Selahattin Altınbaş (d. 1938, Balıkesir, Susurluk – ö. 18 Aralık 2003, Ankara), Türk bestekâr ve ud sanatçısı.
“Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini. Yazık olmuş o gözlerden sana akan yaşlara” 🥀 Selahattin Altınbaş'ın bestelediği meşhur şarkı, ilk kez. 1977 yılında seslendirilmiştir.
Ut üstadı. TRT sanatçısı
1921 yılında, Bandırma'da doğdu. Ut üstadı Altınbaş, 45 yıllık meslek yaşamının 7,5 yılını İstanbul Radyosu'nda, 16 yılını ise Ankara Radyosu'nda geçirdi. Müziğe, Bandırma Halkevi'nde başlayan Altınbaş, Türk Sanat Müziği ve Batı Müziği enstrümanlarının hepsini çaldı.
2009 yılında Verifone Güneydoğu Avrupa Satış Müdürü, 2011 yılında Verifone Güneydoğu Avrupa ve Rusya dolaylı kanallar Satış Müdürü pozisyonuna getirildi. 2013 yılından bu yana Verifone Güneydoğu Avrupa, Türkiye ve Türki Cumhuriyetler'den Sorumlu Genel Müdür ve Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.
ALİ ALTINBAŞ KİMDİR? Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı ve Üyesidir. Ali Altınbaş, Gaziantep'te fıstık çiftçisi 9 çocuklu Altınbaş ailesinin en büyüğü. 64 yaşındaki iş insanı, kuyum, enerji ve eğitim yatırımlarıyla tanınıyor.
İlgili 26 soru bulundu
1916'da Üsküdar'da doğan Yarkent, 1939'da Harp Okulu'ndan mezun olmuş, 1949-50 yıllarında Harp Akademisi'nde okumuş ve 1954'te geçirdiği kaza sonucu askerlikten ayrılmıştı. Turgut Yarkent'in 100'den fazla şiiri, Türk Sanat Müziği'nin sevilen eserlerine güfte oldu.
Cem Adrian - Cem Adrian - Duydum Ki Unutmuşsun (Official Video) - YouTube.
Duydum ki unutmuşsun, gözlerimin rengini. olmalarına rağmen kalıplaşmış biçimde bitişik yazılır: 14. "mi" ister soru anlamı, ister pekiştirme, ister "–diği zaman" anlamında kullanılsın, daima ayrı yazılır; kendisine gelen ekler bitişir.
Milliyet gazetesinin 1977'de açmış olduğu "Yılın Sevilen Şarkıları" yarışmasında muhayyer kürdi makamındaki "Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini" ve hüzzam makamındaki "Ömrümüzün son demi, sonbaharıdır artık" adlı şarkılarıyla ödül aldı.
Aitlik belirten –ki eki büyük ünlü uyumuna uymaz. Örneğin; sabahki, arabadaki, masadaki, onunki, vb.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
Şair ne yazacağını düşünüyor ve sonunda kızın ağzından arkadaşına hitap edercesine şiiri yazıyor. Yazdığı şiiri Muhayyerkürdî makamında Selahattin Altınbaş besteledi. Milliyet gazetesinin 1977'de açmış olduğu "Yılın Sevilen Şarkıları" yarışmasında "Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini" eseri ödül aldı.
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey.
Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Sadece başlangıçta “Vali Bey” diyenler oluyordu, ama sonra “Vali Hanım” olağan bir hitap oldu.
5. Rengin tonunu belirtmek üzere renkten önce kullanılan sıfatlar ayrı yazılır: açık mavi, açık yeşil, kara sarı, kirli sarı, koyu mavi, koyu yeşil vb.
Türk Dil Kurumuna göre diğer bir ifadeyle TDK'ya göre " ilgili kelime " maalesef" olarak yazılmaktadır. Ancak günümüzde bu kelime bazı kimseler tarafından "malesef " olarak hatalı bir şekilde yazılabilmektedir. Kelimenin doğru yazılışı "Maalesef" şeklinde olanıdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Peş peşe kelimesi TDK'ya göre yazılışı ayrı olan kelimeler arasında bulunuyor. Yanlış kullanım şeklinde gerçekleştirenler bu kelimeyi birleşik olarak kullanabiliyorlar.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
TDK'ya göre karnabahar kelimesinin doğru yazılışı "karnabahar"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK'ya göre tabii ki kelimesinin doğru yazılışı "tabii ki"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
En çok merak edilen ve aynı zamanda İnternetten araştırılan sözcüklerden biri denizaltı kelimesi olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda kelimenin doğru şekilde yazılışı 'denizaltı' biçiminde ele alınır. Yani bu doğrultuda bitişik olarak kullanılması gereken sözcük grupları içerisinde bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri