18-55 yaş arasında sağlıklı olan tüm bireyler kök hücre nakli için gönüllü olabilirler. Bulaşıcı hastalık ya da daha önce onkolojik hastalık geçiren hastaların donör olması uygun değildir.
Gönüllü Verici (Donör)
Doku grubu antijenleri hasta ile uyumlu olan, 2 ila 60 ya arasındaki herhangi bir kişi kök hücre ve kemik iliği nakli için verici olabilir. Doku grubu antijenlerine vericiden az miktarda (2-4 ml) kan alınıp özel yöntemlerle doku grubu uyumu olup olmadığına 2-4 işgünü içinde bakılır.
YAŞAM BOYU KAN VEREMEME DURUMLARI
Malign (Habis) hastalığı olanlar, gönüllü donör olarak kabul edilmezler. Epilepsi hastaları, kan veremezler. Kadavra kaynaklı doku-organ nakli: Böbrek, kalp, karaciğer ve her türlü kadavra doku ve organ nakli olanlar ömür boyu kan veremez.
Kemik iliği nakli için alıcı ve vericinin kan grubunun aynı olması gerekmez, farklı kan grubu olan kişiler arasında da nakil yapılabilmektedir. Doku grubu antijenleri (HLA) sizinki ile uyumlu olan sağlıklı herhangi bir kişi verici olabilir.
Özel iğneler kullanılarak kemik içine girilerek ilik enjektörlere çekilir. Belirli miktarda alınan ana-kök hücreler özel torbalarda, filtre edilerek bekletilmeden lösemi hastasına damar yoluyla verilir. Ana-kök hücrelerin çok çok az bir kısmı alındığından verici-donör için yapılan işlemin hiçbir sakıncası yoktur.
İlgili 20 soru bulundu
Kemik İliği Nakli Sonrası
Kemik iliği naklinin ortalama olarak 10. gününde vericinin hücreleri çoğalmaya başlamakta ve yatış süresi kemoterapi dahil olmak üzere yaklaşık 25-30 gün arasında olmaktadır.
Kemik iliği naklinde verici zarar görmez
Oysa işlemin vericiye bir zararı olmaz.
1-18-50 yaş aralığında olmalıdır. Kök Hücre Bağışçısı olmak için; Başvuru sonrası bir bilgilendirme görüşmesi yapılır. Eğer bağışı kabul ederseniz, Gönüllü Kök Hücre Bağışçısı Bilgilendirme ve Onam Formunu doldurup imzalayarak bu bağışı resmi olarak onaylamanız sizden istenir.
Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğinde gerçekleştirilen bağışlar için, 18-50 yaş arasında, bilgilendirilmiş ve onam vermiş olan sağlıklı bireyler, Türkiye çapındaki Kızılay Merkezleri aracılığıyla kök hücre bağışında bulunabilirler.
Kemik iliği Nakli SGK kapsamındaki hastalara ücretsiz yapılmaktadır.
Gebeler kan veremez. Doğum veya gebeliğin sonlan(dırıl)masından 6 hafta sonra kan verebilirler. Koroner kalp hastalığı, angina pektoris, ciddi kardiyak aritmi, serebrovasküler hastalıklar, arteriyal tromboz veya rekküren venöz trombozu olan kişiler kan veremezler. Allerji ( Astım hastaları kan veremez.
Kan vermeye engel oluşturacak herhangi bir hastalığı geçirmekte veya geçirmiş olan, kan sulandırıcı vb. ilaç kullanan, hastalık taşıyıcılık riski bulunan, kan değerleri uygun olmayan kişiler aferez bağışçısı olamazlar.
Kronik kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, geçirilmiş Myokard enfarktüsü ve/ veya stent takılanlar. Kronik karaciğer yetmezliği bulunanlar. Damar yolundan insan kaynaklı (büyüme hormonu, pıhtılaşma faktörleri, insülin vs) ilaç kullananlar bağışçı olamazlar. Düşük geçirmiş kadınlar 9 ay kan bağışı yapamaz.
6. Kök hücre nakli kesin çözüm sağlar mı? Evet ve hayır. Bu tedavi yöntemiyle hastalıktan hastalığa oranlar değişmekle birlikte %50-80 aralığında tam başarı sağlanabilmektedir ama kök hücre naklinin de kendine ait başarısızlık oranları vardır. Örneğin, infeksiyonlar önemli engeldir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde kemik iliği nakli yapılan bir kişinin sadece kanında değil dudak ve yanak içinden alınan DNA örneklerinde kendisinin yanısıra donörün DNA'sı da tespit edildi.
Steril ameliyathane koşullarında vericinin şartlarına uygun olarak genel veya spinal (belden uyuşturularak) anestezi altında kemik iliği alma iğneleri yardımı ile alıcıya yetecek miktarda kemik iliği toplanır. İşlem 1-2 saat kadar sürer.
Sanırım insanların da en çok çekindiği ya da acı çekeceğini düşündüğü işlem bu oluyor. Ama bu işlem anestezi altında yapıldığı için hasta hiçbir ağrı, acı hissetmiyor.
Karaciğer vericisi olacak olan kişi tamamen sağlıklı olmalıdır. Yaşı 18-60 arasında olmalı, hepatit taşıyıcısı olmamalı, karaciğeri %10'dan fazla yağlı olmamalı, kan grubu 0 (sıfır) veya alıcı ile aynı olmalıdır, alıcı AB grubu ise verici herhangi bir kan grubu olabilir.
Nakilden sonra donörün kemik iliği, artık alıcının yeni bağışıklık sistemi hücrelerini üretmeye başlar. Oluşan bağışıklık sistemi hücreleri, alıcının doku ve organlarını yabancı olarak algılayıp doku ve organlara saldırabilir. Graft versus host hastalığı, nakilden sonraki herhangi bir dönemde gelişebilir.
Bu işlem 7 ila 10 gün arasında sürmektedir. Nakil Günü: Hazırlık rejimi bittikten bir ya da iki gün sonra nakil işlemi gerçekleştirilir. Kök hücreler daha önceden yerleştirilmiş kateter ya da yeni açılan bir damar yoluyla hastaya enjekte edilir.
Kök hücre bağışı için 18-50 yaşlarında ve sağlıklı birey olma koşulu aranmaktadır. Hepatit B, hepatit C ve sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV (AIDS) tanısı almamış olan kişiler kök hücre bağışında bulunabilir1.
Kan hücrelerinin büyük kısmı bazı kemiklerin içindeki boşluklarda bulunan ve süngerimsi bir yapıya sahip olan kemik iliği tarafından üretilir. Kemik iliği nakli bazı kan ve kemik hastalıkları ile bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bir insanın kan grubu kemik iliği nakli sonrası değişebilir.
Nakilden sonra tam iyileşmenin ne zaman olacağı hastadan hastaya değişmekle birlikte hastaların çoğu nakilden sonraki bir yılda iş ve okul hayatına dönebilecek duruma gelirler. Bazı hastalarda (özellikle de graft versus host hastalığı olanlarda) iyileşme süreci ve normal yaşama dönüş 2 veya daha fazla yıl sürebilir.
Hodgkin lenfomalı hastalar, kanseri yendikten, kök hücre nakli olduktan sonra dahi gebe kalıp çocuk sahibi olabiliyorlar. Hatta birden fazla çocuk sahibi olabildiklerini de tespit ettik." ifadesini kullandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri