Sefalet endeksi, işsizlik oranı ile enflasyon oranını toplayarak ekonomik koşulları ölçer. Bu endeks, ABD'li ekonomist Arthur Okun tarafından 1970'lerde oluşturuldu.
Ülkeleri ekonomik koşullarına göre değerlendiren Hanke'nin Yıllık Sefalet Endeksi'ne göre, 2022 yılında dünyanın "en sefil" ülkesi 414.7 puanla Zimbabve oldu. 157 ülkenin yer aldığı bu listede Türkiye, 2022'de sefaletin en yüksek olduğu 10. ülke olarak sıralandı. Türkiye'nin sefalet endeksi 101.601 olarak hesaplandı.
Sefalet endeksi ülkenin ekonomik ve sosyal imkânlarının bir ölçüsü olarak farklı ülkeleri karşılaştırmada kullanılabilen bir göstergedir. Farklı ülke karşılaştırmasında Hanke endeksini kullanmak nüfus farklılıklarını da dikkate alıp kişi başına düşen milli hasılayı dikkate aldığı için daha uygun olacaktır.
İlk olarak 1970 yılında Amerikalı iktisatçı Arthur Okun tarafından ortaya atılan endeks işsizlik oranı ile enflasyon oranının toplamından oluşan bir göstergedir.
iktisatçı arthur okun tarafından 1970'lerde tasarlanan, güzel bir gösterge endeksidir. enflasyon oranı ve işsizliğin toplamından oluşur. örnek vermek gerekirse yıllık enflasyon oranı %5, işsizlik oranı %7 ise, sefalet endeksi 12 olarak tanımlanır.
İlgili 27 soru bulundu
İşsizlik, enflasyon, faiz oranı ve milli gelir gibi ekonomik göstergelerin esas alınarak hesaplandığı Dünya Sefalet Endeksi'nde Türkiye 156 ülke içinde 21. sırada yer aldı. Sefalet sıralamasında Türkiye Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor.
Bu fiyat endeksinde sadece temel (baz) yıl ait miktarlar standart miktar sepetine koyulur yani temel yılına ait miktarlar sepeti önce cari yıl fiyatlarıyla değerlendirilir ve ayni temel yılı miktarları sepeti sonra temel yılı fiyatları ile değerlendirilir. Bu iki değer oranı Laspeyres Fiyat Endeksi'ni oluşturur.
Bir diğeri CALMFORS-DRIFFILL (1988) tarafından geliştirilen, işsizlik oranı ve cari işlemler açığının GSYİH oranının toplamından oluşan Calmfors-Driffill Endeksi'dir.
Esas alınan dönem değişken olduğunda, yani her değer bir önceki dönemin değeri ile karşılaştırıldığında buna değişken esaslı endeks denir. Kesrin paydası sabit kaldığında sabit esaslı endeks, değiştiğinde ise değişken esaslı endeksten söz edilir.
Hoşnutsuzluk Endeksi, Arthur M. Okun tarafından geliştirilen ekonomik ve sosyal bir göstergedir. Okun Hoşnutsuzluk Endeksi, bir ülke için enflasyon oranı ve işsizlik oranının toplamını ifade etmektedir.
Ekonomik güven endeksi; aylık olarak yayımlanan, hem üretici hem de tüketicilerin ülkemizdeki genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirmeleri, geleceğe ilişkin beklenti ve eğilimlerini yansıtan bir bileşik endekstir.
C Endeksi; TÜFE endeksinden enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın çıkarıldıktan sonra kalan mal ve hizmetlerin fiyatlarının oluşturduğu bir endekstir. Bu endeksle hesaplanan enflasyona çekirdek enflasyon deniyor.
Tüketici fiyat endeksi ya da kısaca TÜFE, tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. TÜFE, istatistik bilimindeki fiyat endeks sayıları ile hesaplanır.
2023 Verilerine Göre Dünyanın En Büyük Ekonomileri
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Çin. Japonya. Almanya.
2022'nin sıralaması netleşti
IMF Dünya Ekonomik Görünümü veri setine göre, 2021 yılında 817,5 milyar dolar gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) ile 19'uncu büyük ekonomi olan Türkiye, 2022 yılında da 905,5 milyar dolarlık GSYH ile yine aynı sırada yer aldı.
Verilen bilgilerde Türkiye'nin 2017'de 17, 2018'de 19, 2019'da 19, 2020'de 20, 2021'de 21 ve 2022'de 23. sırada yer aldığı belirtildi.
İndeks türleri aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir.7 1- Zaman ve Mekan indeksleri, 2- Sabit ve Değişken esaslı (zincirleme) indeksler, 3- Basit ve Bileşik indeksler, 4- Fiyat ve Miktar indeksleri.
Ülkemizde ilk fiyat endeksi 1914 yılında Osmanlı döneminde İstanbul il merkezinden derlenen 26 maddenin perakende fiyatlarıyla ağırlıksız olarak “hayat pahalılığı endeksi” adı altında hesaplanmıştır.
Miktar endeks sayıları tek bir mal veya hizmet veya belirli bir grup veya hizmet için miktarların zaman içinde değişmelerini incelemek amacıyla hesaplanan her bir zaman birimi (genel olarak her yıl) için tek bir sayı hesaplanmasını kapsayan bir zaman serisi özetleme yöntemidir.
Endeks; fiyat, maliyet, satış, üretim gibi verilerin toplanarak, borsada işlem gören yatırım araçlarının belirli bir zaman dilimi içindeki oransal değişimini ölçen göstergelerdir.
Enflasyonun tanımında yer alan genel fiyat düzeyi (P) veya enflasyon haddi fiyat endeksi ile ölçülür. Belirli bir mal sepetinin cari yıldaki fiyat ile aynı sepetin temel yıldaki fiyatı arasındaki oran 100 ile çarpılarak fiyat endeksi elde edilir.
Bileşik İndeksler
Birbiriyle ilgili iki veya daha fazla maddenin fiyatlarında veya miktarlarında zaman içinde meydana gelen oransal değişmelerin belirlenmesinde bileşik endeksler kullanılır. Bileşik endekse dahil olacak madde sayısı ne çok az ne de çok fazla olmalıdır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hesaplanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), ülke ekonomisinde üretimi yapılan mal ve hizmetlerin üretici düzeyinde oluşan fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak değişimleri ölçen bir fiyat endeksidir.
Almanya'da yoksulluk sınırı için baz alınan gelirin geçen yıl tek başına yaşayan bir kişi için ayda net 1250 euro olduğu aktarılan açıklamada, bu gelirin 14 yaş altı iki çocuğu olan iki yetişkin için aylık net 2 bin 625 euro olduğu belirtildi.
YOKSULLUK ORANI ARTTI
Yoksul sayısı 2020'de 2019'a göre 3.3 milyon artarak 37.2 milyona ulaştı. ABD'de 4 kişilik aile için 2020'de yoksulluk sınırı yıllık 26 bin dolar gelir olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri