Enlem (kısaltması: φ, phi ya da Lat.) yeryüzündeki bir noktanın yerküre merkezinden ölçülmek üzere ekvatora olan açısıdır. Aynı enlem açılarını birleştiren paralel çizgilere Enlem çizgileri ya da paralel denir. Kuzey Kutbu 90°N; Güney Kutbu 90°S olup 0° paraleli ya da enlemi de ekvator olarak adlandırılır.
Okulun “Kuzey Enlemi” ve “Doğu Boylamı” koordinatları kırmızı ok işareti ile gösterilen alanlarda belirtilmektedir. Örnek olarak bu okulun Kuzey Enlemi= 39°57'49.89'' Doğu Boylamı= 32°52'21.67'' şeklindedir.
İpuçları: Enlem koordinatlarınızı boylam koordinatlarınızdan önce girin. Enlem koordinatınızdaki ilk sayı mutlaka -90 ve 90 arasında olmalıdır. Boylam koordinatınızdaki ilk sayı mutlaka -180 ve 180 arasında olmalıdır.
İlk boylam, Greenwich'den geçen çemberdir (böyle kabul edilmiş). Oradan başlayarak doğuya ve batıya doğru, hepsi aynı karakterde ve eşit aralıklarla dizilmiş diğer boylamlar yer alır. 360 dereceyi 360 adet boylam kat ediyorsa, demek ki aralarında tepe açısı 1 derece olan komşu yaylar oluşur.
Dik koordinat sisteminde aşağı ve yukarı giden eksen Y ile gösterilir ve ordinat ismini alır (Şekil 1.2). Bir noktanın koordinat sistemine göre yeri, o noktanın eksenlere çizilen diklerle belirtilir. Noktanın ordinat eksenine olan uzaklığına apsis, apsis eksenine olan uzaklığına da ordinat denir.
İlgili 43 soru bulundu
Bu do˘grulara koordinat eksenleri denir. ve x-ekseni, y-ekseni ve z-ekseni olarak adlandırılır. Genellikle x- ve y-eksenleri yatay, z- ekseni ise düsey olarak düsünülür ve yönlerini Sekildeki gibi belirleriz.
Ekvator enlem sıfırı olarak alındığında kuzey yarımküre 0-90 derece arasında, güney yarımkürede yine 0 ile 90 derece arasında değer alır. Güney kuzey ayırımı yapmak için K(uzey) veya G(üney) (Türkçe olarak), N(orth) veya E(East) (Uluslararası notasyon olarak) işaretleri kullanılır.
Arz daireleri (enlem) ekvatora (hattü'l-istivâ) paralel olarak geçtiği farzedilen dairedir. Bu sebeple bunlara paralel daireler veya kısaca paraleller denir. Ekvatora dik olarak geçtiği ve kutupları birleştirdiği farzedilen büyük daireler ise tûl daireleri (boylam) adını alır.
Enlem, Ekvator'un kuzeyindeki veya güneyindeki herhangi bir noktanın Ekvator'a olan açısal mesafesi. Enlemler, kuzey ve güney enlemleri olmak üzere ikiye ayrılırlar; derece, dakika ve saniye cinsinden ifade edilirler.
Enlem, ilgili konumun Ekvator'a olan uzaklığının açısal ifadesidir. Dünya üzerinde yer alan herhangi bir noktanın Ekvator'a olan uzaklığının derece dakika saniye, yani açı cinsinden veren / ölçen adına enlem ismi verilmektedir. Ekvator'un enlemi tanım gereği 0° dir.
Enlem ve Boylam
Kuzey Kutbu 90°N; Güney Kutbu 90°S olup 0° paraleli ya da enlemi de ekvator olarak adlandırılır. Böylece ekvator yerküreyi kuzey ve güney yarıkürelerine böler. Boylam (kısaltması: λ, lambda ya da Lon.)
Meridyenler, Ekvator'a dik açı yapacak şekilde yerküreyi 360 eşit parçaya bölen ve uçları kutuplarda birleşen, yay şeklindeki varsayımsal çizgilerdir.
Ondalık Derece: ör. 37,7°, -122,2° Derece, Dakika, Saniye: ör. 37°25'19.07"K, 122°05'06.24"B. Derece, Ondalık Dakika: ör. 32° 18.385' K 122° 36.875' B.
Marmara Denizi'nde, Bursa İl'ine bağlı, coğrafi konum olarak 40.541 enlem ve 28.532 boylam koordinatlarında yer alan bir adadır “İmralı”.
Enlem : dünya üzerindeki herhangi bir noktanın başlangıç paraleli olan ekvator'a uzaklığının açısal değeridir. Q açısı, D noktasının ekvator'a olan uzaklığının açı cinsinden değeridir ve D noktasının enlem derecesini verir. Örnek : Q açısının değeri 45 ise, D noktasının enlem derecesi 45° dir.
33. kuzey enlemi, Dünya üzerinde merkez enlemi olan ekvatorun 33 derece kuzeyinde yer alan enlem dairesidir. 0 derece meridyeninden doğuya doğru Afrika, Asya, Büyük Okyanus, Kuzey Amerika ve Atlas Okyanusu'nu geçer.
Enlemler ekvatora ve kutuplara eşit uzaklıkta olması ile bilinir. Ayrıca enlemler güneş ışınlarını da aynı açı ile alırlar. Enlemde gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olarak bilinir. Enlemde dünyanın da çizgisel dönüş hızı aynıdır.
Dünyayı kuzey ve güney yarım küre diye ikiye ayıran ekvatora paralel dairelere paralel ya da enlem daireleri denir. Paralel daireleri kuzey ve güneyde 1° aralıklı 90'ar tane olmak üzere toplam 180 tanedir. Ekvatora dik ve kutuplarda birleşen dairelere de meridyen ya da boylam daireleri denir.
Ekvator ya da eşlek, kuzey ve güney yarımküreleri birbirinden ayıran hayalî dairesel hattır. Kuzey ve güney kutup noktalarına eşit uzaklıkta olan noktaların birleştirilmesiyle elde edilen çizgidir. Ekvatorun enlemi tanım gereği 0°dir. Yerkürenin Ekvator uzunluğu 40.076,4 km'dir.
ENLEM FAKTÖRÜ DÜNYAMIZIN ŞEKLİ VE GÜNEŞ IŞINLARININ DÜŞME AÇISI İLE İLGİLİDİR. Dünyanın Küresel şekline bağlı olarak Kutuplara Doğru gidildikçe Güneşin geliş açısı daralır. GİDİLDİKÇE SICAKLIK AZALIR. OLARAK EKVATORDAN KUTUPLARA GİDİLDİKÇE SICAKLIK AZALDIĞINDAN TUZLULUK AZALIR.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir.
Her dairenin enlem numarası yaklaşık olarak dairenin ekvator ile yaptığı açıya eşittir. Bu durumda ekvator 0°, ve Kuzey ve Güney kutupları sırasıyla 90° kuzey ve 90° güneyde yer almaktadır. Ekvator en uzun enlem dairesi olup ayrıca bir süper dairedir.
Bir noktanın konumu n-boyutlu uzayda sıralı n tane sayı ile belirlenir ve bu sayılara noktanın koordinatları denir. Tanımlı her koordinat sisteminde her sıralı sayı tek bir noktayı gösterir ve (X1, X2, ……Xn) şeklinde tanımlanır.
Gauss-Krüger (ITRF 96/GRS 80)
Büyük ölçekli haritalarda kullanılan koordinat sistemidir. Türkiye için 27°, 30°, 33°, 36°, 39°, 42° ve 45° orta meridyen boylam (λ0) değerleri ile 3° dilimlere ve Transversal Mercator (TM) projeksiyonuna dayalı olarak tanımlanır. Bu nedenle bazı yazılımlarda bu adla anılır.
koordinat sistemi, kutupsal koordinat sistemi ve coğrafi koordinat sistemleri olarak üçe ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri