'Hijyen koşullarının çok uygun olmaması nedeniyle kan yoluyla bulaşan hastalıkların yayılmasına neden olabilir mi' endişesi taşıyoruz. Çünkü balıklar sedef plakalarını ısırarak kaldırırken kanamaya neden olarak kişiden kişiye hastalık geçmesine sebep olabilirler.
Sedef hastalığı olanlar; enfeksiyon halinde değilse flebotomi alanında lezyon yoksa ve Etretinat (tegison )tedavi almıyorsa kan verebilir.
Koroner kalp hastalığı, angina pektoris, ciddi kardiyak aritmi, serebrovasküler hastalıklar, arteriyal tromboz veya rekküren venöz trombozu olan kişiler kan veremezler. Otoimmün hastalığı olanlar kan veremezler. Kanama diatezi (Kanama eğilimi) olanlar ömür boyu kan veremezler.
Kan vermeye engel oluşturacak herhangi bir hastalığı geçirmekte veya geçirmiş olan, kan sulandırıcı vb. ilaç kullanan, hastalık taşıyıcılık riski bulunan, kan değerleri uygun olmayan kişiler trombosit aferezi bağışçısı olamazlar.
İlgili 43 soru bulundu
Dövme riskli
Enfeksiyonların yüzeysel deride veya dolaşıma yayılmış olarak gelişebildiğini söyleyen Doç. Dr. Akman, şöyle dedi: "Hepatit ve HIV gibi çeşitli kan yoluyla bulaşması mümkün hastalıkların gelişme riski söz konusu olabilir.
Sağlıklı bir insanda trombist değeri mikrolitrede 150 bin ile 450 bin arasındadır. Eğer 450 binden fazla olursa trombositoz; 150 binin altındaysa trombositopeni ortaya çıkar. Eğer trombosit 50 binin altındaysa kanama ciddi boyuta ulaşabilir.
Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir.
Açıklamada, “Bu süreçlerin hiçbir anında vatandaşlardan “kan parası” adı altında ya da başka bir ad altında kan kullanımıyla ilgili olarak hiçbir ücret talep edilmemektedir. Türk Kızılay yürütmekte olduğu kan bankacılığı faaliyeti için belirli maliyetlere ve giderlere katlanmaktadır” denildi.
Aşağıdaki Durumlardan Biri Sizin İçin Geçerli ise Lütfen Kan Vermekten Vazgeçiniz! Hemofili hastası veya pıhtılaşma probleminiz olmuşsa ya da bu kişilerle son 1 yılda cinsel ilişkide bulunmuşsanız kan bağışından vazgeçiniz!
Kimler kan bağışında bulunabilir? 18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir. (19 yaşından gün almak, 65'ini doldurmamak gerekir.)
Vücutta bulunan fazla kanın dışarı atılması amacı ile uygulanan hacamat yönteminde kılcal damarlara müdahale edilmektedir. Ancak damardan kan vermek işlemi ile aynı etkiyi açığa çıkarmamaktadır. Hacamat uygulamasında kandaki toksin oranı düşmekte olup; damardan kan veridliğinde böyle bir durum gözlemlenmemektedir.
Sedef hastalığı mikrobik ya da viral bir enfeksiyon olmadığı için kişiden kişiye de bulaşıcı değildir.
Patates, domates, biber ve patlıcan gibi kabuklu sebzeler iltihabı artırabilir ve sedef hastalığının semptomlarını daha da kötüleştirebilir.
Sedef hastalığı teşhisi konan kişilerin özel bir diyet izlemesi gerekir. Alerjik reaksiyonlara neden olabilecek ürünlerin reddedilmesini içerir. Narenciye, çikolata, bal, yumurta, tam yağlı sütün yanı sıra kırmızı sebze ve meyveleri diyetten çıkarmanız önerilir.
Kızılay, bir torba kanı 980 liraya çıkardığı haberleriyle ilgili , "Kan için değil yapılan işlemler için ücret alıyoruz" denildi. Kızılay, hastanelere 23 Mart itibarıyla 502 lira olan bir torba kanı 980 liraya çıkardığı haberleriyle ilgili açıklama yaptı.
Devlet hastanelerinde ise vatandaşın cebinden kan parası çıkmadığını iddia eden Kızılay bir şeyi atlıyor veya görmezden geliyor. 502 TL olan bir torba kanın parasını 980 TL yapan Kızılay, bu parayı SGK'dan yani devletten tahsis ederek yine vatandaşın cebinden çıkarmış oluyor.
Çocuk ve yaşlılar kan bağışı için uygun vericiler değildirler. Bu nedenle yalnızca 18-65 yaş aralığındaki sağlıklı bireyler kan verebilir. Hayatında ilk kez kan verecek bir bireyin ise 60 yaşını doldurmamış olması gerekir. Ayrıca vücut ağırlığı 50 kg altında olan kişilerden de kan bağışı kabul edilmez.
Birçok zayıflama diyetinin içeriği de demir bakımından fakirdir. Kan veren kişilerde demir eksikliği ve bunun sonucunda da demir eksikliği anemisi ortaya çıkabilir. Yüzde 15 gr hemoglobin değerlerine sahip biri bir ünite kan verirse (yaklaşık 500 ml) 250 mg kadar demir kaybı olur.
Geçmişte demir eksikliği anemisi olanlar eğer şu an araştırma altında değilse ve altta yatan neden tek başına bağışa engel değilse kan verebilir. Anemiyi tedaviyi takiben eğer donör aneminin tekrarlamaması için ilaç(demir, pernisyöz anemi için b12 ya da folat eksikliği için folik asit) alıyorsa kan bağışlayabilir.
Trombosit bağışlamak size kesinlikle zarar vermez. Aferez cihazı sadece hasta için gereken miktarda trombosit toplar ve kalan trombositleri size geri verir. Böylelikle, vücudunuzda kalan trombosit normal sınırlarda olacaktır. Bu nedenle, trombosit bağışı sonrasında herhangi bir kanama beklenmez.
“Trombosit düşüklüğü kanser belirtisi midir?” sorusu da merak edilenler arasında. Trombositin düşük olması bir kanser belirtisi değildir. Ancak kemik iliği kanseri ve kan kanseri türleri bu düşüklüğe neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri