Sekülarizm veya sekülerizm; toplumda ahiretten ve diğer dinî, ruhani meselelerden ziyade dünya hayatına odaklanılması yönündeki hareket.
Laiklik, devletin karar alma mekanizmalarında dini referans almaması iken, sekülarizm ise toplumun ve toplumdaki bireylerin gündelik yaşam pratiklerinde dini referans almaması.
Sekülerleşme kuramı, öz olarak, dönüştürücü bir etkiye sahip olduğu ileri sürülen modernleşme ile birlikte, din ve metafiziksel inançların hem toplumsal, politik ve ekonomik anlamda hem de bireyin zihin dünyasında yitime uğrayacağını ileri sürmektedir.
Seküler, dinden bağımsız, dinî ya da ruhanî olmayan; manastır düzeninin bir parçası olmayan. Sekülerite, devlet ve dinin ayrı olması veya özellikle bir dine bağlı veya karşı olmaması; dinî ve sivil işlerin birbirinden ayrılması inancı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla laiklik ilkesi devlet tarafından tamamen benimsenmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Seküler devlet ya da laik devlet, resmî bir dini bulunmayan ve yasaların belli bir dine göre şekillendirilmediği devlettir.
Devletler ve İnanç Konusunda Onlardan Farklı Toplumları
En geniş anlamı ile laiklik, din ve devlet arasındaki ilişkiye, seküler- leşme ise din ve toplum arasındaki ilişkiye dairdir. Zira laik devletlerin seküler olmayan toplumları ya da laik olmayan devletlerin seküler ya- şam tarzına sahip toplumları olabilir.
Seküler kelimesinin sözlük anlamı dünyevidir. Bu kelime ruhani, mistik ve uhrevi kelimeleriyle zıt anlamlıdır.
Buna göre sekülerleşme, in- sanın ilkelerini oluşturmada, yönelişlerini, yaşamını düzenlerken dikkatini dini olgulardan tamamen soyutlayıp, dünyevi olgulara yönelmesidir. Bu anlayışla oluşturulan ahlak sistemleri seküler ahlak olarak kabul edilir.
SEKÜLERLEŞME. Sekülerleşme, ister kişisel inanç anlamında, ister kurumsal pratikler veya siyasi oterite anlamında olsun kutsal olanın bilimsel olana boyun eğmesidir. Yani bilimselleşme ya da kutsaldan kurtulma da denebilir.
Örneğin Katedral Kiliseler 'regular' olarak anılırken, Canon'lar diniyken, çoğu sekülerleşmiştir. Bir 'regular' kilisenin sekülerleşmesi Papa'nın, ya da ilgili bölgedeki rahibin otoritesi veya halkın kabulüyle gerçekleşirken, Fransa'da tüm bu süreçler parlamento tarafından yerine getirilirmiştir.
Sekülerizm Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Sekülerizm, 18. yüzyılda ortaya çıkan ve ''Aydınlanma Çağı'' olarak tanımlanan kültürel hareket ile birlikte ortaya çıkmıştır. Bireyciliğin öne çıktığı bu dönemde, düşünce özgürlüğünün yanı sıra inanç ve ibadet özgürlüğü de bireysel haklar arasında yer almıştır.
Sekülerizm, ilk olarak Bizans İmparatoru I. Konstantin (MS 272- 337) zamanında ortaya çıkmış olsa da kavram, 14. yüzyılda ve sonrasında varlığını göstermiş, 16. yüzyılda Martin Luther ile tekrar gündeme gelmiştir. Bilindiği üzere Ortaçağ'da Batı'nın dünya görüşü din ve kilise üzerine kuruluydu.
Birçok dinsel oluşum kendilerini seküler olarak gördüğünden ve sekülerizmin en çok sayıdaki biçimleri dinsizlik olarak tanımlanmadığından dolayı sekülerizmin en doğru anlaşılan biçimi, din karşıtı olmak değildir ancak dinsel tarafsızlığa sahip olmaktır.
Laiklik veya laisizm (laïcité Fransızcadan), devlet yönetiminde dinin veya dinsizliğin referans alınmamasını ve devletin din veya dinsizlik karşısında tarafsız ve tepkisiz olmasını savunan ilkedir.
Ben sekülerleşmeyi basitçe şöyle tanımlıyorum: İnsanın, bireyin, yurttaşın, müminin hayatına dair aldığı kararlarda dünyevi unsurların uhrevi unsurları ikame etmesi. Bu karar süreçlerinde dünyevi unsurların rolünün artması, uhrevi unsurların rolünün ise azalması.
“Seküler” kelimesi bir sıfattır. Kutsalın karşıtı olan, dünyevi, din dışı anlamlarına gelir. “Seküler” sıfatı, dine, dinlere ve dini yorumlara mesafeyi gösterir. Bununla kast edilen devletin, dünya işlerini dine dayandırmadan yönetmesidir.
Seküler TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Laik yaşama ait, dinden bağımsız olan.
Sekülerizm, ilk olarak Bizans İmparatoru I. Konstantin (MS 272- 337) zamanında ortaya çıkmış olsa da kavram, 14. yüzyılda ve sonrasında varlığını göstermiş, 16. yüzyılda Martin Luther ile tekrar gündeme gelmiştir. Bilindiği üzere Ortaçağ'da Batı'nın dünya görüşü din ve kilise üzerine kuruluydu.
Seküler kelimesi, dünyevi olan ve ahiretin dışında kalan maddi gerçeklikleri ifade etmek için kullanılır. Örnek cümleler: "Seküler bir kafa yapısına sahip olan kişilerle mistik şeyler hakkında konuşulmaz." "Seküler kurumlar dinin kurallarına göre değil, dünyadaki gerçekliklere göre karar verirler."
laik kelimesiyle karıştırılmakta olan bir kavram seküler. laiklik, din ve devlet işlerinde ayrılığı ifade eder. sekülerin anlamı ise siyasi nitelikten çok bireyseldir. bu bağlamda seküler, kişinin dini inancı ne olursa olsun gündelik yaşamının idaresini dünyevi bir akılcılıkla ele alması anlamındadır.
Sekülerleşme, en genel tanımıyla, dinin öneminin azaldığı veya tamamen kaybolduğu bir süreci niteler. Son yarım asırda yaşanan bazı gelişmeler dikkate alınarak, sekülerleşmeden ziyade de sekülerleşme sürecinden söz edilir olmuştur.
Dolayısıyla bu tezde Almanya'da 1990 yılından sonra din ve sekülerlik konuları araştırılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, öncelikle günümüzde Almanya'da sekülerlik ile ilgili yapılan tartışmalar verildikten sonra seküler bir devlet olan Federal Almanya Cumhuriyeti'nde din ve devlet ilişkilerine değinilmiştir.
Sekülerin kelimesinin iki farklı anlamı bulunmaktadır; Birincisi; yüzyıllık, yüzyıl içerisinde bir defa olan şeklinde açıklanmaktadır. İkincisi ise laik hayata ait, dinden bağımsız şeklinde tanımlanmaktadır.
Thomas Luckmann'ın sekülerleşme tanımı şu şekildedir; İnsanların yaşamları boyunca karşılaştıkları sorunları çözmek amacıyla dinin dışında dinamikler arama çabası ve dinin, dini olmayan alanlardaki etkilerinin kısıtlanması, herhangi bir dinin ifade ediliş aracı olmaktan çıkarılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri