Sembolik Oyun: Bu dönem çocukların 2 yaşına girmesiyle başlar. 7 ile 11 yaşına kadar sürdüğü gözlemlenir. Çocuklar bu dönem içerisinde; gerçek dünyada yaşadığı olayları oyunla yeniden canlandırır. Gerçek hayattaki kişilerin ve objelerin yerini oyunda öyleymiş gibi sembolize eden nesneler alır.
Sembolik oyun okul öncesi yıllarda çok yoğun görülür. Sembolik oyun sürecine baktığımızda 2-6 yaş döneminde çocukların daha çok çevresindeki nesne ya da oyuncaklarla oynadığını, 3 yaştan sonra sembolik oyunların çeşitlendiğini görürüz.
Sembolik oyunlar: Bu dönem iki ile on iki yaşları arasını kapsamaktadır. Sembolik oyun, okul öncesi dönemde baskın olmaya başlamaktadır. İki yaşından itibaren emeklemeye ve yürümeye başlayan çocuk araştırma ve tanımaya yönelik oyunlara yönelir.
Sembolik oyuna bardaktan su içermiş gibi yapmak, bir tahtayı at gibi kullanmak gibi örnekler verilebilir. Sembolik oyun çocukların gelişiminde çok önemli bir beceridir. Sembolik oyun aslında 10 ila 24 ay arasında basamak basamak gelişen bir beceridir.
Bu oyun 3-5 yaş çocuklarının gelişimlerinin doğal bir parçasıdır. Bu tür oyunların oynanması oldukça önemlidir. Oyuna dahil olamayan bir çocuk, duygusal sorunları üzerinde çalışmak için sınırlı kişisel kaynaklara sahip olabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Sembolik oyun kurma yaşının 12-18 aylık arası daha sık olduğu görülmektedir. Sembolik oyun kurma çocuklar için çok önemlidir. Çünkü bu sayede çocuğun gelişimi artacağı gibi aynı zamanda yorumlama ve düşünce seviyesi de artar. Yani bu oyun türünde önemli kazanımlar vardır.
Sembolik İşlev Alt Evresi: 2-4 yaş aralığını kapsayan evrede dil ve konuşma becerileri kazanılmaya başlar. Bu dönemde çocuklar çevrelerinde gelişen olguları anlar ve ifade etmek için sembol becerilerini kullanırlar. Dil ile çeşitli semboller üretir, söz konusu nesneleri semboller üzerinden ilişkilendirmeye başlarlar.
3-6 yaş dönemindeki çocuk artık bilişsel gelişim evresinde dil ve sembolik düşünce yeteneğini kazanmıştır. Sembolik düşünme yeteneği; kavram geliştirme, dil, jestler, yaratıcılık, resim ve diğer sanatsal eylemler için temel oluşturmaktadır.
Sembolik Oyun Aşamaları
Küçük çocukların erken sembolleştirme becerilerinin ortaya çıkışı olarak kabul edilen sembolik oyun (Acarlar, 2001), oyuncakların işlevine göre oynanmasından ayrı olarak, nesneye bir işlev ve özellik atfederek o nesnenin sembolik olarak -mış gibi kullanılmasıdır (Jordan, 2003).
Bu gelişim dönemleri sırasıyla şöyledir: Duyusal- Motor Dönemi (0-2 yaş) İşlem Öncesi Dönem (2-7 yaş) Somur İşlemler Dönemi (7-11 yaş)
Bruner'a göre dil, bilişsel gelişimin anahtarıdır. Bruner oyunun uyarlanabilirlik ve kullanılabilirlik özelliklerini vurgulayarak, çocukların davranış pratikleri yaptıklarını ve bu pratiklerin de onların davranış repertuvarlarını, problem çözme becerilerini ve esnek davranma becerilerini geliştirdiğini belirtmiştir.
Sembolik Düşünme: Çocuklar bu yaş aralığında görmedikleri nesnelerin zihinsel tasarımlarını yapabilir hale gelir. Bu beceri çocuğun zihinsel dünyasını genişletir. Günlük yaşamında karşılaştığı ev, araba, ağaç vs. gibi şeyleri temsili olarak ifade etmek için çeşitli semboller kullanırlar.
Sembolik İşlev Alt Evresi(2-4 yaş)
2-4 arasındaki dönemi kapsar. İşlem öncesi dönem konuşmanın kazanılması, dil ve kavram gelişiminin artmasıyla başlar. Bu dönemde çocuklar çevrelerinde olup bitenleri ifade etmek için bebekliğin son döneminde başlayan semboller kullanma becerisini daha fazla geliştirirler.
PARALEL OYUN (2-4 yaş): Bu evrede, çocuklar aynı ortamda oynayıp oyuncakları kullanırlar, fakat birlikte oynamazlar ve birbirlerinden bağımsız olarak oyunlarını sürdürürler.
Çocuklar yaklaşık 2,5-3 yaş civarı hayali oyun oynamaya başlarlar. Diğer bir adı ile sembolik oyun. Bir çeşit taklit etme oyunu da diyebiliriz. Hayali oyun oynamak normal gelişim gösteren bir çocuk için vazgeçilmezdir.
Sembolik düşünceye geçiş bu evrede olur. Çocuk artık göz önünde olmayan nesne ve olayları zihninde temsil Bu semboller sayesinde artık,sorunları üzerinde düşünmeye ve bunların çözümlerini fiziksel değil zihinsel düzeyde de aramaya başlamıştır.
Bu evre sembolik dönem (2-4 yaş) ve sezgisel dönemden (4-7 yaş) oluşmaktadır. Çocuktaki dil gelişimi ve kullanımı aktif olur. Nesneleri şekiller ve sözler ile anlatabilir.
Şematik aşama (7-9 yaş)
Yaklaşık 7 yaş civarında başlayan bu dönem «sadeleştirme-basitleştirme» dönemi olarak da belirtilmektedir. Şekil kavramının geliştiği bu dönemde çocuğun bir olayı ya da objeyi nasıl görüp değerlendirdiği, ona karşı yüklediği anlam şemanın oluşumunu belirler.
(0-1 yaş arası) Anal Dönem.(1,5-2 yaş arası) Fallik Dönem.(3-6 yaş) Latent Dönem.(6-12 yaş)
Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
ORTA VE GEÇ ÇOCUKLUKTA BEDENSEL GELİŞİM (6-12 yaş) Biyolojik, bilişsel ve toplumsal-duygusal süreçlerin birbiriyle etkileşimleri ile insanın doğum öncesinden ölüme kadar uzanan yaşam dönemlerini meydana gelir. Çocukluk dönemi doğumdan itibaren 11-12 yaşına kadar süren zamanı kapsar. olarak kabul edilir.
Büyümenin en hızlı olduğu dönemlerden biri de ergenlik dönemidir. Bu dönemde çocuk biyolojik değişim ve olgunlaşmasını tamamlayarak yetişkin görünümüne girer. Ergenlik, erinlik dönemini de içine alan beş-altı yıl süren bir dönemdir.
Eğitimcinin oyun için gereken planlamayı yaptıktan sonra oyun etkinliğini uygulamaya geçmesindeki ilk adım oyun oynanacak yerin hazırlanmasıdır. Seçilen oyunun planda belirlenen mekânı önceden gözden geçirilmelidir. Oyunda çocuk için tehlike yaratabilecek nesne ya da durum olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri