Fatma Aliye 9 Ekim 1862'de İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Yazar, ünlü tarihçi Ahmed Cevdet Paşa ile Adviye Hanım'ın kızıdır. Ağabeyi Ali Sedat Bey'in evde özel hocalardan aldığı dersleri dinlemesi sayesinde kendini geliştirmiştir. Fransızca merakının ortaya çıkması üzerine ders alarak çok iyi düzeyde öğrenmiştir.
Fatma Aliye 17 yaşında iken Kolağası Faik bey ile evlendi bu evlilikten 4 kız çocuğu dünyaya geldi. Kızlarını da kendisi gibi hırslı ve çalışkan olarak yetiştirdi. Kızlarına verdiği eğitim ileride torunu tiyatro ve sinema oyuncusu olan Suna Selen'e yol açmıştı.
Fatma Aliye; devlet ve ilim adamı, tarihçi, hukukçu ve şair Ahmet Cevdet Paşa'nın kızıdır. 9 Ekim 1862'de İstanbul'da doğmuş ve 13 Temmuz 1936'da İstanbul'da ölen yazar Türk edebiyatında bazı yeniliklerin ismidir. Babası gibi pek çok alanda çalışma yapmış kadın yazardır.
Fatma Aliye Hanım, Türk edebiyatının ilk kadın romancısı olarak tanınmaktadır. Her ne kadar Zafer Hanım'ın 1877'de yayınladığı Aşk-ı Vatan adlı bir roman var ise de yazarın tek bir roman yayınlaması, edebiyat dünyasında romancı olması için yeterli kabul edilmemektedir.
Fatma Aliye (1862-1936) - 50 Türk lirası
Ülkemizin ilk kadın filozofu ve kadın romancılarından Fatma Aliye, 1862 yılında İstanbul'da doğdu. Kariyerine, 1889 yılında George Ohnet'in “Volonté” adlı romanını “Meram” adıyla Türkçe'ye çevirerek başladı.
İlgili 40 soru bulundu
Dr. Aydın Sayılı, 10 TL'de Prof. Dr. Cahit Arf, 20 TL'de mimar Kemalettin, 50 TL'de Fatma Aliye, 100 TL'de Buhurizade Mustafa Itri Efendi, 200 TL'de Yunus Emre resimleri yer alıyor.
Türk Edebiyatı'nın ilk kadın yazarı 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı romanıyla Zafer Hanım olsa da, yaşamı boyunca tek esere sahip olması gerekçesiyle ilk kadın yazar 5 romanıyla Fatma Aliye Topuz olarak kabul edilir.
Muhadarat, ilk Türk kadın romancı ve yazar Fatma Aliye Hanım'ın en önemli romanlarından biridir ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen “100 Temel Eser” arasındadır.
Fatma Aliye 9 Ekim 1862'de İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Yazar, ünlü tarihçi Ahmed Cevdet Paşa ile Adviye Hanım'ın kızıdır. Ağabeyi Ali Sedat Bey'in evde özel hocalardan aldığı dersleri dinlemesi sayesinde kendini geliştirmiştir. Fransızca merakının ortaya çıkması üzerine ders alarak çok iyi düzeyde öğrenmiştir.
Fatma Aliye, Ahmet Cevdet Paşa'nın kızıdır. Türk edebiyatı tarihinde ilk kadın romancı olarak bilinmektedir. Ahmet Mithat Efendi ile beraber “Hayal ve Hakikat” adlı bir roman kaleme almışlardır. Roman, biyografi, felsefe, tarih türlerinde eserler kaleme almış ve eserleri kısa sürede batı dillerine çevrilmiştir.
50 TL'lik banknotlarda fotoğrafı bulunan, Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye, ünlü oyuncunun anneannesi. 50 TL'lik banknotların üzerinde fotoğrafı olan Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye Topuz, ünlü oyuncu Suna Selen'in anneannesi.
Fatma Aliye Topuz, hukukçu ve tarihçi Ahmed Cevdet Paşa ile Rabia Adviye Hanım'ın en büyük kızı olarak, 22 Ekim 1862'de İstanbul'da dünyaya geldi.
25 Ocak 1923'te İstanbul Nişantaşı'nda doğan yazarın tam adı Mustafa Hıfzı Topuz'dur. Kimi eserlerinde Topuzoğlu imzasını da kullanmıştır. Babasının adı Ahmet Rami, annesinin adı Melahat'tır. Çocukluğunda kendisiyle ilgilenen kişi Şeyh Edebali soyundan gelen anneannesi Rebia Hanım'dır.
Notre Dame de Sion mezunu, küçük kızı Zübeyde İsmet hanımın ailesinden ayrılarak katolik rahibesi olmasıyla sonuçlanan maceranın ve bu konu etrafında devrin gazetelerine akseden haberlerin kendisini şiddetle sarstığı, yayımlanan mektuplarından anlaşılan Fatma Aliye Hanım, bu acıyla İstanbul'da vefat etti ve Feriköy ...
Fatma Aliye Hanım, Türk Edebiyatı'nın ilk kadın romancısı olarak kabul görmektedir. Ahmet Mithat Efendi ile yazdığı Hayal ve Hakikat'in dışında tek başına kaleme aldığı dört romanı vardır. Bunlar, Muhadarat (1891-1892), Refet (1896-1897), Udi (1897-1898) ve Enin (1910) adlı eserlerdir.
Fatma Aliye Hanım 1862-1936 yılları arasında yaşamış Türkiye'nin ilk kadın romancısı olarak bilinir. Babası Atatürk Kitaplığı Dijital Koleksiyonlar içerisinde eserleri de bulunan yazar ve tarihçi Ahmet Cevdet Paşa'dır.
Fatma Aliye Hanım (1862-1936), Tanzimat döneminde doğmuş, kadın ve kadın sorunlarına ilişkin eserlerini ve yazılarını ise II. Abdülhamit döneminde vermiştir.
İki âlim arasında gerçekleşen sohbet ve münakaşalar belli bir tarihten itibaren derlenerek kitap haline getirilmiş, bu eserler de muhâdarât veya mecâlis adıyla anılmıştır.
MERAM (FATMA ALİYE HANIM) Fatma Aliye Hanım'ın Fransız yazar George Ohnet'nin (1848-1918) Volonté adlı romanının çevirisi.
Fatma Aliye, 13 Temmuz 1936 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Cenazesi Feriköy Mezarlığı'na gömüldü. Fatma Aliye Hanım, ilk Osmanlı kadın feministlerden Emine Semiye Önasya'nın ablası, tiyatro ve sinema oyuncusu Suna Selen'in anneannesidir.
Yunus Emre, Mevlana, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Aziz Nesin, Ahmet Hamdi Tanpınar, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Nedim Gürsel, Latife Tekin, Gülten Akın, Ayşe Kulin, Erendiz Atasü, Buket Uzuner, İnci Aral, Perihan Mağden, Enis Batur, Elif Şafak ve 2006 Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan Orhan Pamuk gibi isimler, dünya ...
İstanbul Millet Kütüphanesinde bulunan elimizdeki tek nüshanın son sayfasında verilen bilgiden Kâşgarlı Mahmud'un Dîvânu Lugâti't-Türk'ü 25 Ocak 1072 günü yazmaya başladığı, 10 Şubat 1074 günü tamamladığı açıkça anlaşılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri