Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir.
Ançüez: Hamsiye benzeyen, küçük bir deniz balığından yapılan yağlı ve tuzlu küçük balık filetosu.
Kılçığı yok denecek kadar esnek olduğu ve çok minik oldukları için ayıklamadan çerez gibi çıtır çıtır yenir, lezzetinden tadına doyulmaz. Cunda da papalina balığı yiyebileceğiniz en güzel ay Ağustos ayıdır. Av mevsimin bitmesi ile taze taze yiyebilirsiniz.
Alabalık, Akya, Bakalyaro, Barbunya-Tekir, Berlam-Mirlan, Çipura, Dil, Pisi, Dülger, Levrek, Fener, Gelincik, Mezgit, Kalkan, Karagöz, Kefal, Kırlangıç, Kupez, Lagos, Lüfer, Mercan, Mırmır, Orfoz, Sinarit-Trança, Sudak, Turna, Yayın, Karides, Sübye, Ahtapot, Kalamar, İstakoz, Pavurya beyaz etli balıklardır.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir. Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur.
İlgili 34 soru bulundu
Papalina balığı hamsiye benzeyen fakat hamsi kadar lezzetli olmayan bir balık türü olmaktadır. Eti lezzetli olmayan bu balığın ticari bir değeri bulunmamaktadır. Papalina (çaça) Balığı Nedir? Papalina balığı, gümüşi renkte olan ve gri renkte ete sahip olan bir balık türü olmaktadır.
Ayvalık: Deniz ürünlerinden mercan , çipura, karagöz, barbun, papalina, kalamar, supya, ıstakoz, midye, karadiken avlanılan türlerdir. Kıllı midye türü ise Türkiye'de sadece Ayvalık' ta Çamlık ve Kumru Köyünde üretilmektedir.
Fotoğraf: Meşhur Papalina Balığı Dünyada sadece Ayvalık -Cunda adası arasında yetişmektedir.
Palamudun dişleri vardır ancak tombiğin dişleri yoktur. Dişi olmayan balık, palamut değildir. * Palamudun yüzeyinde çizgiler varken, tombik beneklidir. Buradan da iki balık arasındaki fark rahatlıkla anlaşılabilir.
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
Büyük boy sardalyalara ise tırsi adı verilmektedir. Sardalya Balığı Özellikleri Neler? Sardalyalar, genellikle 15-20 cm uzunluğunda ve 25-30 gram ağırlığında olup, ince, yuvarlak ve parlak gümüş renkte pullarıyla dikkat çekerler.
Hamsi çeşitleri
Karadeniz insanının temel gıdalarından biri olan hamsinin birçok değişik sınıflandırması olmasına rağmen 3 ana tipi vardır; 1. İri hamsi; Boyu 10 cm kadardır. Bunların 12 cm boyunda olanları "çatalkuyruk" olarak da adlandırılır.
Engraulis encrasicolus, Hamsi veya Avrupa hamsisi, Engraulis cinsine bağlı bir balık türüdür.
Ancak yalnızca Karadeniz bölgesi'ndeki Trabzon, Rize, Sinop, Ordu, Giresun, Samsun, ve Artvin'den değil Fransa, İspanya, Peru, Venezuela, Korsika, Rusya, Sardinya, Tunus, İtalya, Çin, Gürcistan, Japonya ve Yunanistan gibi dünyanın dört bir tarafından bir çok ülkede tanınan ve yemekleri yapılan bir balıktır hamsi.
Bandırma'da hamsi, palamut, sardalya ile kabuk deniz ürünleri; Ayvalık'ta papalina, barbun, levrek, mercan, lüfer, izmarit, lezzetle yenilebilecek deniz ürünlerinden bazılarıdır. Bal, bal mumu, polen, arı sütü elde etmek için arıcılık sektörü Balıkesir'in her yöresinde yaygındır.
Fakat şu unutulmamalıdır ki Çanakkale bölgesinde her dönem farklı balıklar tutulmaktadır. Bunlar; Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit, kefal ve mezgit balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya, kefal ve mezgit gibi balıklar tutulabilir.
Hamsi, tekir, palamut, lüfer, çinekop, barbunya, mezgit, istavrit bol ve lezzetlidir. Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlıdır ve her türlü yemeği yapılır.
i. (Yun.) halk ağzı. Sardalya yavrusu.
Hamsi balığının büyüğüne ne ad verilir? Büyüğüne kofana, küçüklerine sarıkanat, çinakop ve defne yaprağı denir.
Uskumru: Hamsi en sevdiği yemdir. Sardalya da kullanılılabilir.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
En pahalı balıksa kalkan balığı. Kilosu 270 lira.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri