Sedasyon ile Genel Anestezi Farkı Nedir? Sedasyon ve genel anestezi, farklı anestezi tipleridir. Sedasyon işleminde hasta tamamen uykuya dalmadan işlem yapılırken, genel anestezide hasta tamamen uyku durumuna geçer. Sedasyonda hastanın solunumu kendi kendine sağlar ve hastayla iletişim kurulabilir.
Sedasyonun aksine genel anestezi uygulanan hastalar bilinçlerini tamamen kaybeder; etrafında olanların farkında olmaz, sesleri duymaz. Sedasyon uygulamasında ise hastanın bilinci yerindedir, yalnızda ağrı ve acı hissi baskılanır.
Genel anesteziye oranla çok daha güvenli ve kolay bir uyutma işlemi olan sedasyonun riskleri ve yan etkileri de çok daha azdır. Bazı hastalarda sedasyon sonrasında halsizlik, reflekslerde azalma, tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı, kısa süreli hafıza sorunları gibi durumlar yer alabilir.
Sedasyonla tedavi, diğer tedavilere göre daha mı pahalıdır? Sedasyonla tedavi, diğer tedavilere göre daha pahalı olabilir. Ancak, sedasyon kullanımı, tedavinin daha rahat ve daha etkili bir şekilde yapılmasına yardımcı olduğu için, bazı hastalar için maliyet farkı kabul edilebilir olabilir.
Çocuklarda sedasyon ile diş tedavisi yaptırmak, çocuğunuzun güvenliği ve sağlığı açısından herhangi bir tehlike arz etmemektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Sedasyon Sonrası Sayıklama Gerçekleşir mi? Sayıklama durumu hastaya göre değişiklik gösterir. Ancak hasta sedasyon anestezi sonrası genelde sayıklamaz.
Sedasyon ile diş tedavisi yapılması gereken çocuklar için yaş sınırlaması var mıdır? Sedasyon yapılması gereken çocuklar için sistemik olarak var olan bir hastalığı engel olmadığı sürece yaş sınırlaması yoktur.
Sedasyon kaç saat uyutur? Süre, hastanın geçireceği operasyona ve ilaçların dozuna bağlı olarak değişebilmektedir. Küçük çaplı operasyonlarda, örneğin 15 dakikalık bir uyku hali yeterli olacaksa hasta yaklaşık yarım saat sonra uyanacak şekilde ilaçlar uygulanabilir.
Sedasyon işleminde hasta tamamen uykuya dalmadan işlem yapılırken, genel anestezide hasta tamamen uyku durumuna geçer. Sedasyonda hastanın solunumu kendi kendine sağlar ve hastayla iletişim kurulabilir. İşlem sırasında acı hissetmeden rahat bir şekilde uygulanır.
Diş tedavilerinde sedasyon ve genel anestezi ile tedavi yapan hem özel hem de devlette çeşitli kurumlar vardır.
Sedasyonun riski çok düşüktür. Genel anestezi yapılamayan ya da sakınca olan kişilere sedasyon uygulanmıyor. Ayrıca kalp rahatsızlığı gibi belirli sağlık sorunu olanlara da önce tetkikler yapılması şartıyla uygulanabiliyor. Diş tedavisinde sedasyon nedeniyle sadece bir komplikasyon gelişebiliyor.
Sedasyon genellikle bölgesel veya lokal anestezi öncesinde, hastaya uygulanan bir işlemdir. Diş tedavilerinde gömülü bir diş operasyonunda hastaya sedasyon anestezi uygulamak, hem diş hekimini hem de hastayı rahatlatan bir uygulamadır.
Sedasyondan sonra çocuğunuzu eve taşımanız gerekebilir. Diş hekiminiz ayrıca, sedasyon sırasında çocuğunuzun nasıl izleneceğini de anlatmalıdır. Diş tedavisi tamamlandıktan sonra kısa bir süre kalmanız gerekecektir.
Bilinçli Sedasyonda Ağrı Hissedilir mi? Bilinçli sedasyon diş tedavilerinde ağrı hissinin azalmasına yardımcı olur. Uygulama miktarına göre tamamen ağrı hissedilmemesi de mümkündür.
Bu işlemlerde ağrı lokal veya rejyonel anestezi ile kontrol edilir. ajanlar; – nitröz oksit (nitrous oxide), – midazolam, – fentanil (fentanyl), – pentobarbital ve düşük doz ketamini (ketamine) içerir.
Sedasyon yöntemi, diş hekimi korkusu olan, iğne fobisi olan, uzun süreli işlemleri tek seansta bitirmek isteyen hastalarda, mide bulantısı nedeniyle diş tedavilerini yaptıramayan hastalarda, çocuk,yetişkin, sağlıklı ya da engelli tüm hastalarda kolaylıkla uygulanabilir.
Kanama dahil tüm işlemler kontrol edildikten sonra hasta anestezi uzmanı tarafından uyandırma odasında 5-10 dakika içerisinde uyandırılır. Uyandırma işlemi boyunca hastanın kendisine gelmesi beklenir ve dinlendirilir.
Özellikle birden fazla dişe uygulanacak tedavilerde ya da uzun süreli tedavilerde sedasyon yöntemi tercih edilmektedir. Çocuklarda sedasyon anestezi uygulaması, uzman kişiler eşliğinde yapıldığında, çocuğun sağlığı bakımından herhangi bir tehlikeye yol açmaz ve güvenli bir işlemdir.
Sedasyon öncesi yetişkin bir hastanın en az 6 saat öncesinde katı gıda (çocuk hastalarda 4 saat) , 4 saat öncesinde ise sıvı tüketimini kesmesi gerekmektedir. Sigara alışkanlığı olan hastaların sedasyon öncesi açlık saatinden sonra sigara tüketmemesi gerekmektedir.
Operasyon veya girişim öncesinde hastaların belli bir süre ağız yoluyla hiçbir şey almamaları çok önemlidir. Genel bir kural olarak işlem öncesi gece yarısından itibaren hiçbir şey yiyip içmemeleri gerekir.
Anestezi sırasında, hastanın solunum kasları etkilenebilir ve kusma refleksi zayıflayabilir. Bu durumda, ameliyat öncesinde yemek veya içilen sıvılar mideye kaçabilir ve bu içerik solunum yollarına doğru ilerleyebilir. Aspirasyon adı verilen bu durum, solunum yollarını tıkayarak ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Diş tedavisi yönünden standart prosedürler geçerlidir.
Yani dolgular için beklemek gerekmez, çekim için kanamanın kontrol altında olmasını takiben 2 saat sonra birşeyler yiyebilir.
Sedasyon genel anestezi değildir, hastanede veya ameliyathanede değil, dişçi muayenehanesinde de kullanılır..
Genel olarak sedasyon uygulanan bir hasta işlemden beş ya da on dakika kadar sonra uyanır. Aradan yarım saat geçtikten sonra da herhangi bir işlem geçirmemiş gibi hisseder. Ama bazen hastanın durumuna göre uyku durumu iki saate ve hatta üç ya da dört saate kadar uzayabilir.
Sedasyon /genel anestezi uygulaması öncesinde çocuk hastanın üst solunum yolu ile ilgili herhangi bir rahatsızlığı (grip, öksürük, nezle, burun akıntısı, geniz akıntısı) olmaması gerekmektedir. Böyle durumlar geliştiği zaman doktorunuza bilgi vermek için işlemden bir gün öncesine kadar beklenmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri