Somatik Semptom Bozukluğu (SSB), kişilerin yorgunluk ya da ağrı gibi fiziksel belirtiler karşısında aşırı endişe duyduğunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kişi günlük yaşamına etki eden bu belirtilerle ilgili olarak yoğun şekilde duygu ve düşünce besleyerek, aşırı davranışlar gösterir.
Somatik belirti bozuklukları, belirgin somatik veya bedensel semptomların göze çarptığı ancak ruhsal bozuklulardır. Kişiler genellikle, vücutlarında farklı bölgelerde oluşan ağrı, yorgunluk, baş dönmesi, çarpıntı vb. gibi bedensel şikayetler ile başvururlar.
Somatizasyon bozukluğu; herhangi bir nörolojik ya da fizyolojik sebep olmaksızın, ağrı ve farklı bedensel belirtilere yol açan bir tür psikolojik sorundur. Somatoform bozukluklar sınıfında yer alır. Bedensel belirti bozukluğu olarak da bilinen bu rahatsızlık yorgunluk, bitkinlik ve ağrı hissi ile karakterizedir.
Bu belirtiler; ellerde uyuşma, his kaybı, hareket kaybı, felç, sağırlık, körlük, yutma güçlüğü gibi motor ve duyusal belirtiler, karın ağrısı, kas ağrıları, bulantı-kusma, öğürme, şişkinlik gibi somatik belirtiler, cinsel isteksizlik gibi cinsel işlevlerde bozukluk tariflenebilir.
Somatoform Bozukluk Neden Kaynaklanır? Somatoform bozuklukların tek bir nedeni bulunmamaktadır. Genetik, biyolojik, öğrenme ve sosyokültürel etkenlerin rolü, kişilik özellikleri ve psikolojik birçok faktörün etkileşimi sonucunda somatik belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Somatizasyon bozukluğu genellikle stresli yaşam olayları ile alevlenen, kronik dalgalı bir seyir izler. Alevli dönemler genellikle 6-9 ay kadar sürer. Belirtilerin şiddetini kaybettiği ya da belirtisiz 9-12 ay süren ara dönemler bulunur. Tam iyileşme nadirdir.
Somatizasyon bozukluğu 30 yaşından önce başlar, birkaç yıl boyunca sürer ve fiziksel herhangi bir sebebi olmayan ancak psikolojik sorunlar veya sıkıntı tarafından tetiklenen birden fazla belirtiyle örneğin, ağrı, gastrointestinal, cinsel ve nörolojik problemlerle kendini gösterir.
Somatizasyon bozukluğu, belirgin ve sürekli bedensel belirtilerle karakterize, duygusal ve psikolojik stresin fiziksel semptomlarla kendini gösterdiği karmaşık bir durumdur. Bu durum, kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyebilir ve tıbbi bir nedeni bulunamayan belirtilerle kendini gösterir.
Somatoform bozukluklar, kişinin belli bir organik yani tıbbi rahatsızlığı olmamasına karşı vücudunun farklı yerlerinde farklı türde ağrılar hissetmesidir.
Belirti veya semptom (Yunanca σύμπτωμα, "kaza, aksilik) hasta tarafından fark edilen, bir hastalık veya alışılmışın dışında bir durum nedeniyle vücut işlevlerinin veya hislerin normalden ayrılış halidir.
Somatik Semptom Bozukluğu (SSB), kişilerin yorgunluk ya da ağrı gibi fiziksel belirtiler karşısında aşırı endişe duyduğunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kişi günlük yaşamına etki eden bu belirtilerle ilgili olarak yoğun şekilde duygu ve düşünce besleyerek, aşırı davranışlar gösterir.
Somatoform bozukluklar farklı şekillerde kendini gösterebilir. Buna göre bazı hastalar birbirinden farklı çok sayıda belirsiz bedensel rahatsızlıktan muzdariptir. Bu hastalar örnek olarak ağrılardan, hazımsızlıktan (örneğin ishal) ve kalp/dolaşım rahatsızlıklarından (örneğin kalp çarpıntısı) şikayet ederler.
Hastalık kaygısı bozukluğu kişinin ciddi bir hastalığa yakalanma korkusu veya kişinin zaten bu hastalığa sahip olduğu inancıyla ilgili yoğun kaygı ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Ciddi bir hastalığa yakalanma olasılığını diğer insanlardan daha yüksek olarak değerlendirirler.
Konversiyon bozukluğu, kişinin psikolojik olarak yaşadığı stresini fizyolojik olarak dışa vurması olarak tanımlanır. Konversiyon bozukluğunun işaret ve belirtilerinin altında herhangi bir fiziksel sebep olmamakla birlikte bu tip yakınmalar kişi tarafından kontrol edilemez.
Depersonalizasyon, kişinin kendisinden kopuk hissetmesi olarak tanımlanır. Bireyler, kendi düşüncelerinin veya bedenlerinin dışarıdan bir gözlemcisi gibi hissettiklerini ve sıklıkla düşünceleri veya eylemleri üzerinde kontrol kaybı hissettiğini bildirebilirler.
Yapay Bozukluk (YB), hastaların fiziksel ya da psikolojik semptomları taklit ettiği ya da abarttığı durumlara sebep olan bir sendromdur. Altta yatan temel motivasyon bilinç dışı gereksinimlerden kaynaklanan hasta rolüne girerek tıbbi bakım görme ihtiyacıdır.
Psikiyatride tanı kriterlerini içeren başvuru kitabı DSM-IV, Psikosomatik rahatsızlıkları şu şekilde açıklamıştır; "Belli bir süre içinde ortaya çıkan, tedavi arayışları devam eden, sosyal veya mesleki hayatının bozulmasıyla sonuçlanan birden fazla bedensel yakınmasının birlikte olmasıdır."
Psikosomatik bir hastalıkta, duygusal stres veya diğer psikolojik sorunlar, fiziksel belirtilerin ve semptomların seyrinde anahtar rol oynar. Örneğin, depresyon, özellikle vücudun bağışıklık sistemi şiddetli veya kronik stres nedeniyle zayıfladığında, psikosomatik hastalığa katkıda bulunabilir.
Psikosomatik, genellikle tıbbi bir açıklaması olmayan, fiziksel semptomların ortaya çıkmasını içeren psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu duruma sahip kişiler, semptomlarla ilgili aşırı düşüncelere, duygulara ya da endişelere sahip olabilir, bu durum da onların iyi işlev görme yeteneklerini etkiler.
BEDENSELLEŞTİRME(SOMATİZASYON) BOZUKLUĞU
En az dört alanda belirti ile tanımlanır. Baş, karın, sırt, eklem ağrıları, mide-barsak yakınmaları vardır. Ağrı dışında en az bir cinsel yakınma da eşlik eder. Kadınlarda adet düzensizlikleri, ağrılı adet görme ve bulantı, kusma ile giden gebelikler söz konusu olur.
Somatik tedavi yöntemleri ya da nöromodülasyon major depresyon belirtilerini iyileştirmek için merkezi sinir sistemi işlevlerini uyarmayı ya da değiştirmeyi amaçlar. Elektrokonvülzif tedavi (EKT) en eski nöromodülasyon tekniğidir ve major depresyon tedavisinde en etkili yöntemdir.
Somatik Deneyimleme, kişinin fiziksel beden duyumlarının farkındalığı yoluyla çeşitli içgüdüsel tepkilere erişerek korku ve çaresizlik durumlarını dönüştüren fizyolojik duyu ve duygu durumlarının yaratılmasına yardımcı olan bir terapi şeklidir (Levine, 2010b).
Somatizasyon bozukluğu , doktorun yaptığı fiziksel muayene ve laboratuvar incelemeleri (kan tahlilleri, filimler, bilgisayarlı tomografiler,ultrasonlar…) ile yeterince açıklanamayan çok sayıda bedensel belirtilerin bulunmasıyla karakterize bir hastalıktır.
Osteopatiye göre somatik disfonksiyon somatik sistemlerle ilişkili komponentlerin fonksiyonlarının değişmesidir. Fonksiyonel bir bozukluktur. Osteopatik manipulatif tedavi (OMT), osteopatlar tarafından hastaların somatik disfonksiyonlarının teşhis ve tedavisinde ellerin kullanıldığı farklı teknikleri içerir.
Somatizasyon bozukluğu, bir kişinin sürekli ve uzun süreli fiziksel şikayetler yaşadığı bir psikiyatrik bozukluktur. Bu şikayetler, tıbbi bir nedenle açıklanamaz ve genellikle kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Somatizasyon bozukluğu semptomları fiziksel rahatsızlıklara benzer, ancak tıbbi bir nedenleri yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri