Selülaz insanlarda bulunmadığından insanlar selülozu sindiremezler ancak lifler halinde dışarı atabilirler.
Selüloz bitkinin sert ve kuvvetli olmasını sağlar. Otobur hayvanlar selülozu, bağırsaklarında yaşayan simbiyoz bakterileri, protozoa türleri ve odun yiyen bazı böcek türlerinin salgıladıkları selülaz enzimi ile sindirebilir.
Selüloz, yapıtaşı glikoz olan diğer önemli bir bitki karbonhidratıdır. Bitki hücre duvarının önemli bir bileşenidir. Hiçbir hayvan enzimatik olarak selülozu sindirmez, ancak sindirim kanalındaki mikroorganizmların ürettiği selülaz enzimi tarafından sindirilebilir.
Beta asetal bağlarını parçalayacak uygun enzimler bulunmadığından insanlar selülozu sindiremezler.
Etçil hayvanlar ise selülaz salgılayamaz ve selülozu parçalayacak bir stratejileri de yoktur. Bu sebeple ot yediklerinde sindirilmeden atılır. Yani etçillere ot yedirildiğinde bunu sindiremez, şekerlerine ayıramaz ve dışkıyla atarlar.
İlgili 39 soru bulundu
Kedi ve köpeklerde karbonhidratların çeşitli formlarda sindirimi mümkündür. Ancak sindirimi rahatlatmak için kullanılan bitkisel lifli yapıdaki selüloz ve pektin direk sindirilememektedir.
Nişastada bağlar alfa tipiyken, selülozda beta tipindedir. Bu, aradaki büyük farkı yaratmaktadır. Bu farktan ötürü, nişastadaki glikoz molekülleri arası bağlar göreceli olarak oldukça zayıfken, selüloz, kimi durumda kitin ile kıyaslanacak kadar güçlü bağlara sahiptir.
Selülaz insanlarda bulunmadığından insanlar selülozu sindiremezler ancak lifler halinde dışarı atabilirler.
Tavuklar selülozu fermente etmede nispeten etkisizdirler. Bu yüzden az miktarda tüketirler.
Selüloz otçul hayvanların sindirim siteminde yaşayan selüloz sindirici bakteriler tarafından sindirilir. Otçulların temel besin kaynağıdır. İnsanlar tarafından sindirilemez ancak sindirim kanalındaki hücreleri uyararak sindirimi kolaylaştırır. Kağıdın ve pamuğun ham maddesidir o nedenle endüstride kullanılır.
✔ Selüloz ve kitin sindirimini sağlayan enzimler insanlar tarafından üretilemez. Ancak selüloz mukus salgısını artırıcı yönde etki yaptığından sindirim sisteminin sağlığı için önemlidir. ✔ Sadece ince bağırsak içerisinde sindirimi gerçekleşir.
Sindirim ürünleri ince bağırsaktan kılcal damarlara emilerek kana geçerken oluşan artıklar ve sindirilemeyen maddeler kloaktan dışarı atılırlar. Otçul kuşlarda körbağırsakta mutualist olarak yaşayan ve selülozu sindiren enzimleri üreten bazı bakteriler bulunur.
2.1 Mikrobiyal selüloz parçalanması
Bitki polisakkaritleri, rumende, bakteri ve fungusların ekstraselüler enzim kompleksleri ile yıkılmakta ve oligosakkaritler oluşturulmaktadır (6).
Selüloz, insan sindirim sistemi tarafından sindirilemeyen bir maddedir.
Bu takımın dışında benzer bir sindirime sahip olan memeliler
Kangurular, colobinae maymunları, atgiller ve tavşanlar da geviş getirenler gibi mikroorganizma yardımı ile selülozu sindirebilirler. Ancak bu canlıların selüloz sindirimi sadece kalın bağırsağın içinde gerçekleşir.
Selüloz mikrofibrilleri plazma zarında sentezlenmektedir. polisakkaritler golgi organelinde sentezlenir.
Köpekler beslenmelerinde gıdası az, yüksek selülozlu yiyeceklere ihtiyaç duyarlar. Kaba yem olarak bilinen bu tür gıdalar köpeğin yiyecekleri sindirmesine ve dışkıyı vücuttan atmasına yardımcı olur. Ayrıca çimin iyi bir lif kaynağı olduğu da göz ardı edilmemelidir.
NMMO, selüloz liflerinin üretiminde kullanılan yaygın bir endüstriyel çözücüdür. Şu anda, NMMO, elyaf üretiminde aşağı yönde kullanım için selülozu çözme yeteneğine sahip olduğu bilinen tek bileşiktir.
Selüloz bitkilerde hücre duvarı yapısında bulunan ve endüstride yaygın olarak kullanılan bir polimerdir. Günümüzde selüloz esas olarak bitki kaynaklarından elde edilmektedir. Ancak son 30 yılda yapılan çalış- malar, selüloz üretebilen bakteriler üzerinde yoğunlaşmıştır.
Lahana, yaprak ve türevleri
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
Yağsız proteinler olarak sayılabilen; derisiz tavuk, hindi ve balık gibi protein kaynakları hazmı kolay yiyecekler arasında sayılabilir. Ayrıca sığır eti ve kıyma gibi kırmızı et seçenekleri de sindirimi ve hazmı kolay protein türlerindendir.
Hayvanlar amilaz enzimlerine sahip olduklarından nişastayı sindirebilirler. Farklı tip amilazlar nişastayı farklı biçimlerde parçalarlar. Nişasta parçalandıkça dekstrin, maltoz ve nihayet glikoza dönüşür. Maltoz ayrıca maltaz enzimi tarafından da sindirilebilir.
Örneğin inekler, selülozu sindirecek enzimleri üretemedikleri halde, sindirim sistemlerine yerleşmiş bakterilerden bu enzimleri “ödünç alarak” neredeyse sadece ot yiyerek yaşamlarını sürdürebilirler.
Beyaz, kokusuz ve tatsız bir katıdır ve suda çözünmez. Selüloz lifli bir yapıya sahiptir. Hücre duvarlarında lignin veya pektin gibi diğer organik bileşiklerle birlikte bulunur. Selüloz, Schweizer reaktifi olarak bilinen, tetraamminecopper(II) dihidroksitin kimyasal bir solüsyonu kullanılarak çözülebilir.
İnsanlar Maltozu Sindirebilir Mi? Maltoz vücutta glikoza dönüşmektedir. Glikoz bir enerji kaynağı olduğundan sindirilme yerine emilimle kaybolur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri