Şehzade'nin İran Şahı'na yazdığı mektuplar ele geçirildi. Mektuplarda, "Babam yaşlandı, tahta benim geçmem gerekli, dedem Yavuz Sultan Selim gibi?" yazıyordu. Sultan Süleyman, Şeyhülislam Ebussuud Efendi'ye de danışarak mahkeme kararı aldırdı ve oğlunun idamına karar verdi.
Taht yarışında Şehzade Mustafa'nın bertaraf edebilmek için Sadrazam Damat Rüstem Paşa tarafından sahte mektuplar üretildiği düşünülür. Bu mektuplar, Şehzade Mustafa'nın babası hayatta iken onun tahtına göz diktiğini ve isyan hareketlerine destekte bulunduğunu gösterir niteliktedir.
Türbe kapısının üzerindeki mermerde yer alan 0,15 x 0,30 metre boyutlarındaki iki satırlık kitabeden; Kanuni Sultan Süleyman'ın Konya Ovası'nda boğdurduğu oğlu Şehzade Mustafa için yaptırıldığı öğrenilmiştir.
Eğer Şehzade Mustafa yaşasaydı Osmanlı hanedanı hala sürecekti. Çünkü Şehzade Mustafa diğer kardeşlerine göre daha kendinden emin ve güçlü bir şehzade idi. Gelecekten ve yeni güncel haberlerden her zaman haberdardı ve bu yüzden eğer tahta çıkacaksa da bu onu 1-0 önde başlatmasına büyük bir sebeptir.
Padişah, yaşayan şehzadeleri içinde en çok Mehmet'i severdi. Mehmet'in annesi Hürrem Sultan'dı. Dönemin tarihini yazanlar bu sevgide onun etkili olduğunu söyleseler de Kanunî, şehzadesini gerçekten çok seviyordu.
İlgili 44 soru bulundu
19 KARDEŞİNİ KATLETTİ 4.Murat'ın evliliklerinden 100'u aşkın çocuğu oldu. Ancak bunların büyük bir bölümü henüz bebekken öldü. 30'u kız, 19'u erkek olmak üzere toplam 49 evladı hayatta kaldı.
Doğum yapan Hasekilere “Paşmaklık” adıyla büyük gelir kaynakları bağlanırdı. Osmanlının kudretli Padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın gözdesi Şehzade Mustafa'yı doğuran Mahidevran idi. Fakat Kanuni eşine sadık kalmamış, diğer cariyeler ile de birlikte olmaya devam etmiştir.
Kişiliği. İki defa tahta çıkan I. Mustafa denizdeki balıklara altın atıyor, karşısına çıkanlara para dağıtıyordu.
Yeniçerilerin gözbebeğiydi
Şehzade Mustafa, aynı zamanda ordu içerisinde çok seviliyordu. Öyle ki ona biraz ilerlemiş yaşından da ötürü 'Sultan Mustafa' da denirdi. Dedesi Yavuz Sultan Selim'e benzetilen, mertliği ile, savaş meydanlarındaki komuta yeteneği ile öne çıkan Şehzade Mustafa'yı ordu bu yüzden benimsemişti.
Şehzade Mustafa (1515, Manisa - 6 Ekim 1553, Konya) Kanuni Sultan Süleyman'ın Mahidevran Sultan'dan olma oğlu. Saruhan, Amasya, Konya sancak beyliklerinde bulunmuştur. Babasının tahtına göz dikmekle suçlanmış; Nahcıvan seferi'ne giden Osmanlı ordusunun Konya'da konakladığı sırada, padişahın otağında boğdurulmuştur.
Şehzade, öldürüleceğini bilmediğinden, böyle bir mektup kaleme almış olamaz. Belli ki senaristler, kendi tarihini kitap yerine dizilerden öğrenenlere “acı bir sürpriz” daha yapmışlar, daha fazla etkilenip gözyaşı dökmeleri için böyle bir mektup uydurmuşlar. Kısacası, tarihi olarak böyle bir mektup yok.
1402 Ankara Savaşı sonrasında, babası Yıldırım Bayezid ile birlikte Timur'a esir düşen Mustafa Çelebi, bir süre sonra Anadolu'ya geri dönerek tahtta hak iddia etmiş ve isyan başlatmıştır. Osmanlı Devleti'ni zor bir durumun içinde sokan Şehzade Mustafa İsyanı, II. Murad döneminde yaşanmıştır.
Arşivlerde, Kanuni Sultan Süleyman'ın tarihe damgasını vuran eşi Hürrem Sultan'a yazdığı aşk mektupları da bulunuyor. Tarihe damga vuran Osmanlı sultanlarının sevgi ve özlemlerini en özenli biçimde aktardığı "aşk mektupları", Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığında muhafaza ediliyor.
Kânûnî, oğlunun eğitimine önem vermiş ve iyi bir eğitim almasını sağlamıştır (Sungurhan 2009: 97, Uzunçarşılı 1954: 538). Biyografik kaynaklarda Manisa sancağına gönderilen şehzâdenin burada çiçek hastalığına yakalanarak 950/1543 yılında vefat ettiği belirtilir.
Hürrem'in Mustafa ile ortaklaşa iş yaptığını öğrenen Süleyman, Mustafa'dan gelen bir haberle de çılgına dönüyor. Kanuni, derin kırılmalar yaşadığı Mustafa'ya zehirli bir kaftan gönderiyor.
Sarı Selim olarak da anılan İkinci Selim, Kütahya sancakbeyi iken babası Cihan Padişahı Kanûnî Sultan Süleyman'ın ölüm haberi üzerine İstanbul'a gelerek 30 Eylül 1566 günü kırk iki yaşında tahta geçti. Sarı Selim, daha önceki Osmanlı sultanlarına göre silik ve zayıf bir hükümdar olarak tanınır.
Kanuni Sultan Süleyman: "Konuş Rüstem konuş, ne devlet senin, ne evlat senin." diye cevap verir... Şehzade Mustafa idam edilir. Kanuni Sultan Süleyman ağlamaktan perişan olmuş vaziyettedir.
Sultan Ahmet (1. Ahmet) Osmanlı Hanedan'ında veraset sistemini değiştirip kardeş katli yasasını kaldıran padişah olarak bilinir.
Padişah İbrahim (Osmanlıca: سلطان ابراهيم; İbrahim) (5 Kasım 1615, İstanbul – 18 Ağustos 1648, İstanbul), 18. Osmanlı padişahı ve 97. İslam halifesidir. İbrahim, 8 Şubat 1640'ta ağabeyi IV.
HÜRREM'İN YÜZÜĞÜ KAYBOLDU
Önce kolyeler ve mücevherler değişti. 19'uncu bölümde de Hürrem Sultan'ın meşhur yüzüğü kayboldu. Mahidevran Sultan ise onu buldu. Yani yapımcı firma TIMS, ticari olarak yollarını ayırdığı Boybeyi'nin Muhteşem Yüzyıl dizisindeki tasarımlarıyla da senaryo üzerinde kalem oynatarak vedalaşıyor.
Mahidevran Hürremi Dövüyor - Muhteşem Yüzyıl 4.
Geçtiği her yer ferah ve rahatlatıcı kokusu olan lavanta kokarmış. Hürrem Sultan bel bölgesine de gül yağı sürermiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri