%2'lik sendika barajı, hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin toplam sayısının %2'sini ifade etmektedir. Bu oran, açıklanan resmi üye sayıları üzerinden hesaplanmaktadır. Bir sendika, %2'lik sendika barajını aşacak ise, hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin en az %2'sinin o sendikaya üye olması gerekmektedir.
Sendika Üyesi olan kişilere Toplu Sözleşme İkramiyesi (250* Aylık Katsayı) oranında herkese ödenecektir. 7429 sayılı yasa ile getirilen, üye sayısı çalışan sayısının yüzde 2'sini sağlayan sendikalara daha çok devlet katkısı verilmesine ilişkin madde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre sendikalar “İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az 7 işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip ...
Sendika; işçi veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak işin en az 7 işçi veya işverenin bir araya gelerek bir iş kolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe denir. Farklı iş kollarındaki en az 5 sendikanın bir araya gelmesiyle konfederasyon oluşur.
Sendika şubeleri en az 400 üye ile kurulur. Sendika şubesi bulunmayan il ve ilçelerde il ve ilçe temsilciliği kurulabilir. İldeki üye sayısı 100 ve daha fazla olan sendikanın il temsilcisi ile ilçedeki üye sayısı 50 ve daha fazla olan sendikanın ilçe temsilcisi haftada dört saat izinli sayılır.
İlgili 19 soru bulundu
Üye Sayılarına Göre Konfederasyonlar
2023 Ocak İşçi Tebliğine göre, en çok sendika üye sayısına sahip olan konfederasyon, bir milyon 269 bin 725 toplam üye sayısına sahip TÜRK-İŞ. TÜRK-İŞ'i 785 bin 297 üye sayısıyla HAK-İŞ ve 230 bin 500 üye sayısıyla DİSK takip ediyor.
Genel kurula katılacak delegeler, üyeler tarafından serbest, eşit, gizli oy,açık sayım ve döküm esasına göre ve sendika tüzüğündeki hükümlere göre seçilir. Şube genel kuruluna katılacak delege sayısı yüzden az ikiyüzelliden çok olmamak üzere sendika tüzüğünde belirlenir.
Kanun'un “Yetki” başlıklı 41. maddesi, toplu iş sözleşmesi akdetme ehliyetine sahip bir işçi sendikasının, toplu iş sözleşmesinin ilgili olduğu işkolunda başka bir deyişle sendikanın kurulu olduğu işkolunda çalışan tüm işçilerin en az yüzde biri kadar üyeye sahip olması şartını aramaktadır.
İşyerinde kamu görevlileri arasında en çok üye kaydetmiş sendikanın bulundurabileceği temsilci sayısı, işyerindeki kamu görevlisi sayısı 20-100 arasında ise en çok bir, 101-500 arasında ise en çok iki, 501-1000 arasında ise en çok üç, 1001-2000 arasında ise en çok beş, 2000'den fazla ise en çok yedidir.
Haklı bir neden gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde dava açabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
sendika tüzüğü ve • kamu görevlisi olduklarını gösterir belge ile • sendikayı ilk genel kurula kadar sevk ve idare edeceklerin isimlerini • kuruluş dilekçelerinin ekinde sendika merkezinin bulunacağı ilin valiliğine vererek sendikayı kurarlar. Belge ve tüzüklerin ilgili valiliğe verilmesi ile tüzel kişilik kazanılır.
SENDİKA ŞUBELERİ NASIL KURULUR? Şubeler, sendika yönetim kurulunun kararı ile en az 400 üye ile kurulur. Bir ilde birden fazla sendika şubesi kurulabileceği gibi birçok ili kapsayan sendika şubeleri de kurulabilir. Şube yönetim kurulları da en az üç, en çok yedi kişiden oluşur.
Bir çalışanın sendikaya üye olabilmesi için herhangi bir kişi sayısıyla sınırlı bir zorunluluk bulunmamaktadır. Genel olarak, bir işçi tek başına sendikaya üye olabilir. Yani, bir çalışan sendikaya üyelik başvurusu yapmak için kişi toplamak zorunda değildir. Tek bir kişi olarak sendikaya üye olabilir.
%2'lik sendika barajı, hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin toplam sayısının %2'sini ifade etmektedir. Bu oran, açıklanan resmi üye sayıları üzerinden hesaplanmaktadır. Bir sendika, %2'lik sendika barajını aşacak ise, hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin en az %2'sinin o sendikaya üye olması gerekmektedir.
Yetkili sendika olabilmek için sendikanın iki barajı aşması gerekir. İlk baraj işkolundadır. Sendikanın, kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin en az % 1'ini üye yapmış olması gerekir. İkinci baraj işçinin çalıştığı işyerindedir.
Sendikal tercih özgürlüğüne ket vuran bu uygulama, geçtiğimiz yıllarda da %1 barajı olarak uygulanmaya çalışılmıştır. Danıştay bu uygulamaya önce durdurma kararı vermiş daha sonrasında da iptal kararı vermiştir. Kanun değişikliği üzerine %2 barajı iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulmuştur.
b) Temsilci atama yetkisine sahip olan sendika, o işyerinde çalışan üyeleri arasından temsilci belirleyebilir. Bu durumda sendika, işyerinde çalışmayan ya da çalışıp da üyesi olmayan işçiyi, sendika temsilcisi olarak atayamaz.
Resmi verilere göre kayıtlı işçilerin yüzde 85'nin sendikasız olduğu görülürken Temmuz verileri, 2023 Ocak ayı verileri ile karşılaştırıldığında, toplam işçi sayısının 249 bin, sendikalı işçi sayısının ise 90 bin 952 kişi arttığı izlendi. Sendikalı işçi sayısındaki artış yüzde 0,34 oldu.
MADDE 7 – (1) İşyerinde görevlendirilecek çalışan temsilcisi sayısı aşağıdaki şekilde belirlenir: a) İki ile elli arasında çalışanı bulunan işyerlerinde bir. b) Elli bir ile yüz arasında çalışanı bulunan işyerlerinde iki. c) Yüz bir ile beş yüz arasında çalışanı bulunan işyerlerinde üç.
MEMUR-SEN VE KAMU-SEN'E YARGIDAN TOKAT GİBİ KARAR
Karar uyarınca hangi sendikaya üye olursa olsun sendikali tüm memurlar Ocak 2021'den itibaren 3 ayda bir 400 TL alacak. Bu karar tüm memurlara hayırlı, sarı ve yandaş sendikaların da kulaklarına küpe olsun.
Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.” ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 25'nci maddesi “İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.” demek suretiyle çalışanların ...
MADDE 35 – (1) Toplu iş sözleşmesi yazılı olarak yapılır. (2) Toplu iş sözleşmesi en az bir ve en çok üç yıl süreli olarak yapılabilir. Toplu iş sözleşmesinin süresi, sözleşmenin imzalanmasından sonra taraflarca uzatılamaz, kısaltılamaz ve sözleşme süresinden önce sona erdirilemez.
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 19. maddesinin ikinci fıkrasında; “İl kongresi, sayısı altıyüzden fazla olmamak üzere, parti tüzüğüne göre ilçe kongrelerince seçilen delegelerden oluşur.
İşyeri sendika temsilcileri haftada 4 saat izin kullanır ve işyerinde oluşturulan personeli ilgilendiren komisyonlara üye verir. Aynı işyerlerinde çoğunluk sendikası olmayan diğer sendikalar da temsilci seçebilir ve seçilen temsilciye “sendika işyeri temsilcisi” denir.
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 20 maddesinin; 3. fıkrasında; “Delege seçimleri; köy ve mahallelerde partinin bu yerlerde son genel seçimde aldığı oy miktarı, seçime katılmamış partilerde ise üye sayısı esas alınmak suretiyle bu yerlere verilecek kontenjanlara göre yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri