Azerbaycan'ın Sultaniye kentinde doğan Uluğ Bey'in doğum tarihi 22 Mart 1394 ölüm tarihi de 27 Ekim 1449'tur. Asıl adı
Orta Asya'nın mavi kubbelerle kaplı incisi Semerkant, sahip olduğu tarihi miras ve manevi ikliminin yanı sıra dönemin önemli şahsiyetlerinin yetiştiği topraklara ev sahipliği yapıyor. Bir dönem ilim ve sanatın kalbinin attığı şehir Semerkant, çok sayıda tarihi ve kültürel yapıyı bünyesinde barındırıyor.
Semerkant, (Özbekçe: Samarqand viloyati), Özbekistan'da bir vilayettir. 16.400 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve yaklaşık 3.651.700 nüfusa sahiptir. (2017 itibarıyla) Resmî istatistiklere göre, ilde çoğunlukla Özbekler (% 76), Tacikler (% 9,7), Ruslar (% 5,3) ve Tatarlar (% 3,3) yaşamaktadır.
Osman ve Selm b. Ziyad'ın seferleri hakkında açıklamalar yapılmıştır. Arap-İslam ordularının en meşhur komu- tanlarından Kuteybe b. Müslim'in büyük bir muhasaradan sonra Soğd Ihşid'i Gûrek'i yenilgiye uğratıp Semerkant'ı kesin bir şekilde fethetmesi (h.93/m.712) detaylı bir şekilde aktarılmıştır.
Sâmânîler devleti döneminde bütün Mâverâünnehir bölgesi, her alanda en parlak dönemini yaşamıştır. Dolayısıyla Semerkant şehri Sâmânîler devleti döneminde de önemini korumuştur. Timur Semerkant'ı imparatorluğunun başkenti yaptığı dönemde ise Semerkant en parlak dönemini yaşamıştır.
İlgili 16 soru bulundu
İpek Yolu'nun önemli bir kavşağında kurulan kent, tarih boyunca gezginlerin uğrak noktası olmuştur. 14-15. yüzyıllar Semerkand'ın altın dönemi olarak kabul edilir. Ayrıca bir çok İslam devletini de bünyesinde bulundurmuş büyük kentlerden olan Semerkant'da İslam kültürüne ait bir çok tarihi ve mimari yapı bulunmaktadır.
Semerkant (Özgün adı: La Samarcande), Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf'un yazdığı tarih ve dram türündeki bir romandır. Yapıt, İranlı şair ve gök bilimci Ömer Hayyam'ın Rubaiyat adlı elyazması eserinin 1072 yılında Semerkant'ta başlayan ve 1912'de Titanik'te biten hikâyesini ele almaktadır.
Abdülhalık-i Goncdüvani, Arif-i Rivegeri, Mahmud-i Encirfagnevi, Ali Ramiteni, Muhammed Baba Semmasi, Seyyid Emir Gilal, Seyyid Muhammed Behaeddin Buhari Hazretleri, Özbekistan'da 7 pirler olarak biliniyor. Semerkand'da da Silsile-i Aliyye büyüklerinden Ubeydullah-i Ahrar Hazretleri'nin kabri bulunuyor.
Sâmânîler devleti döneminde bütün Mâverâünnehir bölgesi her alanda en parlak dönemini yaşamıştır. Dolayısıyla Semerkant şehri Sâmânîler devleti döneminde de önemini korumuştur. Timur Semerkant'ı imparatorluğunun başkenti yaptığı dönem de ise Semerkant en parlak dönemini yaşamıştır.
Antik Yunan zamanında Marakanda olarak adlandırılmıştır. Ahameniş İmparatorluğu'nun önemli bir şehri olan Semerkant, MÖ 329 yılında Büyük İskender'in hükümdarlığına girmiştir. 712 yılında Müslümanlar şehri alır. Çin'den sonra ilk kâğıt değirmeninin bu dönemde Semerkant'ta kurulduğu rivayet edilir.
Elbette kurgu. Nizamülmülk, Hassan Sabbah ve Ömer Hayyam aynı devirde yaşadıkları söylenir ama farklı rivayetler vardır.
Özbekistan Hakkında
Bir zamanlar İpek Yolu'nun kavşak noktası olan tarihi Semerkand kenti, uzun süredir 'İslam'ın Mücevheri' olarak anılıyor. Büyük Üç olarak adlandırılan kentin şehir manzarasına, parlak turkuaz kubbeler ve karmaşık mozaiklerle süslenmiş yüksek minareler hakimdir.
Yapıtın Kısa Özeti
Bu kez anlatıcı İran kökenli şair, astrolog ve matematikçi Ömer Hayyam‟dır. Nasır Han‟ın hüküm sürdüğü Semerkant kentine gelen Hayyam, sokakta kendisini simyacılıkla suçlayan bir grubun saldırısına uğrar. Şehrin kadısı huzuruna çıkarılan Hayyam‟ı Kadı Ebu Tahir Efendi sorgular.
Özbekistan'ın tarihi Semerkant şehri ŞİÖ ülkeleri liderlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Tarihi Büyük İpek Yolu güzergahında yerleşen Semerkant, ülkenin en büyük ikinci şehri olmasının yanı sıra milattan önce 8'inci yüzyıla dayanan köklü tarihini yansıtan binden fazla kültürel yapıya da ev sahipliği yapıyor.
Bugün Özbekistan'da bulanan Buhara şehri, Zerefşan ırmağı havzası üzerinde konumlanmıştır. Şiddetli karasal iklimin hâkim olduğu şehirde yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar ise soğuktur. Ortalama yıllık sıcaklığın 15°C olduğu Buhara'da, yıllık yağış miktarı 156 mm dir.
944 yılında vefat eden ve tam adı Ebû Mansûr Muhammed bin Muhammed bin Mahmûd el-Mâtürîdî es-Semerkandî olan İmam Mâturîdî de isminden anlaşılacağı gibi Semerkandlı, Semerkand'ın Mâtürîd kasabasından idi.
Özbekler, en eski Türk boylarının biridir. Türkistan coğrafyasında birçok devletin teşkilinde kurucu unsur olmuşlardır. Bu coğrafyada farklı dönemlerde farklı kültürlerle iletişim içine girmişlerdir. O nedenle çok zengin tarihi bir geçmişe ve kültürel zenginliğe sahiptirler.
Ana konu Ömer Hayyam ve onun “Semerkant Yazması”dır. Ömer Hayyam ile beraber aynı dönemde yaşamış ve bir şekilde birbirlerinin hayatlarına dokunmuş iki önemli isime de kitapta yer verilir. Bunlardan biri dehşet saçan Hasan Sabbah ve döneme damgasını vurmuş ihtişamlı Selçuklu devletinin veziri Nizamulmülk'tür.
Türk-İslam medeniyetinin önemli eserlerinin bulunduğu Semerkant, ülkenin en büyük ikinci şehri olmasının yanı sıra milattan önce 8'inci yüzyıla dayanan tarihiyle binden fazla kültürel yapıya da ev sahipliği yapıyor.Ç eşitli dönemlerde aralarında Batı Karahanlı, Şeybani ve Timurluların da bulunduğu birçok Türk devletine ...
Ali Kuşçu, 1450 yılında Semerkand Rasathanesi'ni kurmuş olan Uluğ Bey'in öğrencisiydi. Semerkand Rasathanesi'nin müdürü olan Kadızade-i Rumi'nin ölümü üzerine gözlemevinin başına geçmiş, Zic-i Uluğ Bey'in (Uluğ Bey Zici) tamamlanmasına yardımcı olmuştur.
Özbek dili, Türk dilleri ailesine mensuptur ve kendisine en yakın dil olan Uygurca ile birlikte Karluk grubunda yer almaktadır. Özbek dili, ülkenin tek resmi devlet dilidir ve 1992'den beri resmi olarak Latin alfabesiyle yazılmıştır.
Ardından 1924-1930 yılları arasında Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başşehri olmuştur. Bugün Semerkant, 1991'de bağımsızlığını ilan eden Özbekistan Cumhuriyeti'nin on iki oblastından birinin merkezidir.
Tarihi ve sosyo kültürel açısından Özbekistan'ın önemli bir şehridir. İpek Yolu'nun önemli bir kavşağında yer almaktadır. Bundan dolayı tarih boyunca önemli bir yerleşim alanı olmuştur. Persler tarafından kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri