Özellikle tatlı kelimesinin sahip olduğu anlam şekerli ve şirin kelimeleri içerisinde de yer almaktadır.
Türk Dil Kurumu açısından iyi kelimesinin eş anlamlı karşılığı Ala, hoş, becerikli ve mükemmel sözcükleri olarak öne çıkar. Ancak özellikle Ala kelimesinin eskiden günümüze gelen anlamı ile iyi sözüne karşılık daha fazla kullanıldığını söylemek mümkün.
ŞEKİL EŞ ANLAMLISI
Şekil kelimesinin eş anlamlısı olarak biçim sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Meslek kelimesinin birden fazla eş anlamlısı vardır. Meslek kelimesin eş anlamlısından ilki uğraş kelimesidir. Meslek kelimesinin eş anlamlısından ikincisi öğreti kelimesidir. Meslek kelimesin eş anlamlısından üçüncüsü iş kelimesidir.
TDK'ya Göre Mutlu Kelimesinin Eş Anlamları
Bu doğrultuda Mesut, bahtiyar, berhudar ve sevinçli kelimesinin kullanmak mümkündür.
İlgili 44 soru bulundu
Neşe sözcüğü sık kullanılmasının yanı sıra eş anlamlısı birden fazla olan kelimelerden biri olarak öne çıkıyor. Bu sözcüğün eş anlamlıları mutluluk ve sevinç kelimeleri olarak belirtiliyor. Neşenin eş anlamlısı olan sözcükler sevinç ve mutluluk sözcükleri olarak kabul ediliyor.
Mesut sözcüğü, Türkçedeki çoğu kelime gibi Arapça kökenli bir kelimedir. Mesut sözcüğünün eş anlamlıları Türk Dil Kurumu'na göre mutlu, bahtiyar, sevinçli, ongun, saadetli ve berhudar kelimeleridir. Lakin halk içinde mesudun eş anlamlısı olarak genellikle mutlu kelimesi kullanılmaktadır.
Öğretmen Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Asgari kelimesi Arapçadan dilimize geçen ve Türkçeleşen bir kelimedir. Türk Dil Kurumuna (TDK) göre asgari kelimesi "en az, en aşağıda, en düşük, minimum ve minimal" olarak tanımlanmaktadır. Buna göre asgari kelimesinin eş anlamı şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: Minimum.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Kolay kelimesi ile aynı anlam barındıran ve bu sebeple eş anlamı olan kelimeler ise asan, basit, hafif, emeksiz, zahmetsiz kelimeleridir.
İstek kelimesine karşılık olarak gelen eş anlamlı kelimeler arzu ve dilek ile talep kelimeleridir.
Yel kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'rüzgar' olarak karşımıza çıkıyor.
Bunun yanı sıra ağlamak kelimesinin eş anlamlısı bulunmamaktadır. Fakat ağlamak sözcüğüne çok benzer bazı kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimeler 'yakınmak, sızlanmak' kelimeleridir.
Çirkin kelimesi zıt anlamı dışında benzer sözcüklere de sahiptir. Bunların en başında kelimenin eş anlamlısı yer almaktadır. Bunlar ise; Aksi, huysuz, kaba, kötü, uyumsuz, sıska, münasebetsiz, yakışıksız ve uyumsuz sözcükleridir.
Ücret kelimesinin yan anlamı ise fiyattır. 2- Ödenek: Öz Türkçe bir sözcük olan ödenek, ''ödemek'' fiilinden türetilmiştir. Ödenek ile maaş kelimeleri cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir.
Eleman, öğe, prensip ve faktör sözcükleri unsur kelimesiyle aynı anlamı taşıyan sözcüklerdir.
Mukaddes, tüm kusurlardan ve eksikliklerden azade olan, kutsal ve yüce manasına gelir. Kadın ismi olarak da kullanılan göksel, kutsal ve ilahi kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Öğrenci kavramı için aynı zamanda talebe ve okul çocuğu terimleri de kullanılabilmektedir. Türkçede öğrenci teriminin talebe olarak bir tane eş anlamı olduğu görülmektedir.
Ev kelimesinin eş anlamlısı hane, konut, aile, beyit, mekan, ocak kelimeleridir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Mutlunun eş anlamlısı hakkında detaylar. Türk Dil Kurumu açısından mutlu kelimesinin eş anlamlısı 'neşeli' olarak karşımıza çıkıyor.
Mutlu kelimesinin TDK'ya göre birçok zıt anlamlısı bulunmaktadır. En sık kullanılanları; hüzün, üzüntü, elem, keder, gam'dır. Bu kelimelerin hepsi, mutlu kelimesinin karşıt anlamı olarak kullanılabilir.
(İsim) Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, mut (I), ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri