Mekke'de indirilen sure, 30 ayetten oluşmaktadır. İndirilen 75. sure olsa da Kuran-ı Kerim'de 32. surede yer almaktadır. Adını, 15. Surede geçen secde kelimesinden almaktadır. Rivayet eden hadis-i şeriflere göre Peygamber Efendimiz (s.a.s), Secde Suresi ve İnsan Surelerini geceleri yatmadan okuduğu nakledilmektedir.
*Bu sureyi okuyanın kalbinde ve kabrinde büyük bir nur olur. *Münker ve Nekir meleklerinin dehşetinden kurtulur. *Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in seferde bile terk etmediği bir sünneti işlemiş olur. *Secde suresini kıyamet gününde mahşer yerine iki kanatlı olarak gelir.
Secde suresinde Allah'ın kudretine ve birliğine, peygamberlere ve kitaplara değinilmiştir. Ahiret gününden ve insanın yaratılışından da söz edilmiştir. Allah'ın birliğine ve kudretine delillere yer verilmiştir. Dünya hayatının son bulacağı ve ahiret hayatının başlayacağı müjdelenmiştir.
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya 'Allahu ekber' diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine 'Allahu ekber' diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.
Secde ayetini duyduktan veya okuduktan hemen sonra yapılması çok sevaptır. Ancak, Kuran-ı Kerim'i hatmeden biri hatminin sonrasında da topluca yapabileceği aktarılır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) secde ayetlerini duyduğu zaman sahabesiyle birlikte secde ettiği rivayet edilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
21. CÜZ - Secde sûresi - 15.
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya 'Allahu ekber' diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine 'Allahu ekber' diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.
Tilavet secdesini gerektiren âyetleri işiten kişinin, hemen secde yapmaya fırsatı yok ise “Semi'nâ ve eta'nâ ğufrâneke Rabbenâ ve ileyke'l-masîr” demesi müstehaptır.
Secdeden kalkarken “Semi'nâ ve eta'nâ gufrâneke rabbenâ ve ileyke'l-masîr” âyetinin okunması (el-Bakara 2/285) müstehaptır.
KUR'AN-I KERİM | 414. Sayfa | Secde Sûresi.
Tilâvet secdesinin rüknü, Allah Teâlâ'yı ta'zîm için yüzü yere koymaktır. Ancak namaz hâlinde rükû ve hastalar için imâ da bu secde yerine geçer. Bu secde için abdestli, temiz, avret yerleri örtülü ve kıbleye yönelmiş olmak şarttır.
Tilavet secdesi kılınışı namaz gibi değildir. Bunun için kişi kıbleye döner ve tilavet secdesi yapmaya niyet edere “Allah-u ekber” diyerek rükuya eğilir. Sonrasında secdeye yönelip 3 defa “subhane rabbiyel ala” der ve kalkar. Tilavet secdesi tamamlandıktan sonra tilavet secdesi duası yapılması gerekir.
Peygamber Efendimiz, surenin her gün akşam namazından sonra okunmasını tavsiye etmiştir. Fakirlikten kurtulmak isteyenler, yoksulluktan bıkanlar, rızık, bolluk ve bereket isteyen kişiler, aksatmadan bu süreyi her akşam okumalıdırlar. Vakıa suresini ikindi namazının hemen akabinde rızkın artması için okunabilir.
Secde sûresi 17. âyette ifade edilen mutluluğun âhiret mutluluğu olduğu ve bu mutluluğa dünyadaki sâlih amellerin karşılığında ulaşıldığı anlaşılmıştır. Dolayısıyla âyet, iman edip sâlih amel işleyenler için ahiret konusunda bir umut âyeti olarak değerlendirilebilir.
Duha (Vedduha) suresinin özellikle okunması için bir zaman vurgulanmamıştır. Zaman ve mekan ayırt etmeksizin okunabilen dualar arasında yer almaktadır. Kişi sıkıntı, dert veya kedere düştüğü durumlarda Duha suresini okuyabilir. Her gün sabah namazından sonra bu sureyi okuyan kimse, her türlü kötülüklerden korunur.
Yapılması gereken sehiv secdesini yanılarak veya unutarak terk eden bir kimse, eğer selâm verdikten sonra gülmek, konuşmak, yönünü kıbleden çevirmek gibi namaza aykırı bir işte bulunursa veya sehiv secdesi yapmaya vakit kalmaz ise bu kimseden sehiv secdesi düşer. Namazı iade etmesi de gerekmez.
Tilavet secdesi sırasında secdeye varılırken üç defa "Subhane Rabbiyel Alâ" tekrarlanır ve ardından Allah u Ekber diyerek secdeden kalkılır. Kişiler secdeden kalkma sırasında da ayet okur. Burada okunacak ayet ''Semiğna ve Adağna Ğufraneke Rabbena ve İleykel Masıyr''tir.
Tilavet (Okuma) Secdesi:
Tilavet Secdesi Allah'a saygıdır. Kur'an-ı Kerim'in on dört suresinde secde ayeti vardır. Bunlardan birini okuyan ve işitene secde etmek vacibdir. Secde ayeti namazda okunursa, tilavet secdesinin namazda yapılması gerekir.
Tilavet secdesi, Kur'ân-ı Kerim'de ondört yerde, secde ayeti vardır. Kuran-ı Kerimde 14 yerde geçen secde ayetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye tilavet secdesi denir. Bunlardan birini okuyanın veya işitenin, manasını anlamasa da, bir secde yapması vacibdir.
Ek 1; Tilavet secdesi, secde ayetlerinden biri ya da tamamı okununca yapılır. Hemen secde etmek gerekir. Tilavet secdesi okuyana da duyana da vacibdir (bazı ilim adamları sünnettir demişlerdir).
Kur'an-ı Kerim / Kuran Sözlüğü / Tilâvet Secdesi Diyanet İşleri BaşKanlığı Kur'ân'da on dört yerde geçen secde âyetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye denir.
YİRMİBİRİNCİ CÜZ KURANI KERİM SAYFA 414 Secde Suresi 1-11. ayetler - YouTube. SECDE SÛRESİ (سورة السجدة) Kur'ân-ı Kerîm'in otuz ikinci sûresi.
KUR'AN-I KERİM | 477. Sayfa | Fussilet Sûresi.
KUR'AN-I KERİM | 533. Sayfa | Vâkıa Sûresi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri