Balın şekerlenmesi, sanılanın aksine balın gerçekliği ve kalitesi üzerine bir çıkarım ortaya koymuyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor.
Gerçek Bal Şekerlenir Mi? Şekerlenme olarak bilinen olay balın belli bir zaman sonra kristallere dönüşmesi durumudur. Bu durum balın tüketilmesi ve doğal olup olmadığı konusunda şüphe uyandırmaktadır. Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir.
Gerçek olan bal kristalize olmaktadır. Bu nedenle de kristalleşmiş olan balın tüketilmesinde hiçbir sıkıntı olmamaktadır. Bu balı katı hali ile tüketmek mümkün olmaktadır. Kristalleşmiş olan bal tekrar sıvı hale getirilerek tüketilmektedir.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
İlgili 34 soru bulundu
Bal %80 farklı tip şeker, %17 su ve geri kalan %3 ' lük kısımda enzimler olmak üzere değerli maddelerden oluşmaktadır. Balın kuru maddesinin %95'i karbonhidratlardan oluşmaktadır. Karbonhidratların büyük kısmını sakkaroz, glikoz, fruktoz, laktoz, maltoz, oligo ve polisakkritlerden meydana gelmektedir.
GERÇEK BAL KRİSTALLEŞİR Mİ? Doğal balın içeriğinde, fruktoz ve 20'ye yakın doğal şeker bileşeni ile birlikte yüksek miktarda glikoz bulunuyor.
Gerçek bal geniz yakar. Bunun nedeni hakiki balın keskin tadıdır. Gerçek bal ılık suya bırakıldığında kolayca şekil değiştirmez ve aynı kalır.
Gerçek balın rengi ve kıvamı, arıların ne tür çiçeklerden nektar topladığına ve mevsime göre değişebilir. Genellikle hakiki bal, koyu renkte ve yoğun kıvamlı olarak bilinir ve kişilere iyi gelir. Sahte bal ise açık renkte ve cıvık kıvamdadır.
Glikoz katkılı ballar ise daha açık tonda beyaz renkte olur. 6. Gerçek bal , kekik , keven , katır tırnağı , sığır kuyruğu çiçeklerinin çeşitlerine göre açık mor , sarı , hafif kırmızı veya buzlu cam renklerinde veya bu renklerin değişik tonlarında olabilir. Glikozlu ballar ise açık cam renginde ve daha şeffaf olur.
Balparmak'ın tüketicilerine sunduğu ballar, Türkiye'nin yedi bölgesinden toplanan balların harmanlanması ile elde edildiği için özellikle belli bölgelerden bal edilemediği senelerde tüm doğal ürünlerde olduğu gibi Balparmak ürünlerinde de farklılıklar gözlemlenebilir.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Balı soğuk bir ortama ya da buzdolabına koyduğunuzda eğer donmuşsa sevinebilirsiniz; çünkü hakiki balın en belirgin özelliklerinden birisi de soğukla temas ettiğinde krem ya da tereyağ kıvamına gelir ve donar.
Şekerlenmiş balın çözülmesi için uygulanabilecek metotlar arasında en yaygın olan, bal kavanozunu sıcak bir kabın içerisinde (benmari usulü) akışkan kıvam alıncaya dek bekletmek. Sıcak suyun etkisiyle kristalleşmiş bal, tekrar çözülerek ilk haline geliyor ve gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Gerçek Bal Donar Mı? Balın doğal tatlılığı, içindeki glikoz ve fruktoz şeker içeriğinden kaynaklanmaktadır. Bal içideki glikoz zamanla sudan ayrılır ve balın dokusunu değiştiren minik kristaller oluşturur. Baldaki glikoz miktarı ne kadar yüksek olursa, o kadar hızlı kristalleşir.
Belirlenen bu limit kurumsal siparişlerde geçerli olmayıp, kurumsal siparişler için farklı limitler belirlenebilmektedir. Fiskobirlik Ala Çiçek Balı tamamen doğal ve katkısızdır.İlave şeker içermez.
Bütün bu etkileri saydıktan sonra aklınıza balın kalitesi ile rengi arasında bir ilişki olup olmadığı gelebilir. Ancak kalite ile renk arasında belirli bir bağlantı yoktur. Sadece beyaz ve sarı renklerine daha yakın balların tüketici tarafından daha çok rağbet gördüğünü belirtebiliriz.
- Su ile yapılan bal testi: bir bardak ılık suya bir çay kaşığı bal ilave edilir. Bal, kendi formunu koruyorsa hakiki, su içinde çözünüyor ve dağılıyorsa sahtedir. - Akışkanlık testi: Balı uzattığınız zaman kesik kesik akıyorsa sahte, ince bir ip gibi kesilmeden akıyorsa hakikidir.
Türkiye Kalkınma Vakfı Entegre Arıcılık Tesislerinin temeli 1978 yılında Ankara/Kazan İlçesinde atılmıştır. 32.000 m2 alan üzerine kurulu olan bu tesiste, 40 yıldır kalite kontrol ve analizleri yapılan bu ürünlerin paketlenerek siz değerli tüketicilere ulaşmasını sağlamaktayız.
Doğal olarak anti-inflamatuar özelliği olan bal ılık suya karıştırılarak tüketilirse boğazdaki tahrişi azaltıp öksürüğü önleyebilir. Ayrıca bal boğazdaki bakterilerle savaşmaya yardımcı olabilen iyi bir antibiyotiktir.
Uzmanlar uyarıyor: Şekerlenmiş bal bozulmuş bal değildir
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı, ''Şekerlenmiş bal bozulmuş bal değildir, kimse balı ısıtarak eritmeye kalkmasın, bu haliyle tüketilmesi sağlanmalıdır'' dedi.
Sabah aç karnına bal yemek sindirim sistemini düzenleme açısından önemlidir. Sadece sindirim sistemi değil, vücut metabolizmasının doğru çalışması için de aç karnına bal yiyebilirsiniz. Balın şifasını tam olarak alabilmek için mutlaka doğru zamanlarda tüketmek gerekir.
Şekersiz bal tamamen doğal. Ürünümüz Erzincan yaylalarında üretilmiş olup tamamen doğal ve şekersizdir. Bu ürünümüzde hiçbir şekilde katkı maddesi bulunmamaktadır. Şeker hastaları dahi gönül rahatlığıyla bu balı tüketebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri