Bir sembol, anlatmak istediği şeyi en kesin, en belli, en sade, en doğal şekilde ifade eden işarettir. Sembol sözcüğünün kökeni, eski Mısır dilindeki symbolon sözcüğünün gerekçeye geçmiş hali olan symballein fiilidir, birlikte tartışmak, birlikte birleştirmek, bir arada toparlayıp bağlamak anlamlarına gelir.
Sembol sanatta, özellikle resim ve heykeltıraşlıkta çok kullanılır. Örneğin arslan kudretin sembolüdür. Heykeldeki küre dünyayı temsil etmekte ve heykelde imparatorluk gücünün tüm dünya üzerindeki uygulanması simgelenmektedir.
Semboller, bir anlatıyı zenginleştirmek, renklendirmek, edebi veya sanatsal boyutu daha güçlü hale getirmek, ve zaman zaman, verilmek istenen mesajları eserin daha derin katmanları içine saklamak için kullanılır. Semboller, genellikle anlatıların içine “gizlenir” ve bu anlatı içinde bir anlam kazanırlar.
Bir düşünce, duygu veya nesneyi karşılayan görüntüdür (resim, şekil, harf). Kelimenin kökeni Yunancadır ve sözlükteki temel anlamı, iki farklı şeyin homojen bir anlam ya da birlik meydana getirmek üzere bir yere konulmasıdır. Bu iki şeyden biri manevi alana aittir ve soyuttur.
"Sembol, açıklanamazın ifade biçimidir" (5). "İnsan düşüncesinde görünemeyen bazı şeyleri, onunla ilişkisi nis- betinde görülebilir bir şekilde tasvir eden şeylere sembol denir" (6).
İlgili 32 soru bulundu
Semboller ise, romanın içinde somut bir şekilde belirtebileceğimiz nesneler, kişiler ve sözcüklerdir. Bunlar, romanın anlatısı içinde daha derin, daha karmaşık kavramları çağrıştıran birer işarete veya göstergeye dönüşürler. Örneğin, bir çocuğun büyüdüğü yılları anlatan bir romanda, “oyuncak” sembolü kullanılabilir.
Sembolizm ya da simgecilik, en genel anlamıyla farklı anlamlara gelen ya da farklı öğeleri simgeleyen çeşitli sembollerin kullanımıdır. Sembolizme sanatta, özellikle resim, müzik ve edebiyat alanlarında rastlanır.
Sembol, anlam taşıyan ya da anlam ileten bir olay, bir kişi, bir resim, bir şekil, bir ses, bir sayı, bir renk, ya da nesneler gibi unsurları ifade etmektedir (Pratt, Rafaeli, 1997: 864).
Edebî sembol, bir kelime ya da kelime grubunun zihinde canlandırdığı nesnenin, imajın meydana getirdiği geleneksel veya özel çağrışımlardır. Çağrışımlar sembolün gücüne göre çeşitli anlam tabakalarıyla zenginleşir.
Bir başka tanıma göre ise sembol, idraki mümkün olmayan ya da henüz idrakine hazır olunmayan bazı şeylerin bilinmesine yardımcı görünür işaretlerdir. Türkçede sembolün karşılığı olarak simge kelimesinin önerildiğini görürüz.
Sembol bir düşünme biçimiyken alegori bir ifade biçimidir. Dolayısıyla alegori metnin ifade biçimiyle ilgili bir anlatım aracı olarak karşımıza çıkar.
Sembolik anlatım bir duygu, düşünce ve inancın daha etkili ve vurucu bir şekilde aktarılabilmesi için kendi gerçeğinin dışında bir başka simgede somutlanarak anlatılmasıdır.
Piktogram ya da piktograf bir eşyayı, bir objeyi, bir yeri, bir işleyişi, bir kavramı resmetme yoluyla temsil eden semboldür. Bu sembollere dayalı yazı sistemine "piktografi" denir. Piktografi; temsilî ve grafiksel çizimler şeklinde kullanılan bir anlatım biçimidir.
Bir şeyin doğrudan anlatımı yerine, çağrışıma ve imgeye dayalı anlatımında kullanılan görsellere sembol denir.
Bu bağlamda sembollerin amacı, sosyal ve kültürel olarak içerdiği manayı, dinî ve dinî olmayan formların doğrudan delaletleri yanında, sanatsal, dilsel, estetik ifadeleri, dolaylı ve ima yoluyla bizlere iletmektir.
Nesne/varlık, sanatçı ve sanat eseri ilişkisinde sanatçı merkezde yer alır. Sanat eseri bu durumda sanatçının nesne/varlık kavrayışının sanatsal bir ifade biçimidir.
Semboller daha doğal göstergelerdir. Daha evrensel anlamlar çağrıştırırlar. Örneğin, doğanın yeşermesi, ilkbaharın habercisi olarak düşünülür. Simgeler ise duyularla algılayamadığımız duygu ve düşüncelerin yerini tutar.
Klâsik tanımlama ile söylersek, sembol, sözcüklerde „anlamın‟ taĢınması, imge ise söz dizimindeki „anlamın‟ taĢınmasıdır. Her ikisinde de bir taĢıma söz konusudur. Ancak sembol, bir sözcüğün bağıntılı olabilecek bir baĢka sözcüğe taĢınması iken; imge, sözdizimindeki7 anlamın, gerçekliğin ötesine taĢınmasıdır.
İmge aynı zamanda “tekrarlanan imge” diye tanımlanan sembol (simge) kavramıyla, “ana”, “temel” veya “asli” imge olarak değerlendirilen arketip ve mit kavramlarıyla da yakından ilişkilidir. İmgenin sadece bir tasarım, izlenim değil; aynı zamanda öznenin özel bir kavrayışı, özgün bir yorumu olduğu da belirtilmektedir.
Psikoloji bilimini sembolize etmek üzere, dünyada Yunan alfabesindeki “Ψ” (psi) harfi kullanılmaktadır.
Sembolik tüketim, ürün, hizmet ya da markaların sembolik değerlere göre değerlendirilip tüketilmesidir. Tüketiciler kullandıkları ürün ve markalar aracılığıyla karşısındaki kişilere, kimliklerine ve sosyal statülerine ilişkin mesajlar gönderirler.
Sembol pekiştirme, pekiştireç olma özelliği taşımayan sembollerin (marka, yıldız vb.) istenilen davranışın hemen arkasından kazanılarak, daha önceden belirlenen sayılara ulaşıldığında, istenilen pekiştireçlerle değiştirilmesi sürecidir (Kerr ve Nelson, 1998).
Sembol kendisinden başka bir şeyi anlatan, onun yerine geçen, onu çağrıştıran bir işarettir. Bir sembolün anlaşılabilmesi onun iletişimin tarafları tarafından ortak şekilde anlaşılmasına bağlıdır. Eğer böyle bir ortaklık yoksa iletişim gerçekleştirilemez veya eksik kalır. Dil kullandığımız en önemli semboldür.
Semboloji: numerik ve alfabetik karakterlerin spesifik bir şekilde barkodlarla temsil edilmesidir.
ѻ Sembolize etmek: Bir hâdiseyi, bir insan veya bir duyguyu sembollere başvurarak anlatmak, bir sembolle göstermek: Sağa sola dikilmiş, Kazak kültürünü sembolize eden heykeller ve binalar, bu etkiyi silemiyor (Hayati Develi).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri