Tapu iptal davasında süre yoktur. Zira, tapu iptali ve tescili davasında dava konusu taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkıdır. Mülkiyet hakkı mutlak bir hak olduğundan genel olarak tapu iptal ve tescil davasında zamanaşımı yoktur.
Tapu İptal Davasında Zaman Aşımı Ne Kadardır? Kadastrodan kaynaklı tapu iptal ve tescil davaları 10 yıl içinde açılmak zorundadır. Kadastro çalışmaları sonrasında oluşmuş bir tapu kaydına karşı dava açılmak isteniyorsa, dava kaydın oluşmasından itibaren 10 yıl içinde açılmalıdır.
Taraflar arasında anlaşmazlık durumu olması dava sürecinin uzamasına neden olabilmekte bu durum da bazen 3 ile 4 yıl arasında bir süreci kapsayabilmektedir. Ancak tarafların anlaşması durumunda tapu iptal davaları genel olarak kısa bir süre içerisinde sonuçlanmaktadır.
Tapu İptal Davası Kaç Yıl İçinde Açılır? Tapu iptal davası için herhangi bir genel zamanaşımı süresi ya da hak düşürücü süre öngörülmediğinden, aradan uzun yıllar geçse dahi açılabilir.
Kadastro Kanunun 12. Maddesinde kadastro tutanaklarının kesinleşme tarihinden itibaren 10 yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamayacağı ve dava açılamayacağı ifade edilmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Kazandırıcı zamanaşımına dayalı açılacak tapu iptal ve tescil davasında olağanüstü zamanaşımı söz konusu olduğunda bu süre yirmi yıl olarak kabul edilir. Ancak bu süre davanın açılmasına ilişkin zamanaşımı veya hak düşürücü süre değil davanın kabul edilebilmesi için geçmesi gereken süredir.
Zilyetlik 10 yıl sürmeli: 10 yıl boyunca aralıksız olarak zilyetlik devam etmelidir. 10 yıllık süre, geçerli hukuki sebep olmadan tapu kütüğüne yazılma tarihinden itibaren başlayacaktır.
Yargıtay mirasçılar ile miras bırakan arasında yapılan satışlarda öncesinde kural olarak muris muvazaasını kabul ederek yapılan temlik işlemini iptale mahkum kabul ederken artık minnet duygusuyla yapılan temlikin varlığı halinde iptal edilemeyeceğini kabul etmiştir.
Bu kayıtlar iki yıl süreyle saklanır.
Tapu devri sırasında yapılmış hileli, yetkisiz, ya da geçersiz bir işlemin tespit edilmesi halinde, tapunun iptaline yönelik hukuki işlem başlatılabilir, buna halk arasında “tapuyu bozdurmak” denmektedir.
Tapu iptal ve tescil davası, mülkiyet hakkına ve esasen ayni hakka dayandığından kural olarak zamanaşımına tabi değildir. Zira ayni hakkın, her zaman ileri sürülmesi mümkündür.
Bu hakkı aktarım borcu ise tapu malikine aittir. Davada husumetin davalı sıfatına sahip olan tapu malikine yöneltilmesi gerekir. Tüm bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere davacı tarafından husumetin tapu sicil müdürlüğünde kayıt maliki olarak görünen Hazineye yöneltilmesinde bir usulsüzlük yoktur.
Tapu iptal ve tescil davasında taşınmazın dava tarihindeki değeri esas alınır. Taşınmazın değeri dava dilekçesinde belirtilmelidir. Buna göre harç giderleri belirlenecektir.
Tapu iptali davası ile tazminat davasının davalıları farklı olacağından dava terditli olarak açılamaz. Bunun yanısıra, hazinen sorumluluğuna gidilebilmesi için önce tashih(tapu iptali ve tesçil) davası açılması bu davanın ret ile sonuçlanması ve kesinleşmesi gerekir.
Gerçekten tapu iptal ve tescil davaları tapu kaydının düzeltilmesi/değiştirilmesi sonucu doğuran ayni bir davadır. Belirsiz alacak davalarının temel mantığında ise “alacak kavramı” bulunmaktadır. Bu sebeple kayıt düzeltilmesini esas alan davalar kural olarak belirsiz alacak davasına elverişli değildir.
Anayasa Mahkemesi'nin 10.04.2003 günlü, E:2002/112, K:2003/33 sayılı ve 17.03.2011 günlü, E: 2009/58, 2011/52 sayılı kararlarında da bahsedildiği üzere, hukukun genel ilkelerinden birisi de mülkiyet hakkının zaman ötesi niteliği, başka bir anlatımla mülkiyet hakkının zamanaşımına uğramamasıdır.
Dedenizin ismine göre Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminden (Takbis) her hangi bir tapu dairesine başvurarak Türkiye çapında arama yaptırabilirsiniz. Dedeniz adına halen kayıtlı (yani henüz kimseye devredilmemiş) bir yer varsa hemen bilgisayarda çıkacaktır.
Osmanlı dönemine ait arazi tapuları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan karara göre Cumhuriyet tapusuna çevrilebiliyor. Ancak, Osmanlı tapusunun geçerliliği için 10 yıllık bir hak düşürücü süre bulunuyor.
Tapu senedinin tekrar çıkarılabilmesi için gayrimenkulün bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğüne başvurmak şart değildir ve bu işlem için herhangi bir tapu müdürlüğüne başvurulabilir.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Yargıtay'a göre; saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen tüm mirasçılar, muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil talepli dava açabilirler. Bu dava ile, görünüşteki resmi sözleşmenin muvazaa nedeniyle geçersizliğinin tespiti ve buna dayanılarak oluşturulan tapu kaydının iptali talep edilir.
Ayrıca mülkiyet hakkına dayanarak muris (miras bırakan), sağlığında hukuki işlem ile istediği kimseye malını devredebilir. Anne babanın sağlıklarında bu şekilde çocuklarına mal devretmesi, hukuken “sağlar arası kazandırma” diye adlandırılır.
Kardeşler arasında tapu iptal davası, miras bırakan ebeveynlerden birinin taşınmazını diğer çocukların miras hakkını zedeleyecek şekilde ve muvazaalı olarak devretmesi durumunda açılabilmektedir. Bu davada miras hakkı muvazaa nedeni ile zedelenen kardeş, davacı taraftır.
Aile Konutuna Dayalı Tapu İptal ve Tescil Davasının Tarafları Rızası alınmadan aile konutu devredilen bu sebeple barınma hakkı ihlal edilen ve mağdur olan eş, aile konutuna dayalı tapu iptal ve tescil davası açabilecektir. Tapuda kayıtlı olan mülkiyet hakkına sahip son malike karşı açılabilir.
Muris muvazaası nedeniyle tapu iptali ve tescil davalarını saklı pay hakkı sahibi olsun veya olmasın tüm mirasçılar açabilmektedir. Dolayısıyla tenkis davasının aksine, saklı pay hakkı sahibi olmayan yasal mirasçıların da bu davayı açıp miras payları oranında kendi adlarına tescil sağlamaları mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri