(Anayasa, Madde 67):Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir. Seçme ve seçilme hakkı demokratik toplumlarda temel ilkelerden biridir.
Türkiye'nin vatandaşlarına verilen siyasi haklardan bazıları şunlardır; Vatandaşlık Hakkı Seçme Hakkı Seçilme Hakkı
Siyasal hakların başında seçme ve seçilme hakkı gelir.
Sosyal devlet ilkesinden dolayı bireyin devletten isteyebileceği haklardır. Bu nedenle bu haklara “isteme hakları” denir. Kişisel haklara göre ikinci plandadır. Örneğin; ailenin korunması, eğitim-öğretim hakkı, çalışma ve sözleme özgürlüğü, sağlık hakkı, sosyal güvenlik hakkı ve mülkiyet hakkı gibi.
Günümüzde,yasalarda gösterilen şartlara uygun olarak,her vatandaş seçme,seçilme,siyasal etkinlikte bulunma ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir.
İlgili 30 soru bulundu
Kişilerin, Devlet ve diğer kamu tüzel kişilerine karşı sahip oldukları haklardır. Kamu haklarının asıl kaynağı Anayasa'dır Vatandaşlık hakkı, seçme ve seçilme hakkı, sendika kurma hakkı, dilekçe ve bilgi edinme hakkı kamu haklarına örnek verilebilir.
Örneğin; Dilekçe hakkı, siyasi parti hakları, seçme ve seçilme hakları. İsteme haklarıdır. Örneğin; Ailenin koruması, sosyal güvenlik hakkı, öğrenim hakkı, sağlık hakkı. Özel hukuktan doğan herkesin yararlandığı eşitlilik ilkesine dayanan haklardır.
Pozitif statü hakları
Kişilerin herhangi bir hizmet veya yardım isteyebilmelerini sağlayan haklardır. Bu haklara niteliği itibarıyla isteme hakkı ismi de verilebilir.
(Anayasa, Madde 67):Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir. Seçme ve seçilme hakkı demokratik toplumlarda temel ilkelerden biridir.
Siyasal olgunluk yaşı her ülkede farklılık göstermekle birlikte Türkiye'de 18 olarak belirlenmiştir. 18 yaşını doldurmuş her birey, seçme hakkını kullanmakta özgürdür. Seçmen olabilmenin diğer koşulları arasında, kısıtlı ve kamu hizmetinden yasaklı olmamak ve seçmen kütüğüne yazılı olmak vardır.
Önce 1930 yılında belediye meclislerine seçilme hakkı; ardından 1933 yılında, muhtarlık ve ihtiyar heyeti seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı verildi. 5 Aralık 1934 tarihinde verilen milletvekili seçme ve seçilebilme hakkıyla da bu kazanımlar en üst seviyeye çıkarıldı.
Seçme ve Seçilme Hakkı
18 yaşını doldurduktan sonra hepimiz seçme ve seçilme hakkına sahip oluruz. Bu hakkımız sayesinde, ülke yönetiminde bizler de söz sahibi olabiliriz. Bu sayede geleceğimiz hakkında fikrimizi ortaya koymak mümkün hale gelmektedir.
SEÇME VE SEÇİLME HAKKI ; Bireylerin belediye başkanlığı,devlet başkanlığı vb.kişilerden istediği adaya oy verebilmesi ve aday olabilmeleri hakkına sahip olmasına seçme ve seçilme hakkı denir...
Eğitim hakkı, sağlık hakkı, çalışma hakkı, konut hakkı, ücrette adaletin sağlanması ve asgari ücret, sosyal güvenlik hakkı, beslenme hakkı ve bazı toplumsal kesimlerin (engelliler, çocuklar, yaşlılar gibi) korunması çerçevesinde devlete yüklenen yükümlülükler bu bağlamda zikredilebilir.
Yaşama Hakkı
* İnsanın en temel hakkı yaşamaktır. Temel hak ve özgürlüklerin uygulanması öncelikle yaşama hakkına bağlıdır. Herkes bir diğerinin yaşama hakkına saygı göstermelidir. * Yaşama hakkı bütün hakların temelinde olduğu için hiçbir şekilde engellenemez.
İnsanların en temel hakları arasında yaşama hakkı gelmektedir. Çünkü her insanın yaşama hakkı elinden alınamaz. Yani kimse kimsenin yaşama hakkına sınırlama getiremez. Bundan dolayı yaşama hakkı en temel haklar arasında yer almaktadır.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
Örneğin çalışma hakkı, sağlık hakkı, konut hakkı, sosyal güvenlik hakkı bu tür haklardandır. Bu tür haklar, devlete sosyal alanda bir takım ödevler yüklerler.
Bunlar sert çekirdekli temel haklardır: Kişinin yaşama hakkı, din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaması, suç ve cezaların geriye yürütülememesi, suçluluğu mahkeme kararıyla sabit oluncaya kadar kimsenin suçlu sayılamaması... Bu haklara Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de md. 15/II'de yer vermiştir.
Çalışma hakkı, temel bir insan hakkıdır. Bu niteliği ile insan hak ve öz- gürlükleri içinde önemli bir yer tutar. Çalışma hakkı emeğiyle geçinen çalışan kesimin doğrudan yaşama hakkı ile yakından bağlantılıdır.
Aynî hak, sahibine eşya üzerinde doğrudan doğruya (vasıta sız) bir hak bahşettiği halde; şahsî hak, hak mevzuu üzerinde borç lu vasıtasıyla tesis edilebilir.
Özel haklar kişiler ile kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarından, yani özel hukuktan doğan haklardır. Özel hakları mahiyetlerine göre biri mutlak haklar, diğeri ise nisbi haklar olmak üzere başlıca iki kısma ayırırız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri