28 Kasım 2009 tarihinde, Dünyanın 129. yavaş şehri olarak seçilen Seferihisar, küreselleşmenin kentleri aynılaştırmasına ve özelliklerini yok etmesine karşı çıkan birliğin belirlediği kriterleri yerine getirerek Türkiye'nin ilk
Şehirlerin farklı temalar ile başvurabildiği Cittaslow ağına, Seferihisar “yerel üreticilerin desteklenmesi” teması ile 2009 yılında başvurdu ve tüm kriterleri yerine getirerek Türkiye'nin ilk yavaş şehri seçildi. Yavaş Şehir Seferihisar'da biri organik olmak üzere haftada 4 pazar kuruluyor.
Türkiye'nin ilk sakin şehri, İzmir'in Seferihisar ilçesi olmuştu, ardından yaklaşık yetmiş kritere göre değerlendirilip seçilen diğer kentlerle bu sayı arttı.
Seferihisar, 2009 yılında küreselleşmenin şehirleri aynılaştırmasına karşı çıkan Uluslararası Cittaslow Şehirler Ağına katılan ilk şehir olmuştur.
Seferihisar ilçesi, Türkiye'nin ilk Cittaslow'u (sakin şehir) oldu. İtalya'da toplanan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısına giden ve başvuru dosyasını sunan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçenin Cittaslow başvurusunun kabul edildiğini ifade etti.
İlgili 37 soru bulundu
Seferihisar'da gezilecek birbirinden güzel yerler arasında; Sığacık Köyü, Pazarı ve Kalesi, Teos Antik Kenti, Papaz Boğazı Koyu, Turkuaz Koyu, Azmak Koyu, Taş Ada Koyu gibi Sığacık koyları, Teos Marina, Seferihisar Kültür Merkezi ve Anı Evi yer almaktadır.
Bireylerin birbiriyle iletişim kurabildiği, sosyalleşebildiği, kendi kendine yetebilen, sürdürülebilir olan, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan, doğasına, kültürüne ve göreneklerine sahip çıkan, altyapı sorunları olmayan, nüfusu 50.000'den az olan kentler, Cittaslow felsefesine göre Sakin Şehir olarak ...
Hayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan 'Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya'nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22'ye yükseldi.
İzmir'in denize nazır ilçelerinden biri olan Seferihisar'da da kentte olduğu gibi turizm gelir kaynakları arasında yer alır ve. Turizmin dışında ilçenin en önemli kaynakları arasında tarımcılık yer alır. Bu sektörlerin yanı sıra balıkçılık, sanayi ve ticaret de Seferihisar'ın iş ağını oluşturur.
İzmir'in ve hatta Ege Bölgesi'nin yükselen yıldızları arasında yer alan Seferihisar, köklü tarihi ve kendine has dokusu ile dikkat çekici bir tatil bölgesidir. 3000 yıllık geçmişe sahip olan ve Giritliler tarafından kurulduğu bilinen Teos, Seferihisar'ın en değerli bölgeleri arasında yer almaktadır.
Seferihisar adının Romalı General Tysaferin'den geldiği, Selçuklulara kadar Tysaferin veya Tysaferinopolis olarak anıldığı, Anadolu'nun Türkleşmesi sırasında adına eklenen hisar kelimesiyle Tysaferinhisar'a dönüştüğü sanılmaktadır. Yüzyıllar boyunca kullanılan bu ad, bugün Seferihisar olarak karşımızdadır.
Kuruluşun adı İtalyanca “şehir (citta)” ve İngilizce “yavaş (slow)” kelimelerinin birleşiminden meydana gelir. Buradaki “slow” kavramı, ilgili şehirdeki hayatın yavaşlığını değil sakin bir şekilde akmasını ifade eder. Türkçe karşılık olarak “sakin şehir” ve “yavaş kent” kavramları da sıkça kullanılır.
Belirlenmiş olan kriterler; bir şehirde sürdürülebilir, sakin bir hayatı hedefliyor. Sakin şehirlerin ortak özellikleri; ✓50 binden az sayıda nüfusa sahipler. ✓ Geleneksel mimarilerini ve şehrin dokusunu koruyorlar. ✓Yerel tat, zanaat ve sanatlarını kuşaktan kuşağa aktararak yaşatıyorlar.
Türkiye'de sakin şehir sayısı Finike ile beraber 22 oldu.
Şu ana kadar dünyada 33 ülkeden 287 kent 72 kritere uyarak bu unvanı almaya hak kazanmış durumda. İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinin birleşmesinden oluşan Cittaslow, "sakin şehir" anlamında kullanılıyor.
Seferihisar, şehir hayatından sıkılanların son zamanlarda en çok tercih ettiği yerlerden biri oldu. Yaşadığımız bu olağanüstü dönemden sonra da talepte düşüş beklenmiyor. Seferihisar'ı tercih edenler, bir yandan doğa ile iç içe yaşamanın keyfini sürerken, bir yandan da doğal tatların keyfini çıkarıyor.
Seferihisar, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin kuzeyinde Urla, kuzeydoğusunda Güzelbahçe ve Karabağlar, doğusunda Menderes ilçeleri, güneyinde ve batısında Ege Denizi bulunmaktadır. Seferihisar, 1884 yılında ilçe olmuştur.
Seferihisar gezinizde denize girmek için tercih edebileceğiniz ve her biri mavi bayraklı olan plajlar arasında; Akarca Plajı, Akkum Plajı, Gemi Suyu Mevkii Halk Plajı, Ürkmez Sağlık Ocağı Plajı, Ömür Beldesi Halk Plajı ve Seferihisar'da bir kamp alanı olan Teos Ormancı Tatil Köyü önünde bulunan plaj yer almaktadır.
Bu verilerin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere Seferihisar'da en fazla yetiştirilen meyveler satsuma mandalina, şaraplık üzüm, çekirdekli sofralık üzüm, nar ve yağlık zeytindir.
Yöresel Yemeklerin Adresi: Sefertası Lokantası
Baharın habercisi oğlak dolması, oklavadan sıyırma, yuvalaça, ekmek dolması, tatlı tarhana, lok lok, enginar dolması bunlardan sadece birkaçı.. Yemeklerden sonra ise keşkek, samsades tatlısı ve Seferihisar bahçelerinin mis kokulu mandalinasının lokumu da muhakkak yenmeli.
1- Seferihisar, İzmir
Seferihisar, 2009 yılında 70 kritere de uyum sağlayarak ülkemizin ilk sakin şehri oldu. Seferihisar'ın bu unvanı almasından sonra da tüm Türkiye cittaslow hareketiyle tanışmaya başladı. Özellikle Sığacık çok popüler bir tatil beldesi haline geldi.
Foça Belediyesi'nin Haziran 2019'da başlattığı süreç sonunda Foça ,2021 yılında İzmir'in iki Cittaslow kentinden biri olmaya hak kazanmıştır.
Thorpe'a göre İzmir'in kuzeybatısında yer alan Foça, Türkiye'de huzurlu tatil için tercih edilebilecek diğer üç sakin yerden biri. Sakin şehir unvanına sahip olan Foça, tarihi yapısı, doğal güzellikleri ve butik otelleriyle dikkat çekiyor.
Doğal kaynakların korunmasını, sürdürülebilir üretim ve tüketim şeklini, hıza karşı yavaşlık felsefesini benimseyen sakin şehir hareketi, kentlerin yerel dokularının korunarak gelecek nesillere aktarılmasını ve yaşam kalitesinin yükseltilmesini savunuyor.
Gökçeada, 2011 yılı haziran ayında almış olduğu Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası olmuştur. Yurtiçinden ve yurtdışından organik tarımla uğraşmak isteyenler için Gökçeada bir cazibe merkezi haline gelmeye başlamıştır.
Cittaslow hareketine 2009 yılında katılan Seferihisar, ülkemizin ilk sakin şehri konumunda yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri