Klasik anlamda yapılan şelasyon tedavisi, Damar yoluyla EDTA (etilen diamin tetra asetik asit) ile birlikte çoğu kez vitamin B, C, magnezyum ve çinko verilmesine dayanır. Uygulama haftada 2 defa yapılır ve bu işlem ortalama 2- 3 saat sürer.
Damar yoluyla EDTA (etilen diamin tetra asetik asit) verilir. Çok kez vitamin B, C, magnezyum ve çinko birlikte verilir. Uygulama haftada 2 defa yapılır ve bu işlem ortalama 2- 3 saat sürer. Nadiren şelasyon işlemleri ağızdan veya fitil yoluyla da yapılabilirse de başarı şansı damardan olan kadar değildir.
Şelasyon tedavisinin amacı ya demir dengesinin korunması, yani transfüzyonlarla devam eden demir birikimine eşit miktarda demirin vücuttan uzaklaştırılması ya da negatif demir dengesi sağlanarak (vücuda transfüzyonlarla giren demirin üzerinde demir atılımı) vücut demirinin azaltılmasıdır.
Şelasyon kelime anlamı olarak, metallerin bağlanarak atılması demektir. Şelasyon tedavisi vücutta bulunan ağır metallerin uzaklaştırılması yöntemidir. Demir, kurşun, kadmiyum, civa gibi ağır metaller bu yöntemlerle atılabilir.
7. Farmakolojik etki, ilacın şelasyon yapmasına bağlı olabilir: Şelasyon, metal iyonlarının organik moleküler tarafından halka oluşturmak suretiyle bağlanması olayıdır. Organik madde molekülünde metalle halka yapan gruba “ligan” adı verilir.
İlgili 44 soru bulundu
Hangi Belirtiler Gözleniyor? Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
Şelasyon (çelasyon, veya kıskaçlama terimleri de kullanılır) iki veya çok dişli bir kimyasal ligandın iyonik bir substrata bağlanması veya komplekslenmesidir.
Cıvanın, özellikle hafıza ve konsantrasyon sorunları yarattığı, duygusal dengesizlik ve bozukluklara neden olabileceği biliniyor. Akut cıva zehirlenmelerinde vücutta ödem, şişkinlik, sıvı kaybı, vücut kıllarında dökülme, reflekslerde artma görülebilir.
Metal Toksisitesi Nedir? İnsanda metaller zaman içinde “vücut metal yükü” oluşturur ve bazıları (alüminyum, kurşun, kadmiyum gibi) yaş ile birikerek vücuttaki konsantrasyonlarının artması ile toksik etkilere yol açarlar (=Metal Toksisitesi).
Şelasyon bedende biriken zehirli mineral ve metallerin atılması amacıyla yapılır. Demir,kurşun,kadmiyum,civa bu yöntemlerle atılabilir. Damar yoluyla EDTA (etilen diamin tetra asetik asit) verilir. Çok kez vitamin B, C, magnezyum ve çinko birlikte verilir.
Bütün ağır metaller değişik yollarla (yiyecekler, içme suları, diş dolguları, çevresel kirlilikler) insan vücuduna girmektedir. Ağır metal yüklenmesinden kaynaklanan semptomların listesi oldukça uzundur: alerji, kronik yorgunluk, depresyon, eklem ağrısı, baş ağrısı ve kronik hastalıklardır.
Organik civa, Gİ sisteminden ve solunum yolundan iyi emilir. Civa, emildikten sonra büyük bir dağılım hacmine sahiptir ve böbrekler, karaciğer, dalak ve SSS'ne dağılır. Eliminasyon yarılanma ömrü 30-70 gün arasında değişmektedir. Tüm civa türleri dışkı ile atılır.
Şelasyon ajanları, metal iyonlarını 'şelat' olarak adlandırılan kompleks halka benzeri yapı oluşturmak üzere bağlayabilen organik veya inorganik bileşiklerdir. ligand atomunu içeren halka yapıları oluşturur.
Magnezyumun alüminyum ve kurşun gibi ağır metallerin vücuttan atılmasında etkili olduğu biliniyor.
Ağır metaller, Ağır metal kan testi, kanda potansiyel nitelikte bulunan zararlı metallerin seviyelerinin ölçülmesi amacıyla gerçekleştirilen bir laboratuvar testidir. Ağır metal kan testleri yoluyla miktarı ölçülen en yaygın metaller; kurşun, cıva, arsenik ve kadmiyumdur.
*Ağır metalleri vücuttan atan detoks içeceği tarifi: 1 adet orta boy havuç, 1 adet küçük boy kırmızı pancar, 10 sap taze ıspanak, 7 sap taze fesleğen, 1 kereviz sapı, 1 portakal, 2 parmak büyüklüğünde taze zencefil kökü, 1 limon ve 1 fincan içme suyunu katı meyve sıkacağından geçirin ve her gün taze olarak hazırlayın.
Ağır metaller hava ve deri yoluyla vücuda girip vücudu zehirlemektedir. Bedeninizde yumuşak dokular içinde birikir ve çok zor atılır. Bazı durumlarda içme suyundan ağır metal vücuda girmektedir. Bu nedenle içme suyunun pH derecesi ve temizliği sağlığınız için çok önemlidir.
Ağır metaller organizmaya ağız, solunum ve deri yolu ile alınır ve çoğu özel bir destek olmadan vücudun boşaltım yolları ile (böbrek, karaciğer, barsak, akciğer, deri) atılamazlar. Bu nedenle ağır metallerin büyük bir bölümü, biyolojik organizmalarda birikirler.
Bu ağır metaller arsenik, kadmiyum, kobalt, krom, bakır, cıva, manganez, nikel, kurşun, kalay ve titanyumdur. Ağır metaller, endüstriyel üretim veya kirlilikten kaynaklanan yoğunlaştırılmış ağır metal kaynaklarının içinde ve çevresinde havada, toprakta ve içme veya yer altı su kaynaklarında birikebilmektedir.
Günümüzde cıvaya oldukça fazla maruz kalmamız nedeniyle, çocuklarımız dokularında cıva birikimi ile doğmakta olup, doğumsal anomalilerin, otizmin, hiperaktivite ve dikkat eksikliği sendromunun, öğrenme bozukluğunun ve diğer gelişimsel bozuklukların artmasının başlıca nedenidir.
Kanda ve idrarda bulunan civa miktarı toksisite derecesi ile korelasyon gösterir. Normal tam kan civa düzeyi genelde 10 μg/L' den düşüktür. Meslekleri nedeni ile ılımlı miktarlarda civaya maruz kalan bireylerde kanda rutin olarak 15 μg/L' ye varan civa düzeyleri belirlenir.
Şelat bir metali yarayışsız bileşik oluşumundan koruyan molekül yapısıdır. Şelatlar üç bileşenden oluşur. Kapsadıkları metal (Örnek; Fe+3), şelat maddesi (EDTA, DTPA, EDDHA) ve ek iyondur (Na+ya da NH4+ ). Şelatlar kapsadıkları metali bitkinin kullanımına sunar fakat kendileri bitkiye girmezler.
Gıdaların içerisinde bulunan serbest metal iyonları, gıdalarda çökelmelere, acılaşmalara, besleyici özelliklerde kayıplara neden olur. Bu metal iyonlarınıyla stabil yapılarak oluşturarak renk bozulmalarını, acılaşmaları ve besin değerlerinde oluşan kayıplarını engelleyen maddelere “şelat ajanları” denir.
Şelat terimi, toprak moleküllerinin, bitki besin elementleri ve mineral maddeleri tutabilmek için oluşturdukları kıskaç şeklindeki yapıyı ifade etmek için kullanılmaktadır. Şelatlama aynı zamanda çelasyon veya kıskaçlama olarak da bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri