"Allahü Ekber" diyerek secdeye varılır. Burada üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-âlâ" denilir. "Allahü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp dizler üzerine oturulur.
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya 'Allahu ekber' diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine 'Allahu ekber' diyerek secdeden kalkar.
Secdeye kapanırken ve secdeden kalkarken “Allāhüekber” demek sünnettir.
Secdede en az üç defa, “sübhâne rabbiye'l-a'lâ” der. Sonra “Allahüekber” diyerek oturur. Daha sonra “Allahüekber” diyerek ikinci secdeye gider; bu da birinci secde gibi yerine getirildikten sonra “Allahüekber” diyerek ayağa kalkar.
“Allah'u Ekber” denir ve Rükü'a eğilinir: “Subhane Rabbiyel Azim” üç kere denir. Rükü' dan doğrulur: “Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd” denir. “Allah'u Ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Subhane Rabbiyel Ala” denir. “Allah'u Ekber” denir ve Doğrularak oturulur, sonra tekrar.
İlgili 35 soru bulundu
-Rükû: “Allah'u Ekber” denilerek rükû'ya eğilinir. (Eller dizlerin üzerine gelecek şekilde eğilinir.) Bu şekilde üç defa “Subhane Rabbiyel Azim” denir. -Rükûdan kalkılır: Kalkarken yalnızca 1 defa, “Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel hamd” denir.
Sübhane Rabbiyel Azim Kaç Defa Söylenir ve Anlamı
Sübhane rabbiyel azim tesbihatı, namazın rüku bölümünde tekrar edilmektedir. Buna göre, namazda her rükuda 3 kez sübhane rabbiyel azim denilmektedir. Yani, 2 rekatlık bir namazda en az 6 kez sübhane rabbiyel azim duası tekrar edilmektedir.
Bir defa ilim bize vesvese vermez. İlim bize huzur verir, itminan verir ve bilmediklerimizi öğretir. Namazı yanlış kılmakla ve Kur'ân'ı ister namaz içinde, ister namaz dışında yanlış okumakla insan günahkâr olmaz, bilmeden namazda yanlış okumakla namazı da bozulmaz.
Soru: Namazda gözleri kapatmanın bir sakıncası var mı? el Cevab: Mekruhtur. Kâbe'de beytullaha bakılması da caizdir.
Siz secde ederken dirseklerinizi yere yaymadan secde edin. Manası secdenin şeklinin öğretilmesi içindir. Kadınlarda ise namaz kıldıkları yerde yabancılarında bulunabilmesi göz önünde bulundurularak secde esnasında vucud azaları en belli olmayacak ya da en az belli olacak şekilde secde etmeleri söz konusudur.
İslam alemi için en mühim ibadetlerin başında namaz kılmak gelir. Hanefi meshebine göre namazda rukudan kalkarken söylenen '' Rabbena ve Lekel Hamd'' sünnettir. Bunu söyleyen kişiler sünneti yerine getirmiş olurken, söylemeyenler ise bu sevaptan mahrum kalmış olur.
Tek başına namaz kılan kimse ise her iki cümleyi sırasıyla kendisi söyler. Rükû tekbirini alırken ellerin kaldırılmasının sünnet olduğunu kabul eden fakihlere göre rükûdan kalkarken de eller kaldırılır.
Rükudan kalkılırken “Semi'allahu limen hamideh” dedikten sonra, “Rabbena leke'l-hamd” denir ki bu sözünde Türkçe meali “Hamd, Allah içindir.” anlamı gelir.
Rükûda en az üç kere "Sübhâne rabbiyel-azîm" der. Eğer erkek cemaatle kılıyorsa üç kere okuyamadan, imam başını kaldırırsa, o da hemen kaldırır. Rükûdan kalkarken "Semi'Allahü limen hamideh" demek, imama ve yalnız kılana sünnettir. Cemaat bunu söylemez.
Esasen tilavet secdesine özgü özel bir dua yoktur. Ancak tilavet secdesini gerektiren âyetleri işiten kişinin, hemen secde yapmaya fırsat bulamaz ise, “Semi'nâ ve eta'nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke'l-masîr” yani “İşittik ve itaat ettik!” demesi müstehaptır. O anda yapamadığı secdeyi daha sonra yapar.
Ve bu duayı okuyan meleklerin yükü hafiflemiştir. Bizler de namaza başlarken Sübhaneke'yi okuyarak Allah'tan üzerimizdeki ölü toprağını kaldırmasını talep etmiş oluyoruz. "Ya Rab, arşı taşıyan meleklerinin, bu dua hürmetine üzerindeki yüklerini nasıl hafiflettiysen, bizim de üzerimizdeki yükleri öyle hafiflet.
Namaz kılan kimse, iki secde arasında veya teşehhüdde oturduğu zaman şehâdet parmağına bakmalıdır.
Erkekler ellerini, baş parmaklar kulak yumuşaklarına değecek şekilde kaldırırlar. Kadınlar ise el parmaklarının uçları omuzları hizasına gelecek kadar kaldırırlar.
3-Secdede secde halinin korunduğu durum da da abdest bozulması gibi bir durum oluşmadığı müddetçe abdestin devam ettiğine hükmedilir. 4-İbadet esnasında uyuyakalmak çok ibadet edenler için faziletli bir haldir. Az ibadet esnasında uyuyakalmak yorgunluktan değilse gaflet alameti olarak kabul edilebilir.
Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "İki kişinin namazı başlarından yukarıya çıkmaz: Efendilerinden kaçan köle; tekrar onlara dönünceye dek. Kocasına isyan eden kadın; tekrar evine dönünceye kadar." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat ve's-Sağîr).
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Namaz esnasında az veya çok miktarda ayet atlamakla namaz bozulmaz. Bir kimse, kıraati, namazı bozacak derecede hatalı yapar ancak geri dönüp hatasını düzeltirse namazı caiz olur.
1240- Bir secde ile teşehhüt unutulursa, unutulan teşehhüt için iki Sahiv secdesi yapılmalıdır. Unutulan secde için sehiv secdesi yapmak daha iyi olmakla beraber gerekli değildir.
Bu aynı zamanda sünnettir. Secdede bildiğiniz duaları yapabilirsiniz. Farz namazlarda Arapça olarak, Kur'an'da ve hadislerde geçen duaları okuyabilirsiniz. Namazların sonunda okuduğunuz 'Rabbena' duaları veya Kur'an'da ve hadislerde olan diğer dualar secde de de okunabilir.
Zira Resûlullah (s.a.s.), namazda secdeye vardığında alnını ve burnunu yere koyar, kollarını yanlarına yapıştırmaz, ellerini de omuz hizasına gelecek şekilde koyardı (Tirmizî, Salât, 86 [270]). Buna göre özürsüz olarak secdede alnın yere konulup da burnun konulmaması mekruhtur. Bununla birlikte namaz geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri