Semerkant, Özbekistan'ın 12 ilinden biri olan Semerkant ilinin yönetim merkezi olan şehir. Zerefşan Nehri vadisinde, Taşkent'in 275 km güneybatısında yer alır. Nüfus açısından Özbekistan'ın en büyük ikinci şehri, tarihi ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehridir.
Semerkant, (Özbekçe: Samarqand viloyati), Özbekistan'da bir vilayettir. 16.400 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve yaklaşık 3.651.700 nüfusa sahiptir.
Özbekistan'ın tarihi Semerkant şehri ŞİÖ ülkeleri liderlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Tarihi Büyük İpek Yolu güzergahında yerleşen Semerkant, ülkenin en büyük ikinci şehri olmasının yanı sıra milattan önce 8'inci yüzyıla dayanan köklü tarihini yansıtan binden fazla kültürel yapıya da ev sahipliği yapıyor.
Semerkand Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Yakuboğlu, selamlama konuşmasını yapıyor. #kurtuluşvesilesi #mevlidişerif | Instagram.
Bu bölgenin en önde gelen ve günümüz Özbekistan Cumhuriyeti'nin orta kısımlarında yer alan Semerkant şehri Türk-İslam medeniyetinin sentezlendi- ği, 2700 yıldan daha fazla bir tarihe sahip en kadîm yerleşim yerlerinden birisidir.
İlgili 15 soru bulundu
Sâmânîler devleti döneminde bütün Mâverâünnehir bölgesi her alanda en parlak dönemini yaşamıştır. Dolayısıyla Semerkant şehri Sâmânîler devleti döneminde de önemini korumuştur. Timur Semerkant'ı imparatorluğunun başkenti yaptığı dönem de ise Semerkant en parlak dönemini yaşamıştır.
Türk-İslam medeniyetinin önemli eserlerinin bulunduğu Semerkant, ülkenin en büyük ikinci şehri olmasının yanı sıra milattan önce 8'inci yüzyıla dayanan tarihiyle binden fazla kültürel yapıya da ev sahipliği yapıyor.Ç eşitli dönemlerde aralarında Batı Karahanlı, Şeybani ve Timurluların da bulunduğu birçok Türk devletine ...
Lübnan Trablus Üniversitesi'nden Semerkand Vakfı'na Ziyaret
Dr. Rafet Muhammed Râşid el-Mîkâtî Semerkand Vakfı'nı ziyaret etti. Semerkand Vakfı Genel Başkanı Yakup Yakuboğlu ile görüşen Râşid el-Mîkâtî, Lübnan Trablus […]
Azerbaycan'ın Sultaniye kentinde doğan Uluğ Bey'in doğum tarihi 22 Mart 1394 ölüm tarihi de 27 Ekim 1449'tur. Asıl adı Mīrzā Muhammed Ṭaragay bin Şāh Ruh olan Uluğ Bey, Timur İmparatorluğu'nun 4. sultanı olmasının yanı sıra Türk matematikçi, astronomi bilgini ve hükümdardır.
Semerkant, 1868'de Ruslara geçerek Türkistan'a bağlandı. 1924'ten 1930'a kadar Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti oldu. Semerkant'ta İslâm Mimarisinin en güzel örnekleri bulunur. Şehir UNESCO Dünya Miras Alanları Listesi'ne eklenmiştir. Registan antik Semerkant'ın kalbidir.
İslam aleminde önemli yere sahip Maturidi fıkhının kurucusu İmam Maturidi ve Buhara şehrinde doğan fakat Semerkant'ta vefat eden hadis alimi İmam Buhari'nin kabri bu şehirde bulunuyor.
Elbette kurgu. Nizamülmülk, Hassan Sabbah ve Ömer Hayyam aynı devirde yaşadıkları söylenir ama farklı rivayetler vardır.
Türkiye'den vizesiz bir yerlere gitmek istiyorsan sana harika bir önerimiz var: Taşkent! Kültürel zenginliği, eşsiz doğa güzellikleri ve tadı damağınızda kalacak lezzetleri ile Özbekistan'ın gözdesi Taşkent seni bekliyor! Orta Asya'nın en büyük şehri Taşkent, Özbekistan'ın başkenti ve aynı zamanda turizm merkezidir.
Farsça, özellikle Samanîler döneminde Semerkant'ta hakim dil ve kültür haline gelmiştir. Türkî hanedanlar döneminde dahi resmi yazışma dili Farsça olmaya devam etmiştir. Semerkant, Buhara ile birlikte Arap alfabesiyle yazılan Yeni Farsça'nın doğup geliştiği şehirlerden biri olmuştur.
Özbek dili, Türk dilleri ailesine mensuptur ve kendisine en yakın dil olan Uygurca ile birlikte Karluk grubunda yer almaktadır. Özbek dili, ülkenin tek resmi devlet dilidir ve 1992'den beri resmi olarak Latin alfabesiyle yazılmıştır.
Ardından 1924-1930 yılları arasında Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başşehri olmuştur. Bugün Semerkant, 1991'de bağımsızlığını ilan eden Özbekistan Cumhuriyeti'nin on iki oblastından birinin merkezidir.
329'da Büyük İskender tarafından alınmştır. Şehrin yaşadığı 3 trajediden ilki bu sırada yaşanmış, şehir tamamen yıkılmış ve şehir halkı yok edilmiş. Daha sonra şehir Doğu ve Yunan tarzı yapılarla tekrar kurulmuş. Semerkant, 712'de Müslüman Araplar tarafından fethedilir.
Bugün Özbekistan'da bulanan Buhara şehri, Zerefşan ırmağı havzası üzerinde konumlanmıştır. Şiddetli karasal iklimin hâkim olduğu şehirde yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar ise soğuktur. Ortalama yıllık sıcaklığın 15°C olduğu Buhara'da, yıllık yağış miktarı 156 mm dir.
Özbekistan Hakkında
Bir zamanlar İpek Yolu'nun kavşak noktası olan tarihi Semerkand kenti, uzun süredir 'İslam'ın Mücevheri' olarak anılıyor. Büyük Üç olarak adlandırılan kentin şehir manzarasına, parlak turkuaz kubbeler ve karmaşık mozaiklerle süslenmiş yüksek minareler hakimdir.
Serhendiler cemaatin çoğunluğunu oluşturuyor. Semerkand Vakfı ise mülklerin eskiden olduğu gibi kendilerinde kalması taraftarıydı.
Semerkant, Özbekistan'ın ikinci büyük şehri ve 2700 yıllık bir tarihi var. M.Ö. 700 yılında kurulan şehir birçok imparatorluğa başkentlik yaptı. Uzmanlara göre Semerkant ismi muhtemelen 'taş şehir' veya 'insanların buluştuğu yer' anlamına geliyor.
Öğrenciler, Ev Hizmetleri Atölyesi'nde, ev işleri ve idaresiyle ilgili uygulamalar yaparken, Lezzet Atölyesi'nde yemek yapma, mutfak düzeni, hijyen, servis ve sunumla ilgili inceliklere vakıf oluyorlar.
Menzil mensuplarının kurduğu Semerkand vakfı, turizm şirketleri, medya organları, vakıflar ve eğitim kurumları gibi farklı şirket ve yapılanmalar; cemaatin birincil ekonomik kaynağını oluşturmaktadır.
Semerkant, Orta Asya'nın en değerli, en verimli topraklarında kurulmuştur. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin arasında yer alan Maveraünnehir'de çağlar önce kurulan masallar şehri, tarihi boyunca büyük devletler tarafından paylaşılamamıştır.
Muhammed el-İdrîsî, Alâeddin es-Semerkandî, Çehâr Maḳāle müellifi Nizâmî-i Arûzî, Rükneddin el-Âmidî, Nakşibendî şeyhi Nizâmeddin Hâmûş, Uluğ Bey, Şehâbeddin İbn Arabşah ve Ali Kuşçu çeşitli dönemlerde Semerkant'ta yaşamış meşhurlardan bazılarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri