıcıya sunar. Aslında tarayıcılar kullanıcı ile içerik arasında bir köprü görevi görmektedir.
Arama ayarlarınızı değiştirme
Ayarlarınızı kaydederken Google Hesabınızda oturumunuz açıksa ayarlarınız oturum açtığınız her tarayıcıda aynı kalır. Android telefonunuzda veya tabletinizde google.com adresine gidin. Sağ üstte, profil resminize veya adınızın baş harfine dokunun. Arama ayarlarınızı seçin.
Bir internet tarayıcısı, adres çubuğuna yazılan URL (bağlantı, link) bilgisini kabul eder, URL kaynağını çağırır, kaynaktaki içerikleri işler ve kullanıcı için görüntüler. İnternet tarayıcıları için kaynak ve kullanıcı arasındaki bir köprü demek yanlış olmaz.
Görev çubuğundaki arama çubuğuna “Tara” yazıp arama sonuçlarından “Windows Tarama”yı seçerek Windows Tarama uygulamasını açın. Taramak istediğiniz belgeyi yüzü aşağı bakacak şekilde tarayıcı yatağına yerleştirin. Windows Tarama uygulamasında, cihazlar listesinden tarayıcınızı veya yazıcınızı seçin ve “Tara”ya tıklayın.
Gizlilik Odaklı En Güvenli Tarayıcılar. İnternette gezinirken güvende kalmak için kullanabileceğiniz tarayıcılar arasında Mozilla Firefox, Chromium, Opera, Tor Browser ve Safari vardır. Elbette ki liste büyümeye açıktır fakat siber güvenlik uzmanları tarafından en çok desteklenen web tarayıcıları bunlarla sınırlıdır.
Kısaca açıklamak gerekirse, “Gerçek bir nesnenin bilgisayar ortamına 3 boyutlu şekilde aktarılmasını sağlayan cihazdır.” diyebiliriz. Bu gerçek nesne, cihazlarla sayısallaştırılarak farklı formatlarla bilgisayar ortamında yerini alır. Sayısallaştırma, bilgisayara aktarılacak nesnenin bir veri tipi olarak düşünülebilir.
“Tarama”, kağıt verilerin (belge, magazin kupürleri, fotoğraflar, elle çizilen çizimler vb. gibi) optik bilgilerini dijital görüntü verilerine dönüştürme işlemidir. Taranan verileri JPEG veya PDF gibi dijital görüntü olarak kaydedebilirsiniz. Görüntüyü yazdırabilirsiniz, e-posta ile gönderebilirsiniz vb.
Scanner kelimesini kullanmak istiyorsanız skenır biz Türkçe'de Scanner kelimesinin tam karşılığı olan tarayıcı kelimesi olduğu için fotograftarama.com sitemizde genellikle tarayıcı kelimesini kullanmayı tercih ediyoruz.
Dünya genelinde ve Türkiye'de, en çok kullanılan internet tarayıcıları arasında Google Chrome, açık bir farkla lider konumda yer alır. Her işletim sistemine uygun sürümleriyle bilinen Google Chrome, kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir.
Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir. Google, Chrome'un kaynak kodlarının büyük kısmını Chromium adlı açık kaynak projesi kapsamında paylaşır.
İnternette yüzlerce web tarayıcısı bulunuyor. Ancak bunların sadece altı ya da yedi tanesi popüler olarak kullanılıyor. Masaüstü bilgisayarlar için Google Chrome, Apple Safari, Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer ve Edge Browser ile mobil cihazlar için UC Tarayıcı ve Samsung İnternet Tarayıcısı tercih ediliyor.
Yukarıda belirttiğimiz üzere en hızlı ve ücretsiz tarayıcılar arasında ilk sırada Chrome yer almaktadır. Bunların yanı sıra AVG Secure Browser, Tor Browser, Yandex, Avast Secure Browser ve Vivaldi de oldukça hızlı tarayıcılardır. Özellikle bilgisayarlar üzerinde birçok tarayıcı kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri