Dine mal edilen ancak dini hiçbir geçerliliği olmayan Al basması, lohusa ve bebeğin kırk gün boyunca hiç dışarıya çıkmaması, bebeğin üç ezan boyunca emzirilmemesi, yine bebeğin kırkı çıkmadan tırnaklarının kesilmemesi, kesilmesi durumunda ya arsız ya da hırsız olacağına inanılması gibi inanışlar ve uygulamaların ...
Alkarısı cini; samanlık ve ahırlarda bulunan öcü gibi olarak tasvir edilmektedir. Karanlık odalara geldiğinde, yalnız olan loğusa kadına eğer yalnızsa al geldiği söylenir, kadına ağırlık basar. Loğusa kadınlar, al basmasın diye başlarına çuvaldız batırırlar. Kur'ân koyarlar.
Loğusa ve al basması
Loğusa kadına ağır işler yaptırılmaz ve üzüleceği şeyler söylenmez. Gece dışarıya çıkmasına izin verilmez. Kırkı çıkıncaya kadar ne çocuk ne de loğusa kadın yalnız bırakılmaz. Bu süre içinde çocuğun beşiğinin, annenin yatağının üstünden babanın gömleği veya ceketi eksik edilmez.
Alkarısının atlarına bindiğini farkeden bazı kişilerin atın sırtına kara sakız, zift vb. sürmek suretiyle onu yakaladıkları, vücuduna iğne veya çuvaldız saplayarak insan şekline dönüştürdükleri ve uzun süre hizmetlerinde kullandıkları rivayet edilmektedir.
Yeni doğum ya da düşük yapmış kadınlarda görülen ve halk arasında 'albastı' olarak bilinen loğusa humması, tedavi edilmediği zaman ölümlere neden olan bir sorundur. Doğum sırasında hijyene dikkat edilmemesi sonucunda idrar yollarının iltihaplanması ve ateşin yükselmesiyle ortaya çıkmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
İnanışlara göre, bu korkunç görünümlü, “alkarısı”, yeni doğum yapmış kadınların yanına gelir ve onları yalnız bulduğunda ciğerlerini yer. Onun için de böyle kadınlar yalnız bırakılmaz ve yattığı yere Kur'an ve bıçak konulur.
Halk arasında Albastı olarak bilinen bu hastalıkta doğumdan 3 veya 7 gün sonra ateş yükselir. Karnın alt bölümünde yumuşaklık hissedilir. Akıntı fazlalaşır ve genel bitkinlik durumları oluşur.
Yaygın inanışa göre, “Alkarısı tüfek sesinden, ocaklı adamlardan, demirden ve kırmızı renkten korkar (İnan, 1987: 261). Kültürümüzde inanıldığı şekliyle Alkarısı “kara iyelerden” (kötü ruhlardan) sayılır (Ozan, 2015: 49) ve Albasması, Alruhu inanışıyla ilişkili korku temelli bir rahatsızlık olarak görülür.
Bu tür söylentiler genellikle inanç veya kültürel geleneklerden kaynaklanan ve genellikle bilimsel olarak kanıtlanamayan, doğruluğu ispatlanamayan inançlardır. Atların saçlarının cinler tarafından örülmüş olması gibi bir iddia için bilimsel bir açıklama bulunmamaktadır.
Alkarısı, lohusanın yanına, değişik suretlerle gelir. Bazen, yakın bir akrabanın sıfatında, bazen çirkin bir kadın, bazen de kedi, köpek, keçi, kelle, vs. gibi şekillerde görünür, Alkarısı, daha kapıdan içeriye girer girmez, lohusanın üzerine bir ağırlık çöker.
Halk arasında "lohusanın mezarı 40 gün açık kalır" sözü yaygın olarak kullanılır. Bu söz bir yerde gerçekleri yansıtmaktadır. Çünkü doğum ve lohusalık döneminde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit edici boyutlarda olabilir.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler (bkz.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür. Bu üst sınırlar geçtikten sonra görülen kan, lohusalık değil, özür kanıdır.
Alkarısından korunmak için çeşitli çarelerin olduğuna inanılır. Lohusa kadını yalnız bırakmamak, ışıkları sürekli yakmak, başucuna Kuran koymak, yüzünü kırmızı örtüyle örtmek, doğum yapılan yere kartal getirmek bunlardan bazılarıdır.
''Flushing'', halk arasında ''Al basması'' olarak bilinmektedir. Çok çeşitli nedenlerle deri kan akımında ortaya çıkan değişiklikler sonucunda, yüzde gelişen eritemli lezyonları tanımlamak için kullanılmaktadır.
Türk halk kültüründe loğusa kadınla, çocuğun kırk gün içinde hastalanmasına kırk basması adı verilir. Bunlardan kaçınmak için veya şifa için bazı inanma ve pratikler uygulanır. Bu kırk gün içerisinde anne ve çocuğu hastalıklardan, nazardan, kötü etkilerden korumak için çeşitli önlemler alınır.
Demirden korkarlar. Besmele çekmek onları uzaklaştırır. (Besmele'den çekinmeleri İslam'ın etkisiyle gelmiş bir unsurdur.) Cinlerin başlarındaki kalpak veya papak ele geçirildiğinde o cin ölür.
Aynı iki insan arasındaki aşk gibi. … Cinler de aynı bu insanlar arasındaki sevgi gibi, insanlara aşık olurlar. Aşık olma suretiyle musallat olurlar. Aşık cin musallatının en büyük belirtisi, kişinin evlenememesi. Evliyse, nişanlıysa onun muhakkak bozulması, yüzüklerin atılmasıdır.
CİNLER →İnsanlar gibi vefat ederler. Ortalama 300 ile 3000 yıl arası yaşarlar.
LİLİTH Türk mitolojisinde bebekleri öldürmesine dair olan inanç ile kendine yer edinmiş ve tarihimize Albastı veya Alkarısı ismiyle geçmiştir.
O laf şuradan gelir, lohusa mezarı 40 gün açık kalır diye. Eskilerde tıbbi donanım olmadığından kanamaya müdahale edilemiyor ve annenin sağ kalma durumunun garanti süresi olarak denir.
özellikle iç anadolu'da lohusaları ve yeni doğmuş bebeleri rahatsız ettiğine inanılan hayali yaratık. halk arasında; at binme meraklısı olduğu, hemen her gece bir ahıra girip at koşturduğu, at binmeden evvel memelerini toplayıp sırtına attığı söylenir. ayrıca elinin bereketli olduğuna dair söylentiler de vardır.
“Bir günde iki kırklı kadını ziyarete gidilmez. Düğün evinden, ölü evinden çıkan kimse lohusa ziyaretine gidemez” • “Kırklı kadın değirmene, fırına, düğüne gidemez ve eşikten atlayamaz. “Tek sayılı günlerde (9., 11., 15. gün gibi) mevlit okutulur ve beşiğe yatırma töreni yapılır.
Bebeklerde kırk basması (40 karışması) olarak da tabir edilen bu durumda anne ve bebeğin bu süre içerisinde dışarı çıkması halinde hastalanacağına inanılır. Halk arasında kırk basan bebeğin sakat kalacağı inancı da yer alır.
Kırklı kadının yanına bir başka loğusanın gelmesiyle kırk basması olur. Doğumdan kırk gün sonra çocuğa bir şeylerin basıp zarar verdiği düşünülür. Kırk basması, çocuğun kırkıncı gününü doldurmasıdır. Anne sıkıntılı olur, bebekte huzursuzluk ve zayıflama olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri