Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi » Makale » KAYSERİ'DE YAŞAYAN GÖÇMEN MÜZİSYENLER (SELANİK GÖÇMENLERİ)
Mübadillerin yoğun olarak iskân edildikleri şehirler; Adana, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin, Niğde, Nevşehir, Samsun, Tokat ve Tekirdağ idi.
büyük bir çoğunluğunun kökeni konya karaman bölgesine dayanmaktadır.
Osmanlı dönemlerinde Selanik, Avrupa'dan gelen Yahudi göçmenlerinin merkeziydi. İlk Yahudiler 1470 yılında, sonra 15.yy.'ın sonralarında, daha sonra da 18.yy.'ın başlarında gelmişlerdir. Selanik Yahudi göçmenleri Eskenazi'ler ve Sepharadim'ler olarak iki kategoriye ayrılmaktadırlar.
Mevcut bilgilere göre Atatürk'ün baba soyu Konya / Karaman'dan göçürülerek Makedonya'ya gelmişlerdir. Manastır Vilayeti'ne bağlı Debre - i Bala Sancağı'nın Kocacık Nahiyesi ( Köyü)'ne yerleşen takriben 1830'larda Selanik'e göçmüştür. Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi burada takriben 1839'da dünyaya gelmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Hayatı tam bir göç serüveni olan bu Yörük oymağına yeni yerleşim yerlerinde de Selanik muhacirleri adı verilmiştir.
YUNANİSTAN'DAN GELEN GÖÇMENLERİN İSKÂNI
Bu göçlerden bir kısmı belli b; r anlaş- maya dayanırken, bazen de âdet; bir kaçış niteliği taşımaktadır. 1923- 1925 yılları arasında Yunanistan'dan Türkiye'ye olan göç hareketi Türk-Yunan tarafları arasında yapılan bir anlaşma sonunda ger- çekleşmiştir.
Göçmenler Selanik'ten vapurlarla, trenle ve karayolu ile Anadolu'ya gönderilmişlerdir. Vapurlarla gelenler İstanbul, İzmir, Samsun ve Mersin limanlarına çıkmışlar, oralardan da Anadolu'nun çeşitli yerlerine dağıtılmışlardır.
Selanik, Yunanistan'da bulunan ve bu ülkenin en büyük ikinci şehridir. Aynı zamanda burası Yunan Makedonyası bölgesinin de yönetim merkezidir. Bizim için Selanik'in en önemli yanı ise Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu şehir olmasıdır.
Selanik göçmenlerinin Yunan vatandaşlığı şartları Yunan etnik kökene sahip olduklarını kanıtlamaktır. Yunan veya Yunan vatandaşı olan anne- baba, büyükanne- büyükbabaya sahip olan Selanik göçmenleri aile cüzdanları ile Yunan vatandaşlığı başvurusunda bulunabilmektedir.
Bu Türkler ağırlıklı olarak Oğuzların Avşar boyundan gelmektedirler. Menşeleri günümüz Niğde, Kırşehir, Maraş, Mersin, Adana, Antep, Halep, Malatya illeri ile Sivas'ın güney ilçelerinden iskan edilen Türkmenlerdir.
Kayı boyundan gelenler 1490'lı yıllarda KAYALARDA yerleşmeye başlayarak yaklaşık 530 yıl sonra 1923 yılından itibaren Anadolu'ya Dönmüşlerdir.
Selanik; Türklerin, Yahudilerin, Yunanların, Bulgarların ve diğer Balkan halklarının yaşadığı kozmopolit ve çok kültürlü bir kentti.
1) Selanik ve Balkanlarda Türk, Rum, Ermeni, Bulgar, Sırp ve Yahudi gibi farklı milletlerden insanlar yaşıyordu. 19. yüzyıla kadar huzur ve güven içerisinde yaşayan bu milletler, Fransız İhtilali'nin ortaya çıkardığı düşüncelerden etkilenmişler ve 19. yüzyıldan sonra bu bölgede pek çok siyasi çatışma yaşanmıştır.
Selanik, Yunanistan sınırları içerisinde yer alan bir ildir.
Yunanistan'da resmi dil nüfusun %99'u tarafından konuşulan Yunanca'dır. Ayrıca bazı resmi olmayan azınlık dilleri ve bazı Yunan lehçeleri de konuşulmaktadır. Yunanlar tarafından en yaygın olarak öğrenilen yabancı diller İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca'dır.
Selanik Milattan Önce 315 yılında Cassender tarafından kurulmuş olup, Makedonya Krallığına bağlı özerk bir bölgeydi. 168 yılında Roma yönetimi altına girip 1204 tarihinde ise Latin devleti tarafından işgal edilmiştir.
1912'den 1924 yılına kadar 12 yıl Yunanistan Vatandaşı olarak yaşamını sürdüren Selanikli Müslümanlar ile Selanikli Hıristiyanlar ve Museviler arasında ufak tefek anlaşmazlıklar dışında ciddi hiçbir sorun yaşanmamış.
Mübadil, Türk Dil Kurumundaki anlamına göre başkasının yerine getirilmiş olan demektir. Göçe tabi tutulan ya da göç etmek zorunda bırakılan kişilere mübadil denir.
Türkiye'nin farklı bölgelerine; Trakya'ya, Edirne'ye, Bursa'ya, İzmir'e, hatta Anadolu'nun iç kısımlarına Balkan ülkelerinden, Bulgaristan'dan gelip yerleşen göçmenlerle karşılaşırız. Ancak Balkan topraklarından Diyarbakır'a göç eden Bulgaristan göçmenlerinin Türkler olduğunu kaç kişi bilir?
Yüzde 90'ı çiftçilik yapan Bulgaristan Türklerinin 1949 yılından sonra el konulan topraklarının kooperatifleştirilmesi ise göçü hızlandırmıştır. 10 Ağustos 1950 tarihinde Bulgar hükümeti, Türkiye'ye sert bir nota vererek 10 Kasım 1950 tarihine kadar 250.000 kişinin Türkiye tarafından göçmen olarak kabulünü istedi.
Selanik şehrinde de 24.528 Müslüman – Türk, 11.706 Rum, 1.111 Bulgar ve 39.495 Yahudi bulunmakta idi. Diğer azınlıklarla birlikte şehrin nüfusu 78.202 idi[6]. XIX. yüzyılın başında Selanik yine bir sancaktır; fakat eyaletler gibi bir vezir yönetimindedir.
Kayıtlara göre Selânik 16. yüzyılda dünya üzerindeki en kalabalık Yahudi nüfusuna sahip şehir olarak gösteriliyordu. İzmirli Yahudi bir din aliminin 17. yüzyılda Mesihliğini ilan etmesi Selânik'in kaderini etkileyen bir başka hadise oldu.
Yörükler, göçebe olan, çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası'nda yaşayan Oğuz kökenli bir Türk alt grubudur. Balkanlar'daki Yörükler, Kuzey Makedonya'nın doğu kesimlerinden Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya'ya kadar geniş bir alana yayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri