Yunanistan'da resmi dil nüfusun %99'u tarafından konuşulan Yunanca'dır. Ayrıca bazı resmi olmayan azınlık dilleri ve bazı Yunan lehçeleri de konuşulmaktadır. Yunanlar tarafından en yaygın olarak öğrenilen yabancı diller İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca'dır.
Selanik; Yunanistan'da yer alan büyük bir şehirdir. Selanik'in resmi dili Yunancadır. İngilizce de kullanılan diller arasındadır. 300 bin nüfusa sahiptir.
1912'de kaybedilen Selanik'te hala bir Türk azınlığı yaşıyor. Ancak Türk azınlığın şehirde kimliksel olarak hiçbir hakkı tesis edilmiyor. Millet Gazetesinin haberine göre Selanik'te yaşayan yaklaşık 7 bin Türk, Yunan makamları camilerin açılmasına izin vermediği için ibadetlerini apartman dairelerinde yapıyor.
Selanik, Yunanistan'da bulunan ve bu ülkenin en büyük ikinci şehridir. Aynı zamanda burası Yunan Makedonyası bölgesinin de yönetim merkezidir.
Selanik (Yunanca: Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης), Yunanistan'ın bölgesel birimlerinden biri.
İlgili 43 soru bulundu
Günümüzde Başkonsolosluk alanı içinde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin toprağı sayılan “Atatürk Evi”, bugün sınırlarımız dâhilinde bulunmasa da, her Türk'ün kalbinde özel bir yere sahip olup, Selanik'e giden soydaşlarımızın ilk olarak ziyaret ettiği ve Türkiye için manevi değeri son derece yüksek olan bir ...
Selanik, Yunanistan sınırları içerisinde yer alan bir ildir. Uzunca bir süre Osmanlı Devleti yönetiminde kalan Selanik, 20. YY'da Yunanistan hakimiyetine geçmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir.
Şehir 1204 yılında, başkent Konstantinopolis Dördüncü Haçlı Seferi sırasında işgal edilince Bizans'ın elinden çıktı ve Latin Selanik Krallığı'nın merkezi haline geldi. Aziz Dimitrios, Aya Sofya gibi birçok önemli Ortodoks kilisesi yerel halkı rencide edecek biçimde Roma Katolik kilisesine dönüştürüldü.
Ancak, Batı'dan gelen fikir akımlarına ve Balkanlarda yaşayan kavimlerin tahrik ve propagandalarına karşı da açık olan Selanik şehri, Balkan Harbinden sonrası 8 Kasım 1912'de, Yunanlılara teslim edilmiştir.
Yunanistan'ı ziyaret etmek isteyen ya da transit geçmek isteyen umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımız Yunan vize rejimine göre vizeye tabidirler. Hususi, hizmet ve diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftırlar.
1870 yılından önce Rodoslu Müderris Hacı Mehmet Vakfı'nca yaptırılan ev önce İbrahim Zühdü Efendi'nin, daha sonra Selanikli Abdullah Ağa ve eşi Ümmü Gülsüm'ün mülkiyetine geçmiştir. Ali Rıza Efendi, bu evi 1878'de kiraladı. Yaygın görüşe göre Mustafa Kemal, evin ikinci katında, güney taraftaki odada dünyaya geldi.
Yunanistan ile Türkiye arasında çifte vatandaşlık anlaşması bulunmuyor. Dolayısıyla böyle bir durum hukuken mümkün değil.
Selanik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Atkı, hırka vb.nde kullanılan bir tür örgü biçimi.
büyük bir çoğunluğunun kökeni konya karaman bölgesine dayanmaktadır.
Yunanca adı Thessaloniki olan Selanik, Milattan Önce 315 yılında Makedonya Kralı Kassandros tarafından bugünkü Thermi'de kurulmuş. Kassandros, Makedonya tahtında hak iddia edebilmek için evlendiği Büyük İskender'in kız kardeşi Thessalonike'nin adını bu şehre vermiş.
Selanik ne yenir ? Selanik Böreği, Selanik gevreği, Kaçamak, Selanik yoğurdu, Selanik fasulyesi, Barbuşka tatlısı, Selanik usulü peynir tatlısı, Selanik baklavası şehrin en meşhur yemekleridir. Bunlardan birini muhakkak denemelisiniz.
1) Selanikli Yunanlılar. 2) Nazilerin katlettiği Selanikli yahudiler. 3) 1924'te mübadeleyle Türkiye'ye göç eden Selanikli müslümanlar. 4) Aynı mübadeleyle gelen ''dönmeler.'' İşte ''Selanikli'' denildiğinde, özellikle son kategoride olanlar kastedilir.
Tarihi Türk kenti, 1913 Atina Antlaşması ile resmen Yunanistan'a bırakıldı. O dönem kentte 61 bin 430 Yahudi, 45 bin 867 Türk, 39 bin 956 Yunan yaşıyordu.
Dedesi Ahmet ve dedesinin kardeşi Hafız Mehmet Emin'in taşıdığı “Kızıl” lakabı ve yerleştikleri nahiyenin adı olan Kocacık'ın da gösterdiği üzere, Mustafa Kemal'in baba tarafından soyu, Anadolu'nun da Türkleşmesinde önemli roller oynayan Kızıl-Oğuz yahut Kocacık Yörüklerine/Türkmenlerine dayanmaktadır.
Atatürk'ün anne soyu da 1466'larda Anadolu'dan gelerek Rumeli'ye iskan edilen Türkmenlere dayanmaktadır. Atatürk “Benim atalarım Anadolu'dan Rumeli'ye gelmiş Yörük Türkmenlerindendir.” demiştir.
Anıtkabir, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer almaktadır. Ankara Anıttepe'de eski adıyla Rasattepe olarak bilinen yerdedir. Anıtkabir Ankara'nın neresinde derseniz; "Yücetepe, Akdeniz Cd. No:31, 06570 Çankaya/Ankara" olarak açık adresten ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Atatürk, 1881 yılında Selanik'te Kasımiye mahallesi, Islahhane caddesinde şimdi müze olan evde doğdu.
Osmanlı dönemlerinde Selanik, Avrupa'dan gelen Yahudi göçmenlerinin merkeziydi. İlk Yahudiler 1470 yılında, sonra 15.yy.'ın sonralarında, daha sonra da 18.yy.'ın başlarında gelmişlerdir. Selanik Yahudi göçmenleri Eskenazi'ler ve Sepharadim'ler olarak iki kategoriye ayrılmaktadırlar.
29 Mart 1430'da zorla alman Selanik'ten yedi ay sonra Yanya yöneticileri kendiliklerinden teslim olarak kentin anahtarım Sultan Murad'a teslim etmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri