Hanbel -bir kısım görüşleri itibariyle Ebû Hanîfe- Evzaî, Sevrî gibi müctehid imamlar, Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd, Dârimî, İbn Mende, İbn Kuteybe ve Beyhaký gibi hadisçiler, Taberî, Hatîb el-Bağdâdî, Tahâvî, İbnü'l-Cevzî ve İbn Kudâme gibi bilginler Selef düşüncesinin önde gelen isimleri arasında sayılabilir.
Hanbeliliğin de kurucusu olan İmam Ahmed bin Hanbel ile ilk devresini yaşayan Selefilik, Harranlı İbn-i Teymiyye ile ikinci aşamasını geçirdi. Günümüzde de devam eden üçüncü kuşağın öncüsü, 18. yüzyılın başında doğmuş olan Muhammed bin Abdülvahhab'dır.
Ehl-i hadîs çizgisinin III (IX) ve IV. (X.) yüzyıllarda Bağdat'taki önemli temsilcileri Hanbelî imamlarından Ebû Bekir el-Hallâl, Hasan b. Ali el-Berbehârî ve İbn Batta el-Ukberî'dir.
Selefi düşüncenin en belirgin yönü, tevhid ilkesini savunma ve şirki (putperestliği) reddetme konusunda katı bir bakış açısıdır. Böylece selefiler, evliyaların kabirlerini ve türbelerini ziyaret etmeyi ve çevrelerini tavaf etmeyi yasaklarlar.
Zamanla İmam Mâlik, Selefiye mezhebinin bir ekol ve mezhep haline gelmesine vesile olduğundan Selefiye mezhebinin kurucusu kabul edilir.
İlgili 44 soru bulundu
Yani Hanefi ve Maliki mezhepleri Selef mezhepleridir.
Genellikle fıkıhta Hanbelî olanlar akaidde Selefî'dirler. Hadisle ilgilenen bilginler de çoğunlukla Selef inancını benimsemişlerdir. Günümüzde dünya müslümanlarının % 12'si Selefî'dirler. En yoğun oldukları ülkeler Suudi Arabistan, Küveyt ve Körfez ülkeleridir.
Zaten Selefîler Eş'arî ve Mâtürîdiliği reddeder.
VEHHÂBÎ HAREKET VE “SELEFÎLİK”
Bu tür bir “Selefîlik” anlayışına göre müteşabih ayetleri ve haberi sıfatları te'vil etmek caiz değildir.
İmam-ı Gazali hazretleri, selefiyenin değil, selef mezhebinin yani Ehl-i sünnet mezhebinin hak olduğunu bunun zıddının bid'at ve dalalet olduğunu bildirmiştir. Elbette Selefin mezhebi olan Ehl-i sünnet mezhebi haktır, bunun gayrısı bid'at ve dalalettir.
TDK'ye Göre Selef Sözcük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu selef kelimesini bir meslekte ya da görevde kendinden önce bulunan yada yerine geçilen kimselere verilen isim olarak açıklamaktadır. Ayrıca selef kelimesi öncel ve halef karşıtı olarak da bilinmektedir.
Selefilik bir mezhep değildir. O daha ziyade korumacı bir zihniyet ve dünya görüşüdür.
"Selefiye" en basit tabiri ile "selefin, yani geçmişte ve özellikle de İslam'ın ilk zamanlarında yaşamış olanların yolundan gidip sadece Kur'an'a ve sünnete bağlı olup mezhep imamlarının hükümlerini kabul etmemek, yani yoruma karşı çıkmak demektir; bu yolu kabul edenlere "Selefî" denir.
Aralarındaki en belirgin fark şudur: Selef alimleri, metafizik âlemle ilgili nasların / Kur'an ve hadis metinlerinin yorumlanmasını doğru bulmamaktadır. Onları olduğu gibi kabul edip hakikatini Allah'a havale ederler.
Öyle ki, Selef ya da Selef-i Salihin kavramları ile Selefiyye kavramları yer değiştirerek aynileşmeye ve böylelikle Sünniliğin öncü mezhebi olarak Selefilik anılmaya başlandı.
İslam düşünce tarihinde terim olarak selef, "Hz. Peygamber'in (s.a.v.) kalınmasını savunan düşünce ve zihniyettir.
18. yüzyılda Muhammed bin Abdülvehhâb tarafından Arap Yarımadası'nda yayılan Vehhabilik (mensupları Vehhabi kelimesini uygun görmediği için Selefilik şeklinde adlandırmayı tercih etmektedir) Sünni İslam'ın Suudi Arabistan'daki resmi ve baskın formudur.
Vehhâbîler, bid'attir diye birçok mübah olan şeylere hücum etmişler, yasaklamışlardır. Meselâ mevlîd toplantıları bunlardan biridir. Buna göre mevlîd okumak, okutmak, sünnet ve nafile namazları kılmak da Vehhâbîlerin yasakladıkları şeyler arasındadır(16).
Nitekim sonraki asırlarda kendilerini Selefî olarak tanıtan zümreler, selefin ümmet nezdindeki itibarını ve kabulünü kullanarak bidat görüşlerinin rağbet görmesi için kendilerine Selefîyyûn yani “selefe tâbi olanlar” demiştir.
Sünniler günümüzde inanç açısından Maturidilik ve Eşarilik, fıkhi açıdan da Hanefi, Şafii, Maliki ve Hanbelî mezheplerine bağlıdırlar. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefi mezhebi itikad olarak Maturidiliğe diğer üç mezhep ise Eşariliğe bağlıdırlar.
Modern zamanlarda kendilerini Selefiyye'ye nispet ederek ortaya çıkan Neo-Selefîk ise, belli bir mezhep, meşrep veya grup ismi olmaktan ziyade, uçlarda dolaşan bir din dilini benimseyerek dışlamacı, suçlayıcı, itham edici, tekfîr edici ve sorun üretici bütün şiddet taraftarı dinî akımların ortak şemsiye adıdır.
Ebu Bekir'in, Ömer'in şanı, büyüklüğü öne alınarak onlara tabi olmak daha evladır şeklinde bir söz söylemeden önce onu Allah resulünün yapıp yapmadığıdır. Veyahut o konuda Allah Resulüne ters düşülüp düşülmediğidir. Hemen menhece dönülüyor. Biz buna Selefin menheci diyoruz.
“Selef” kelimesi İslam literatüründe ilk dönemlerden beri kullanılagelmiştir. Kelime Kur'an-ı Kerimde sekiz yerde geçer. (Bakara, 2/275; Nisâ, 4/22-23; Maide, 5/95; Enfal, 8/38; Yunus, 10/30; Hakka, 69/24; Zuhruf, 42/56.)
Bugünkü Suudi Arabistan Devleti ve Krallığı'nın kurucusu. Güneybatı Asya'nın en büyük ülkesi. Görüş ve eleştirileriyle İslâm düşüncesinin gelişmesine tesir eden Selefî âlimi, müctehid.
İbn Haldun, Mukaddime (Kahire 2004),559. Arapça baskısı bulunmaktadır. kelam eserleriyle olan ilişkisini vurgulamakta ve Gazzalî'nin Selef mezhebine olan savunusunu açığa çıkarmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri