Aslen Denizli'nin, Çal ilçesinden olup, babası Denizli Mebusu Sadık Bey'in görevi nedeniyle henüz 3 yaşındayken Denizli'lerin yoğun olarak yaşadığı İstanbul'un Altunizade semtine taşınmışlardır. Babasının karşı çıkmasına rağmen 12 yaşında ud çalarak musikiye başladı.
Selahattin Pınar, 22 Ocak 1902 yılında İstanbul Üsküdar Altunizade'de doğmuştur.
Selahattin Pınar (22 Ocak 1902, Denizli - 6 Şubat 1960, İstanbul), klasik Türk müziği bestecisi, udi ve tanburidir.
4 Kasım 1993 tarihinde Adana'da dünyaya gelen Pınar Deniz, aslen Mardinli ve Arap kökenlidir. 2 yaşından itibaren İstanbul, Tarabya'da büyüdü.
İlgili 40 soru bulundu
Selahattin Alpay 1950 yılında Malatya'da doğdu.
Afife, 1902 yılında İstanbul'un Kadıköy semtinde dünyaya geldi. 10 Kasım 1918 günü Darülbedayi'ye talebe olarak kabul olunan Beyza, Refika, Behire ve Memduha adlı beş kızdan biriydi. Afife ve Refika hariç öteki kızlar daha fazla dayanamamış ve "nasılsa sahneye çıkamayacakları" gerekçesiyle tiyatroyu bırakmışlardı.
Türk tiyatrosunun sembol isimlerinden biri olan Afife Jale, sahneye çıkan ilk Müslüman kadın oyuncudur. Müslüman-Türk kadınların tiyatro sahnelerine çıkmasına öncülük etmiştir. Onun adına 1997'den beri Afife Tiyatro Ödülleri düzenlenmektedir. Aynı zamanda hayatı pek çok filme konu olmuştur.
1902 yılında İstanbul'da doğan Afife Jale, Cumhuriyet'in ilanından önce sahneye çıkan ilk Müslüman ve Türk kadını. Sahneye çıkmanın Müslüman kadınlara yasak olduğu bir dönemde henüz on altı yaşındayken Darülbedayi'ye girdi. İlk kez 1920'de Kadıköy'deki Apollon Tiyatrosu'nda ''Yamalar'' adlı oyunla sahneye çıktı.
Bedia Muvahhit, 31 Temmuz 1923 tarihinde İzmir'de ilk kez sahneye çıkışını şöyle anlatmıştır: “Eşim Muvahhit, İzmir'e arkadaşlarıyla bir turne yapmıştı. Ben de gittim.
Sahneye çıkan ilk Türk-Müslüman kadın ise Hüseyin Suat'ın “Yamalar” adlı oyununda, Emel rolü ile Afife Jale oldu. Asıl ismi Afife olan sanatçı, “Yamalar” oyununda “Jale” takma ismini kullandı ve daha sonraları Afife Jale adıyla anıldı.
Ülkemizde sahneye çıkan ilk tiyatro oyuncusu Afife Jale'dir.
Afife Jale yaşamının son yıllarını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde geçirdi, henüz 39 yaşındayken orada öldü. Yazar Hüseyin Suat'ın, sahneye ilk çıktığı gece alnından öperek ona; “Bizim sahnemize bir fedai gerekti. Sen işte o fedaisin” demişti.
Salacak Mah., Bestekar Selahattin Pınar Sok., No:123, Üsküdar, İstanbul, Türkiye, Sungur Apt., D:3.
Pınar Eliçe, 1988 yılında Maksim gazinosunda çalışmaya başladı. Sahne hayatına oryantal olarak başlayan Pınar Eliçe, daha sonra solistliğe geçiş yaptı. Bu sırada Aksaray Musiki Cemiyeti'ne katıldı. Aynı gazinoda Sibel Can'dan sonra ikinci isim ve 1992 yılında assolist oldu.
2015 yılında yendiği meme kanserine 2022 yılında tekrar yakalanan ve tedavi gören tiyatro oyuncusu Pınar Alsan Ünsal, 52 yaşında hayatını kaybetti.
İlk Türk kadın tiyatro oyucusudur. Afife Jale, 1902 de orta halli bir ailenin kızı olarak İstanbul'un Kadıköy semtinde dünyaya geldi. Dr. Sait Paşa'nın torunudur ve babası Hidayet beydir.
Dârülbedâyi ya da asıl adıyla Dârü'l-bedâyi-i Osmânî, 27 Ekim 1914 tarihinde İstanbul Belediyesi bünyesinde konservatuvar olarak açıldıktan sonra okul hüviyetinden çıkıp bir tiyatro topluluğuna dönüşen; hâlen İstanbul Şehir Tiyatroları adıyla varlığını sürdüren sanat kurumu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri