Sedasyon ile sünnet, sedasyon yapıcı yani uyku veya uyuşukluk verici ilacın genellikle şurup şeklinde verilmesi ile yapılır. Çocuğa yine lokal anestezi uygulanır ancak bu işlemler sırasında çocukta stres, huzursuzluk olmaz.
Açık cerrahi yöntemlerle sünnet: Klasik yöntem veya dikişli sünnet olarak da bilinir, en çok yapılan ve en güvenilir yöntemdir. İç ve dış sünnet derisi kesildikten sonra birbirlerine kendiliğinden emilebilen dikişlerle tutturulur.
Sünnet İşlemi:
Sünnette ağrı kontrolü ve anestezi, genel veya lokal anestezi ile yapılabilir. Biz, genel anesteziyi, çocuğun tamamen uyumasını sağlayarak ağrı ve tedirginliği tamamen ortadan kaldırması nedeniyle ve çocuğun sünnet sırasında hareket etmesini engellediği için tercih etmekteyiz.
Sünnet lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu nedenle işlem sırasında çocuk herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Genellikle yaşadıkları korku nedeniyle ağlayan çocuklar lokal anestezinin etkisi geçtikten sonra ağrı hisseder. Lokal anestezinin etkisi ise genellikle 2 saat sonrasında geçer.
Yaklaşık 15 -20 dakika süren işlemin ardından ortalama genel anestezi ile yapılanlarda 3 saat, lokal anestezi ile yapılan yenidoğan sünnetlerinde de 1 saat sonra çocuk evine gönderilebilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Sedasyon ve genel anestezi, farklı anestezi tipleridir. Sedasyon işleminde hasta tamamen uykuya dalmadan işlem yapılırken, genel anestezide hasta tamamen uyku durumuna geçer. Sedasyonda hastanın solunumu kendi kendine sağlar ve hastayla iletişim kurulabilir. İşlem sırasında acı hissetmeden rahat bir şekilde uygulanır.
Düşmeyen Sünnet Dikişleri
Sünnet sonrası dikişler normalde 15-20 gün içinde düşmeye başlar. Bu süre bazen 45 güne kadar uzayabilmektedir. Dikişler kesinlikle alınmamalı, koparılmamalıdır. Dikişler kendiliğinde eriyebilen dikişler olduğu için sonradan alınmayacaktır.
Sedasyon ile sünnet, sedasyon yapıcı yani uyku veya uyuşukluk verici ilacın genellikle şurup şeklinde verilmesi ile yapılır. Çocuğa yine lokal anestezi uygulanır ancak bu işlemler sırasında çocukta stres, huzursuzluk olmaz.
Ameliyathane ortamında ve uygun anestezi ile yapılan sünnet günübirlik bir cerrahi işlemdir. Çocuğun uzun süre hastanede yatmasına gerek yoktur. İşlem sonrasında hastanede 2-3 saatlik takip genellikle yeterli olmaktadır.
İdrar yapamama ve yaparken yanma; idrar yaparken acıyacağı hissi nedeniyle bir miktar çocuklarda idrar tutuma olabilir. 8 saate kadar idrar yapması beklenir daha uzun süre yapamazsa acile veya polikliniğe başvurulabilir.
Sakıncası var mıdır? Evet sakıncaları vardır, genel anestezi çocuğun tamamen solunum kaslarının felç hale getirilip maskeyle ya da solunum yoluna tüp takılarak soluk alıp verme sağlanarak yapılan bir uygulamadır. Bu uygulamada çok ciddi komplikasyonlar gelişme ihtimali her zaman vardır.
Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-15 ay, 2-4 yaş , 7-10 yaş en ideal yaş aralıklarıdır."
Ayrıca çocukta hipospadias, inmemiş testis, kasık fıtığı, hidrosel gibi ek hastalıklarında gözden kaçırılmaması gerekmektedir. Sünnet olacak çocuklardan ayrıca hemogram (kan sayımı), PT ve PTT (kanama-pıhtlaşma zamanı tayini) istenip, bu testlerin normal olduğu teyit edilmelidir.
Sünnet esnasında uygulanan lokal anestezinin etkisi yaklaşık 2-3 saat sonra geçmeye başlayınca ağrı başlar. Bunun için çocuğunuza doktorunuzun yazdığı ağrı kesici şuruptan 1 ölçek içiriniz. 5-6 saat ara ile bu ilacı tekrar verebilirsiniz.
Plastik klips yönteminin dikişli sünnette göre en önemli avantajı, komplikasyon oranlarının, yani risklerinin anlamlı ölçüde düşük olmasıdır. Dikişli sünnet sonrası en büyük risk kanamadır. Dikişli sünnet sonrasında olan kanama genellikle tekrar dikiş atılmasını gerektirir.
Yenidoğan sünneti ameliyathane şartlarında ve lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir. Yenidoğan dönemi dışında yapılan sünnetlerde de zorunlu kalmadıkça dikiş kullanılmamaktadır. Daha büyük çocuklarda yapılan dikişsiz sünnetlerde, yara yüzeyi dikiş yerine “doku yapıştırıcı” kullanılarak kapatılmaktadır.
Dikişsiz ve dikişli sünnetlerde bu dönemde 1 hafta karton bardak veya sünnet bezi plastik koruyucusu ile pipiyi korumayı öneriyoruz.
Hassas çocuklarda daha fazla olduğu gibi, uzun da sürebilir. Çiş yaparken yanma: Sünnet pipi ucu ile ilgili değildir. Yara yerine idrar değmesi, ilk günlerde yakabilir. Anestol gibi ağrı kesici kremler, en çok burada işe yarar.
Sünnetten hemen sonra ilk 2 gün ağrı, penis ucunda kızarıklık ve şişme (ödem) görülebilir. Ağrı kesiciler ve çocuğun uzun süre ayakta kalmaması ile hızlı iyileşme sağlanır. İki gün sonunda banyo yapılabilir. Bazı sünnet vakalarında ameliyat sonrası hafif kanama görülebilir.
Çocuğuna Sedasyon Yaptıran Var mı? Çocuğuna bu uygulamayı yaptıranların sayısı fazladır. Çünkü çocuklarda meydana gelen diş hekimi korkusu yapılması gereken tedavinin aksamasına neden olur. Bu aksama karşısında bireylerin korkusunu durdurmak gerekir.
Sedasyon; belirli prosedürler sırasında kaygı, rahatsızlık ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak amacıyla yatıştırıcı ilaçların kullanılmasıdır. Bu yöntem, bazen ağız yoluyla alınan ilaçlarla bazen de enjeksiyon yoluyla verilen anestezik ilaçlar ile gerçekleştirilir.
Özellikle 6 yaş sonrası sünnet uygulanan büyük çocuklarda sünnet işleminin özellikle penis başında oluşturduğu hassasiyete bağlı olarak iç çamaşırına değme sonrası oluşabilecek ağrı duyusunu azaltmak için 7-10 gün süreyle kullanmanızda sakınca yoktur.
Kabuğun dökülmesiyle birlikte mukoza şişliği inerek, pipi normal görünümünü kazanır. Tüm şişlikler 2-3 hafta içerisinde yavaş yavaş iner. Nadiren 4-6 hafta süren şişlikler görülür. Ek olarak, dikişli sünnette kesi hattındaki düzensizlikler ve dikiş izleri yıllarca, hatta ömür boyu kalabilir.
Bebek Sünneti Sonrası Bakım
Erken bebeklik döneminde yapılan bebek sünnetlerinin iyileşmeleri daha hızlı olmakta ve sünnet sonrası bakımları da, bebek henüz bezli olduğu için, çok daha kolay yapılmaktadır. Sünnetten hemen sonra bezin kapatılmasında bir sakınca yoktur. Bez yeter8li koruma ve konforu sağlamaktadır.
Pipiye sürülen losyonun bez tarafından emilmemesi için bez-külotun iç kısmında pipinin denk geldiği yere pişik kremi sürün. Bez-külot iyileşme sürecini kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle iyileşme süresinde bez-külot giyilmesi özellikle önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri