Şebboy Çiçekleri pastel ve zarif tasarım ile yaratır. Ama en önemli özelliği parfüm gibi kokularıdır. Arıların aklını çok alan o parfümsü, tatlı-acı nektarlı lezzetini çok beğeneceksiniz. Şebboy çiçek özünde ilaç ve aromaterapide kullanılır.
Peyzaj bitkisi olarak dekoratif amaçlı kullanılan şebboy çiçeği aynı zamanda popüler bir kesme çiçek bitkisidir. Bununla birlikte çiçekler sebze ya da garnitür olarak ya da çay ve tıbbi bitki olarak da kullanılmaktadır.
Dikkat etmeniz gereken husus, toprağın hiçbir zaman susuz kalmamasıdır. Çoğaltma; Şebboy Çiçeği'ni, sadece tohum ve fide yoluyla yetiştirmeniz ve çoğaltmanız mümkündür. Kökten ayırarak çoğaltma işlemi Şebboy Çiçeği için çoğu zaman işe yaramamakla beraber, mevcut çiçeğe de zarar vermektedir.
Şebboy çiçeğinin ismi ise Farsça'da yer alan şebbuy kelimesinden gelmektedir. Farsça'da şebbuy, gece kokusu anlamına gelmektedir. Bu çiçeğin Latince adı ise Matthiola'dır.
Ana vatanı Avrupa olan Şebboy'un özellikle parfüm sektöründe büyük önemi vardır. Şebboy Genellikle bahçelerde yetiştirilen, tohumla yetiştirilmesi tercih edilen iki veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları azdır ve çiçekleri çok fazladır.
İlgili 32 soru bulundu
Çiçekler evin havasını değiştiren bitkilerdir. Şebboylar da bu bitki türlerinden biridir. Güzel olan kokusu, rengarenk görünümü ile hem bahçelerde hem de evlerde tercih edilir.
Besin bakımından zengin toprakları seven şebboy çiçeği, 10 dereceye kadar dayanıklıdır.
Şebboy çiçeği, soğuğa ve çeşitli sıcaklık aralıklarına dayanıklığı olduğu gibi, kuraklıklara da dayanıklı bir bitkidir.
Şebboy Çiçekleri pastel ve zarif tasarım ile yaratır. Ama en önemli özelliği parfüm gibi kokularıdır. Arıların aklını çok alan o parfümsü, tatlı-acı nektarlı lezzetini çok beğeneceksiniz.
Kasım ayında ekilen tohumlar, ocak ayında kalıcı olarak duracağı yere alınır. Bu tohumun ilk çiçekleri yine ilkbahar aylarında açar. Aralık ayında ekilen tohumlar ise mart ayının sonunda kalıcı olarak duracağı yere alınır. İlk çiçekler ise ilkbaharın son günlerinde açar.
Tek bir sapında üst üste onlarca çiçek açtığı için görüntüsüyle de herkesin hayran kaldığı şebboy çiçeği, çok yıllık bir bitki olması ve önemli noktalara dikkat edildiği takdirde evde kolayca yetiştirilebiliyor olması sebebiyle de çok sevilen ve tercih edilen bahçe/balkon bitkilerinden biri oluyor.
-Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 7-14 günde çimlenir. -Çimlendirme yaptığınız toprak hafif nemli olmalıdır, çok sulu olmaması gerekir.
Şebboy çiçeğinin bakımı oldukça kolay ama bir o kadar da özen isteyen bir durumdur. Düşük sıcaklıklara dayanıklı olan bu bitkinin özellikle havaların çok soğumadığı, ılıman Akdeniz ikliminde yetiştirilmesi daha kolaydır.
Anavatanı Akdeniz ve Akdeniz havzası olan bu bitki hoş görünümü ve büyüleyici kokusuyla tanınmış bir bitkidir.
i. (Fars. şeb “gece” ve būy “koku” > şeb-būy'dan) Turpgiller familyasından, özellikle geceleri kokusu etrâfı kaplayan, güzel kokulu, değişik renkli çiçekler açan, dik saplı süs bitkisi, ana kokusu.
Kentsel alanlarda süs bitkisi olarak kullanılan ''pelin otu, loğusa otu, pembe trompet, şimşir, şebboy, kasımpatı, gelin duvağı, kauçuk, lale ve siklemen'' gibi çiçeklerin meyve ve yumrularının zehirli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yücel, ''Baldıran, bir süs bitkisidir.
Yukarıda da değindiğimiz gibi çok hoş kokulu olan bu çiçekler mavi, pembe, mor, sarı, beyaz ya da gül rengindedir. Kokusu ve görünüşüyle çok güzel olan şebboylar, çiçek tarhlarının vazgeçilmez çiçeklerindendir.
Mis gibi kokusuyla ve cezbedici çiçekleriyle bilinen şebboy turpgiller familyasında yer alır. Karanfile benzeyen çok yoğun kokusu vardır, bu koku çiçeklerinde bulunan uçucu yağlardan kaynaklanmaktadır. Sıcak iklim sevmeyen şebboy çiçeği çok soğuklara da dayanıklı olmadığı için kış aylarında rahatlıkla evde bakılabilir.
Frezya çiçeği ilkbahar aylarında çıkmaya başlar ve çiçekçi dükkanlarında güzel, hoş kokularıyla tüm dikkatleri üzerine çeker. Güzel kokularından dolayı çokça tercih edilir. Buket ve aranjmanlarda sıkça kullanılır. Beyaz frezya: Umut anlamını ifade eder.
Kışın rengârenk ve harika kokulu çiçekler yetiştirebilirsiniz. Peki, kış dönemi hangi çiçekleri ekebilirsiniz? Kışın solmadan dayanabilen bitkiler arasında kasımpatı, çuha çiçeği, kardelen, nergis, sıklamen, şebboy, yılbaşı çiçeği, sümbül, açelya ve orkide söylenebilir.
Viyoller ilaçlı su ile sulanırlar. Tohumlar tek tek viyol gözlerinin tam ortasına gelecek şekilde ekilirler. Bunların üzeri hafifçe kapatılır ve daha sonra çimlenme yerlerine konulurlar. Sıcaklığının 15-18 0C olduğu çimlendirme ortamında üniform ve hızlı bir çimlenme görülür.
Adı gibi kendisi de adeta ölümsüzlüğü, sonsuzluğu simgeliyor… Ölmez otu, hakikaten de koparıldıktan sonra bile çiçekleri dökülmeyen, topraktaki gibi capcanlı duran bir bitki… Kuruduğunda bozulmadığı, rengi solmadığı için evlerde süs bitkisi olarak yer alıyor. Ölmez otu elbette ki yalnızca bu amaçla kullanılmıyor.
Kardelen. Elbette isminden de anlaşılacağı üzere soğuğa dayanıklı çiçekler dendiğinde akla gelen ilk bitki kardelen oluyor. Ocaktan martın sonuna kadar açan bir çiçek türü olan ve en verimli halini bu kış ayları arasında sergileyen kardelen, -20 derece soğuğa kadar dayanabilir.
Dört Mevsim Bakılabilen Çiçekler Nelerdir? Bu dört mevsimde kurumayan ve çiçek açabilen bitkileri sıralayacak olursak bunlar şebboy, antoryum, orkide ve yucca bitkisidir.
İris, Yunan mitolojisinde de yer alıyor. Tanrıların mesajlarını ileten aynı zamanda da ölen kadınların ruhlarını Hades'e götüren tanrıçanın da adı İris olarak biliniyor. Bu nedenle iris çiçeği, ölümü de temsil ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri